Školska marenda za sve: Tražili smo suglasnost ministarstva za još jednu osobu, ali još nikakvo rješenje nismo dobili

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 12.03.2023

Opatijski osnovci uživaju u marendi uz „nadzor“ ravnateljice Milane Međimorec (snimio: Nikola Turina)

Uz dobro opremljenu kuhinju, prednost škole je i velika blagovaonica u kojoj se marenda poslužuje tijekom dva velika odmora.

Drugo polugodište aktualne školske godine donijelo je neke promjene na planu školske prehrane učenika i to na razini svih hrvatskih osnovnih škola pa izuzetak nije ni ona opatijska. Organizacija besplatne marende za sve učenike Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ prošla je uspješno, uz određene prilagodbe koje su morale biti provedene kako bi svaki od 539 učenika škole dobio svoj besplatan obrok. Ravnateljica Milana Međimorec ističe kako je najveći problem bila organizacija, budući da školska kuhinja na dnevnoj bazi za više od 300 učenika priprema i ručak, a sada je tu trebalo pridodati i pripremu marendi za svih.

– I do sada je dosta učenika marendalo u školi, ali pretežno u nižim razredima, dok su stariji učenici uglavnom s vremenom odustajali, a sada smo se morali prilagoditi pripremi većeg broja marendi, konkretno za 260 učenika. Reorganizirali smo zaposlenike na način da smo povukli osobu iz škole Volosko koja pomaže pri marendi te zapravo sada radi na dvije lokacije. Tražili smo suglasnost ministarstva za još jednu osobu, ali još nikakvo rješenje nismo dobili. Nadamo se da nas neće odbiti jer imamo četiri lokacije i velik broj djece koja uglavnom sva marendaju.

Uz dobro opremljenu kuhinju, prednost škole je i velika blagovaonica u kojoj se marenda poslužuje tijekom dva velika odmora. Prilikom osmišljavanja menija, posebno se pazi na usklađenost ručka i marende kako bi se oba obroka u kuhinji mogla istovremeno spremati.

U školskoj kuhinji i uz više posla sve ide kao „po špagi“ (snimio: Nikola Turina)

– Marenda se morala prilagoditi izradi ručka iz razloga što mi ne kuhamo samo glavno jelo, naši učenici imaju juhu, glavno jelo, salatu i desert svaki dan. U ovom trenutku se nastojimo prilagoditi dok ne dobijemo jednu osobu više, da se tu i tamo za marendu priprema i topli obrok poput griza na mlijeku ili hot-doga. Tu moram spomenuti da imamo „svog“ mesara koji priprema hrenovke koje su svježe i nemaju konzervansa. Također, jelovnici ručka i marende prilagođavaju se djeci koja imaju alergije ili iz nekih drugih razloga ne jedu neke namirnice. Svaki dan na meniju svi učenici imaju voće, a ponekad im i cijedimo sokove. Izuzetno se vodi računa da su namirnice zdrave, primjerice ako je toga dana panin, da je od cjelovitog zrnja, da imaju i cornflakes, jogurte te kvalitetan sendvič – istaknula je ravnateljica Međimorec.

U kuhinji se užurbano radi. Kako i ne bi, kada posla s početkom novog polugodišta ima napretek.

– Otkako sva djeca marendaju, nama se naravno povećala količina posla u kuhinji i to skoro pa dvostruko. Učenici uglavnom pojedu što imamo, ali postoje odstupanja, recimo kad je pizza pojede se baš sve, a kad je nešto drugo onda nešto malo i ostane – objasnila je kuharica Vera Mikić Vucelić, dok njezin kolega Dean Mihelčić dodaje: – Svaki dan im ponudimo i sezonsko voće uz marendu i mogu reći da ga djeca jako rado jedu. Izgleda da se stvorila navika pa ove nove generacije sve više jedu voće, a mi ovdje nudimo zaista velik izbor.

Obroci se, doznajemo, količinski prilagođavaju i uzrastu djece, vodi se briga o svim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a same menije osmišljavaju kuhari i kuharice, redovito se konzultirajući s profesoricom kemije koja je nutricionistica. Sve se to odražava na zdravlje i zadovoljstvo učenika, a najbolji pokazatelj su redovito pomno „počišćeni“ pladnjevi na stolovima blagovaonice nakon svake školske marende.

Učenici o školskoj marendi
– Super mi je marenda u školi, ali ipak najviše volim kad je pizza. Nekako najmanje volim jesti kolač od mrkve. (Zara, 11)
– Meni je marenda u školi odlična, najviše volim kad dobijemo kruh i med, ali evo sad su svi potrošili med pa jedem džem. Voće ne jedem baš. (Ante, 11)
– Najdraži dan mi je četvrtak kad imamo pizzu, a baš ne volim kolač sa sirom. Ipak super je što uvijek umjesto onoga što ne volim mogu dobiti kruh i neki namaz u kuhinji. (Nikolina, 11)
– Meni je najdraža pizza, a volim i kad dobijemo putar i marmeladu. Volim i voće, često jedem naranče, jabuke i banane. (Karlo, 11)

Više sa portala poduckun.net ...