Trio harfi Ćiković ove nedjelje nastupaju na Kastafskom kulturnom letu

Autor: Marina Pauletić 05.08.2023

Trio harfi Ćiković čine majka Diana i njezine dvije kćeri, Veronika i Marta.

Kastav - U nedjelju, 6. kolovoza u crkvi sv. Jelene Križarice s početkom u 21 sat nastupit će Trio harfi Ćiković. Ovaj glazbeni sastav čine poznata hrvatska harfistica Diana Grubišić Ćiković i njene dvije kćeri, Veronika i Marta Ćiković.

Diana Grubišić Ćiković u Rijeci završava osnovnu i srednju glazbenu školu za klavir, u razredu prof. Sonje Pavletić. Istovremeno (paralelno) pohađa i završava osnovnu i srednju glazbenu školu za harfu u Ljubljani. Studij klavira diplomirala je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat. Studij harfe diplomirala je1994. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Rude Ravnik Kosi. Dvadeset i dvije godine bila je u stalnom angažmanu kao solo harfistica Orkestra Opere HNK Ivana pl Zajca u Rijeci, a čitavo vrijeme surađuje s gotovo svim orkestrima u Hrvatskoj i Sloveniji. Od 2002. kao docentica, a od 2022. kao redovna profesorica predaje harfu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Redovita je članica ocjenjivačkih sudova na domaćim i inozemnim harfističkim natjecanjima te voditeljica međunarodnih harfističkih seminara.

Veronika Ćiković istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, 2004. godine upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova (prof. Jasna Štiglič). Godine 2015. upisuje studij harfe u klasi prof. Diane Grubišić Ćiković na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2020. magistrirala s odličnim uspjehom i velikom pohvalom (magna cum laude). Godine 2021. nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje upisuje specijalistički studij harfe s temom Francuska glazba za harfu u prvoj polovici 20. stoljeća u klasi profesorice Mirjam Lučev Debanić. U rujnu 2022. je u duu s flautisticom Lucijom Stilinović nagrađena prvim mjestom na 11. međunarodnom natjecanju Suoni d’Arpa u Saluzzu (Italija). U kolovozu 2022. ostvarila je od publike i kritike zapažen solistički nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama uz flautisticu Luciju Stilinović, maestra Davida Runtza i Dubrovački simfonijski orkestar.

Marta Ćiković studentica je druge godine harfe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Harfu je počela učiti u dobi od 6 godina kod majke harfistice, a formalno glazbeno školovanje započela je 2010. godine upisom u Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u klasi profesorice Jasne Štiglić. Članica je zagrebačkog Orkestra mladih glazbenika, a dugo godina bila je najmlađa članica Hrvatskog orkestra harfi Tisuću žica.

Više sa portala poduckun.net ...