Smotra maslinovih ulja na Veprincu

Autor: Nikola Cvjetović 18.12.2023

Foto Grad Opatija

Najbolje ocjenjeno maslinovo ulje je ulje Nedi Perišić iz Svetog Petra u Poljanama.

Opatija - Održana je smotra maslinovih ulja u Društvenom domu Janko Gržinić na Veprincu na kojoj su predstavljena domaća maslinova ulja kao i rezultati njihova ocjenjivanja u organizaciji Udruge Agro Opatija i pod pokroviteljstvom Grada Opatije.

Gradonačelnik Fernando Kirigin pozdravio je prisutne te pritom čestitao 10. godišnjicu aktivnog i uspješnog rada Udruge Agro Opatija, a prisutne je pozdravio i viši stručni suradnik za gospodarstvo Grada Opatije Armen Gurguška koji je podsjetio na Program potpora poljoprivredi koji predstavlja financijsku podršku Grada u svrhu razvoja poljoprivredne proizvodnje i opatijskog zaleđa, za čije korištenje je iskazan značajan interes.

Na održanoj manifestaciji dodijeljene su nagrade i medalje za kvalitetu maslinovog ulja temeljem provedene senzorske analize uzoraka ulja.

Najbolje ocjenjeno maslinovo ulje je ulje Nedi Perišić iz Svetog Petra u Poljanama, a prema rezultatima ocjenjivanja slijede Marko Lazarić, Vatroslav Jelušić, Ranko Radosavac, OPG Ferletta 2, OPG Franković, Ivan Perišić, Milica Sekulić, Sanjin Srok, Igor Šimac, Josip Perišić, OPG Ferletta 1, Dragutin Hrelja, Radenko Rubeša, Bruno Marković, Darko Filipaš, Moreno Vižintin, Đani Milevoj, Bazilijo Vidas, Mladen Brubnjak, OPG Kišić, Alen i Ervin Bolterstein, Jospi Rubinić, Igor Sušanj, Mladen Grabrovac, Josip Tariba, Mira Stojaković te Dušan Barković.

Maslinovo ulje je jedna od najblagotvornijih namirnica i zbog visokih nutritivnih vrijednosti potrebno ga je uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Predsjednica udruge Agro Opatija Milica Sekulić istaknula je kako su unatoč teškoj i izazovnoj godini maslinari uspjeli svojim trudom i znanjem proizvesti ekstra djevičansko maslinovo ulje izvrsne kakvoće.

Smotra je također izvrsna prilika kako bi se potaknula svijest o važnosti konzumacije maslinovog ulja i njegovom utjecaju na zdravlje. Maslinovo ulje je ključan sastojak mediteranske prehrane, a konzumacija se preporučuje svim uzrastima.

Više sa portala poduckun.net ...