SDP Opatija: Aničić i Sergo teško podnose da ne mogu zapošljavati podobne kandidate

Autor: Nikola Cvjetović 03.10.2022

Nakon što su mjesecima lobirali i vršili pritisak da se na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića postavi njihova (ne)stranačka kolegica, sada šire neistine i politička podmetanja, poručili su iz opatijskog SDP-a.

Opatija – Interesna skupina koja se predstavlja kao Nezavisna lista Ive Dujmića teško se miri s gubitkom utjecaja i mogućnošću zapošljavanja „podobnih“ kandidata pa pokušava kroz medije progurati neistinite tvrdnje o „srušenom natječaju“ za ravnateljicu i „stranačkom uhljebljivanju“ u Dječjem vrtiću Opatija, istaknuli su predstavnici Gradske organizacije SDP-a Opatije u priopćenju.

Naglasili su kako nakon četiri godine zapošljavanja „preko veze“ u kojem su praktički svi predstavnici tadašnje liste pronašli zaposlenje u opatijskom javnom sektoru ili unosne sinekure u upravnim vijećima i nadzornim odborima, vijećnici koje predvode Vera Aničić i Zorica Sergo sada drugima pripisuju svoj obrazac ponašanja. A pritom i iznose grube neistine, valjda očekujući da će njihovim stalnim ponavljanjem uspjeti zavarati opatijsku javnost.

- Jedna od tih laži koja se stalno ponavlja jest da je Prosvjetna inspekcija poništila imenovanje Biljane Šuše ravnateljicom Dječjeg vrtića Opatija. Istina je kako inspekcija nije pronašla greške u natječajnoj dokumentaciji, niti u izboru kandidata, već u roku u kojem je Gradsko vijeće donijelo odluku. Radi se, dakle, o stvari na koje Upravno vijeće nije moglo utjecati, odnosno o propustu gradskih stručnih službi koje brinu o radu Gradskog vijeća, a koje su previdjele zakonski rok. No, Prosvjetna inspekcija nije poništila natječaj niti imenovanje ravnateljice, objasnila je Aleksandra Selak.

Tajnik opatijskog SDP-a Kristijan Tončić dodao je kako je aktualna kampanja blaćenja i laži samo nastavak političkog pritiska i intenzivnog lobiranja vijećnica Aničić i Sergo za postavljanje bivše (ne)stranačke kolegice iz Vijeća Aleksandre Tramontane na ravnateljsko mjesto.

- Kada pripadnost Nezavisnoj listi Ive Dujmića više nije jedina kvalifikacija za javnu dužnost, odjednom se ispostavi da postoje i kvalitetniji kandidati. O kvalitetnom radu bivše ravnateljice i Upravnog vijeća koje je postavljala ekipa okupljena oko Ive Dujmića dovoljno govori činjenica da je dvaput padao natječaj koji su raspisivali, oba puta zbog ozbiljnih propusta u natječajnoj dokumentaciji. Isto tako, Aničić spominje probleme u tumačenju i provođenju europskog projekta, a zaboravlja da se radi o projektu koji je pripremala bivša ravnateljica, u suradnji s njihovim bivšim kolegom iz izvršne vlasti, Emilom Priskićem, koji se reklamira kao stručnjak za EU fondove, poručio je Tončić.

Vijećnik Ivan Vidaković istaknuo je kako je simptomatično da takozvani nezavisni vijećnici prozivaju gradonačelnika koji ne sudjeluje u izboru ravnatelja vrtića.

- Naučeni obrasci ponašanja teško se gube, pa vijećnice Sergo i Aničić vjeruju da i dalje žive u gradu u kojem jedna osoba donosi sve odluke dekretima, a jedina referenca je pripadnost odgovarajućoj političkoj kliki. No, više ne živimo u diktaturi pa sada imamo priliku izabrati uistinu najbolje kandidate. Kada proces nije „montiran“, onda ponekad potraje i predugo, kao što se dogodilo u ovom slučaju. No, rješenje prosvjetne inspekcije sasvim je jasno onome tko ga zna i želi pročitati kako spada: na mjesto ravnateljice izabrana je apsolutno kvalificirana i kompetentna osoba, na natječaju u kojem nije bilo grešaka kao u ranijim slučajevima, ali je prekoračen rok za donošenje odluke što je greška Gradskog vijeća odnosno službi koje se brinu o radu Gradskog vijeća. Sve u svemu, ništa strašno se nije dogodilo. Znaju to i vijećnice Sergo i Aničić, zbog čega i imaju potrebu izmišljati stvari koje naprosto nisu istinite. Jer, da se drže samo činjenica, ne bi imale mogućnost za politička podmetanja i očajničke pokušaje da još jednom „postave“ svoj „kadar“ na javnu dužnost. Na žalost po njih, a na sreću po Opatiju, ta im priča više ne prolazi, zaključio je Vidaković.

Više sa portala poduckun.net ...