Sutra 132. po redu „Zeleni Kastav“ na Fortici

Autor: Marina Pauletić 26.05.2023

Foto: arhiva

Subotnji se sajam održava u sklopu obilježavanja Dana grada Kastva, svoje će proizvode ponuditi 26 sudionika, a osim sajma održat će se i jedno predavanje.

Kastav – Sutra, 27. svibnja održava se 132. po redu „Zeleni Kastav“ na dobro znanome mjestu – kastavskoj Fortici – od 9 do 14 sati. Subotnji se sajam održava u sklopu obilježavanja Dana grada Kastva, svoje će proizvode ponuditi 26 sudionika, a osim sajma održat će se i jedno predavanje.

Na sajmu sudjeluje deset ekološki certificiranih uzgajivača i proizvođača voća, povrća, mesa i sireva, te dvanaest necertificiranih koji proizvode po principima ekološke i organske poljoprivrede, jedan sudionik s prirodnom kozmetikom i troje sudionika s ponudom nakita i ukrasnih uporabnih rukotvorina od prirodnih materijala.

Prisutni će biti i Kolektiv pametna hrana s ponudom seitana, tofua i kebaba za vegane i vegetarijance, te OPG Rogić s ponudom svježeg i liofiliziranog bilja i mikrobilja.

Foto: arhiva

EKO Kmetija Žgajnar dolazi sa sirevima, mlijekom, jogurtima i suhomesnatim proizvodima, a u ponudi će se naći i svježe EKO meso. Lokalni OPG Dokozić dolazi sa kozjim mlijekom, sirutkom, jogurtom, kefirom i sirom, te kokošjim jajima.

Nakon dugo vremena sajmu će prisustvovati „SOULSEED“ Obrt za fitoaromaperapiju Indire Antonini s prirodnom kozmetikom, te Udruga „Materina priča“ iz Zagreba s Minom Petrić.

U ponudi će se naći i glineno posuđe Obrta Gladović Ivanec. Stižu i „Iris i Branimir delicije“ iz Zagreba s kruhom organskih žitarica bez kvasca, savijačama, pecivima te „Kreksićima“, namazom od kikirikija i sezama.

Foto: arhiva

OPG Hursa, OPG Trčak i DEPAUL Rijeka dolaze sa sadnicama starih sorti rajčica, raznobojnih cherry rajčica, krastavaca, malih okruglih lubenica, žutih i zelenih dinja, peršina, celera, tikvica, te OPG Karas sa sadnicama batata. U ponudi će se naći i humus od kalifornijskih glista te bio tekuće gnojivo.

Po prvi puta ove sezone u ponudi će biti manje količine brokule, cvjetače, mladog krumpira i krastavaca, te standardne ponude blitve, salatine, rige, mladog luka, vlasca, repice, peršina, mladog kupusa i kelja, mlade cikle, prvog boba iz Lignja i mrkvice.

Istoga dana, Udruga „Zeleni Kastav“ organizira gore spomenuto predavanje koje će zainteresiranima približiti mogućnost uzgoja vlastitog povrća na jednostavan način. Predavanje nosi naziv „Zdravo povrće iz zdravog tla - vrtlarenje bez prekopavanja“, predavačice dipl. ing. šumarstva Maja Degmečić, a održat će se od 11 do 12:30 sati u Gradskoj loži.

Više sa portala poduckun.net ...