SDP, AM, UK i KI poručili da je pojedinim vijećnicima uz širenje panike i histerije, rodbina ispred javnog interesa

Autor: Portal Poduckun 29.02.2024

Priopćenje koji potpisuju opatijski vijećnici SDP-a, Akcije mladih, Unije Kvarnera i Kvarnerske inicijative u cijelosti pročitajte u nastavku.

Opatija – Brojni napisi kojih posljednjih dana okupiraju opatijsku javnost, vezani uz rekonstrukciju opatijskog nogometnog igrališta, danas su dobili i svoj dodatak od strane opatijskih gradskih vijećnika, koji su iznijeli i predstavili svoj stav po ovom pitanju, ali i uprli prst u pojedine oporbene vijećnike koji su zauzeli 'obranu' druge strane u ovom slučaju.

Priopćenje koji potpisuju Opatijski vijećnici SDP-a, Akcije mladih, Unije Kvarnera i Kvarnerske inicijative u cijelosti donosimo u nastavku.

Loši glumci, šuplja priča i neuvjerljiva izvedba – tako bismo ukratko mogli opisati navodnu „dramu“ koja se posljednjih dana događa oko gradskog terena predviđenog za proširenje nogometnog stadiona. Iako nas pokušavaju uvjeriti da je u pitanju nekakav akcijski triler u kojem gradska uprava gazi prava pojedinca, zapravo se radi o neočekivanoj „romansi“ dvoje nekadašnjih ljutih političkih protivnika, povezanih interesnim i političkim motivima . Činjenice su jasne. Grad Opatija vlasnik je zemljišta na kojem se treba proširiti stadion. Gradski vijećnici – barem onaj dio koji želi zaštititi javnu imovinu i realizirati projekt koji su naši prethodnici godinama prebacivali iz mandata u mandat – proglasili su to zemljište javnim dobrom kako bi se omogućilo pokretanje rekonstrukcije nogometnog igrališta, odnosno izgradnja tribina. Do tog trenutka, vlasništvo Grada Opatije na tom terenu nikad nije bilo osporavano, tijekom svih 96 godina koliko je taj teren navodno „privatni vrt“. Štoviše, niti jedna od čestica iz ove priče nije nikad bila upisana kao vlasništvo građanina koji sada pokušava zaustaviti izgradnju stadiona, njegove obitelji niti njihovih pravnih prednika. Najveća od tri čestice je od 1947. godine bila upisana kao vlasništvo Gradskog narodnog odbora u Opatiji, a od 1996. godine upisana je kao vlasništvo Grada Opatije, dok su dvije manje čestice postale vlasništvo Grada Opatije kad se prednica odrekla prava korištenja u korist Općine Opatija 1985. godine, a Grad Opatija uknjižio se kao vlasnik 1996. Tek nakon odluke vijećnika, navodni vlasnik „sjetio“ se pokrenuti procese kojima želi dokazati vlasništvo.

No, ta čista i sasvim jednostavna situacija – da Grad Opatija raspolaže česticama u svom vlasništvu i koristi ih za ostvarenje javne dobrobiti, što stadion za stotine članova NK Opatija svakako jest – potpuno je drugačije primljena s druge strane vijećnice. Kao signal da je spremna realizacija projekta koji prethodna vlast nije mogla i znala ostvariti duže od desetljeća.

Možda s političke strane zato ne čudi stav Domagoja Tramontane, koji iz tuđe štete želi izvući svoju političku korist. A moguće i opipljivu korist za osobu koja nastoji oteti gradske terene vrijedne gotovo milijun eura, a za koju se naveliko priča da je s njime obiteljski povezana. Ne postoji jasnija definicija sukoba interesa od želje da Grad Opatija tvojoj obitelji pokloni svoju vrlo vrijednu imovinu. I to uz ciničnu opasku da je on za uređenje stadiona, ali ne na terenu njegovog rođaka. Iako se bez tog terena ne može urediti stadion po kriterijima HNS-a; što znači da seniori nikada ne bi mogli odigravati ligaške utakmice u Opatiji. Vrhunac je cinizma osobe koja svoju političku gradonačelničku ambiciju stavlja daleko ispred sporta i djece kojima se predstavlja kao „prijatelj“. No, Tramontana i dio društva s nezavisne liste Ive Dujmića zaboravili su da su prije nekoliko godina zdušno podržavali gabaritima znatno veći projekt izgradnje stadiona, planiranog na istim ovim parcelama koje danas žele oduzeti Gradu Opatiji! Još jedan dokaz da se radi o politikantstvu, a ne principima: dok je projekt prezentirao Ivo Dujmić, svi su „mučali“ i kimali glavama. A danas pričaju neku drugu priču, jer nova vlast ispunjava ono što prethodnici nisu bili sposobni ostvariti.

Koliko su zabrinuti oko te mogućnosti, pokazuju i nedavne izjave Tramontane i Vladimira Brnečića u kojima su potpuno nesuvislo izmislili da će zbog kredita za nogometno igralište poskupjeti parkiranje i termini za sportaše u dvorani. Nisu se, recimo, zapitali od čega se otplaćivao kredit za sportsku dvoranu od 2013. do 2018. godine, s obzirom da je naplata parkiranja preko Opatije 21 krenula tek polovicom 2018. godine. Pa, iz istog tog izvora će se plaćati i svi rashodi koji su iznad prihoda Opatije 21.

No, samo su pokazali kako bi oni nešto realizirali: udarima na građane i sportaše. Mi pokazujemo da može drugačije – da Opatijci imaju najbolje povlaštene uvjete parkiranja u Hrvatskoj, ali i nogometno igralište.

U širenju panike i histerije, Domagoj Tramontana i Dujmićeva ekipa podršku su dobili od kolegice koja je također vrlo dobro upoznata s pojmom sukoba interesa – Neva Slani, kojoj nije prvi puta da stavlja privatne interese iznad javnih, no interesantno je pratiti kako mijenja vlastite stavove iz situacije u situaciju. Ne tako davno, 2022. godine, „zubima i noktima“ borila se protiv ukidanja javnog dobra od par desetaka „kvadrata“ u Poljanama koja se kao javno dobro ne koristi više od 50 godina i tražila je da se osobu koja je koristila tu malu parcelu prijavi nadležnim tijelima i da joj se naplati naknada štete. No, danas, kada je u pitanju gradski teren vrijedan milijun eura, rado će ga prepustiti privatnoj osobi koja na njega ne polaže nikakvo vlasničko pravo.

Jednako tako, nije se libila u svom prijedlogu zone zaštite Carmen Sylve tražiti otimanje privatnih okućnica i kuća, zbog čega je prijedlog od strane resornog ministarstva proglašen nezakonitim. Tada je odbijala sve primjedbe bez obrazloženja, a danas traži da se uključi javnost i valjda raspiše referendum o tome treba li imovinu svih građana čuvati ili poklanjati svakome tko ju uzurpira.

Konačno, Slani već dvije godine doslovce maltretira gradske službe upitima i traženjem odgovora vezanog uz predmet star više od 40 godina u kojem je iz javnog dobra po njoj nestalo 50 „kvadrata“ uz Turistički ured u Voloskom te proziva grad da ništa ne radi kako bi spriječio otimanje imovine u vlasništvu građana Grada Opatije. No, s druge strane, sporna joj je inicijativa kojom se želi zaštititi 1.700 „kvadrata“ zemljišta tih istih opatijskih građana.

U izjavama, stavovima i razmišljanja Neve Slani i Domagoja Tramontane teško je naći ikakav princip ili principijelnost – osim što se dosljedno protive svakom prijedlogu koji daje gradska vlast. Pa makar pritom napravili moralni „salto mortale“ i svojom „romansom“ oštetili Grad za milijun eura.

Više sa portala poduckun.net ...