[U OKU KAMERE] Održana promocija programa cjeloživotnog obrazovanja 'Menadžment kamping resorta'

Autor: Nikola Cvjetović 28.05.2022

U okviru Europskog zelenog plana, kampovi postaju jedan od najkonkurentnijih oblika smještaja, a COVID pandemija učinila ih je apsolutnim pobjednikom – u Republici Hrvatskoj kampovi su u 2021. godini ostvarili samo 8% manje noćenja u odnosu na 2019. godinu te se očekuje da će 2022. godina označiti povratak na rezultate najboljih godina.

Ika - Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci uspješno je promovirana 6. generacija polaznika „MKR programa“ pod vodstvom doc. dr. sc. Josipe Cvelić Bonifačić, voditeljice programa i stručnog tima suradnika.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Sandra Janković, predstavnik Hrvatske turističke zajednice, gospodin Jure Galić te predstavnica Turističke zajednice Kvarnera, gospođa Marica Mogorović.

Na svečanosti su sudjelovali gospodarstvenici te predstavnici Kamping udruženja Hrvatske koji godinama nagrađuju najboljeg polaznika posebnom nagradom. Ovogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg polaznika je Igor Černigoj iz tvrtke Valamar Riviera d.d., iz kampa Premium Istra Camping resort. Svečanost su uvećali profesori i predavači iz prakse koji sudjeluju u ovom jedinstvenom programu cjeloživotnog obrazovanja.

Osim diploma, uspješnim dovršetkom ovog programa i položenim ispitom, polaznici stječu i vrijednih 10 ECTS bodova koje mogu iskoristiti u svom daljnjem obrazovanju! Svečana promocija završena je razgledom Fakulteta te zajedničkim druženjem polaznika, profesora i gostiju u vrtu Fakulteta u Iki.

Program cjeloživotnog obrazovanja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu završilo je do sada 230 polaznika u 6 godina. Većina polaznika su menadžeri uspješnih kampova a dio polaznika nakon pohađanja programa otvorio je poznate i uspješne kampove kao što su npr kamp Plitvice, kamp Ugljan i drugi. Može se stoga ustvrditi da je ovaj program obrazovanja uvelike doprinio ukupnoj kvaliteti hrvatskih kampova koju ADAC ocjenjuje na 2. mjestu u Europi.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu nastavlja s aktivnostima na obrazovanju u području kampinga i outdoor ugostiteljstva. U postupku akreditacije je prvi europski studij: ''Master of sustainable outdoor hospitality management“ koji bi prve studente trebao primiti na jesen 2023. godine. Radi se o združenom studiju sa Sveučilištem u Bredi, Nizozemska i Sveučilištem u Gironi, Španjolska koji će kroz studij u 3 zemlje te provođenje prakse u najboljim europskim kampovima obrazovati buduće vlasnike i menadžere u pravcu održivog razvoja i upravljanja outdoor smještajem ali i destinacijama.

U okviru Europskog zelenog plana, kampovi postaju jedan od najkonkurentnijih oblika smještaja, a COVID pandemija učinila ih je apsolutnim pobjednikom – u Republici Hrvatskoj kampovi su u 2021. godini ostvarili samo 8% manje noćenja u odnosu na 2019. godinu te se očekuje da će 2022. godina označiti povratak na rezultate najboljih godina. Visoku kvalitetu kampova Hrvatska može zasigurno zahvaliti i obrazovanju koju već 6 godina sustavno provodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske.

Nastava koja se u protekle dvije godine odvijala online uključuje 60 sati online nastave te terensku nastavu koja se održava u Premium kamping resortu Krk gdje se polaznici, osim smještaja u mobilnim kućicama i međusobnog upoznavanja i transfera znanja, praktično upoznaju s operacijama u kampovima imaju priliku razgledati i razgovarati sa vlasnicima atraktivnog kampera ali i razgledati još tri kampa - 4* i 5*.

Za zanimljivu, interaktivnu, modernu i praktično orijentiranu nastavu ove godine pobrinuo se rekordan broj predavača - njih 34! Osim eminentnih profesora s Opatijskog Fakulteta, predavanja su održali i vrhunski stručnjaci iz prakse, partneri najuspješnijih poduzeća, a ove godine po prvi put na programu su sudjelovala i četiri vrhunska gosta predavača iz inozemstva: Uwe Frers, direktor ADAC Pincamp – najvećeg automobilskog kluba na svijetu, Cristiano Bozzetti, direktor marketinga tvrtke CRIPPA – jednog od najvećih proizvođača mobilnih kućica, Klemen Hren – voditelj najvećeg slovenskog portala za kamping te Ward Wijngard – direktor Udruge kampova Costa Brava – Girona.

Svi polaznici su imali mogućnost konzultacija s predavačima, a na raspolaganju su im prezentacije, skripte te snimke predavanja. Polaznici također imaju mogućnost osvojiti i vrijednu nagradu. Naime, Kamping udruženje Hrvatske nagrađuje najboljeg polaznika (polaznika s najboljim rezultatom na ispitu): Vikendom u mobilnoj kućici! Pored navedenog, svi koji uspješno završe program i polože završni ispit stječu i 10 ECTS bodova!

„ Iskreno nas veseli rekordan broj prijavljenih polaznika na program koji već pet godina uspješno održavamo na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Cjeloživotno obrazovanje danas je nužnost i garancija kvalitete usluge. Ovaj jedinstveni program cjeloživotnog obrazovanja - Menadžmenta kamping resorta pohađaju zaposlenici i menadžment kampova, ali svake godine imamo i sve više privatnih polaznika koji žele postati kamping poduzetnici ili se dodatno educirati. Fakultet prepoznaje važnost i mogućnost razvoja ove vrste smještaja posebno u okviru Europskog zelenog plana, ali i postpandemijskog turizma te planiramo i otvaranje prvog Europskog master studija iz Održivog menadžmenta outdoor ugostiteljstva u 2023. godini“, rekla je dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Sandra Janković.

Voditeljica i idejni kreator programa, doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić koja je ove godine za svoj dugogodišnji rad na razvoju kampova nagrađena ulaskom u ADAC Hall of Fame, rekla nam je: „Obrazovanje iz menadžmenta kamping resorta s praktičnim znanjima i iskustvima najboljih iz branše, put je ka razvoju kvalitete, održivosti i uspješnosti kampova. Buduće menadžere i poduzetnike u kampingu učimo kako razvijati kampove koji će biti, ne samo gospodarski uspješni, već i višestruka dobrobit destinacije i njenog stanovništva: da doprinose ukupnoj kvaliteti destinacije, da pažljivo brinu o okolišu, energiji, da oplemenjuju već postojeće zelene oaze kroz nježnu i raspršenu gradnju. Takvi kampovi u destinaciju dovode goste koji imaju istančano poštovanje prema prirodi i outdooru, a uz to imaju interesa za posjet kroz čitavu godinu. Time, podupirući menadžment održivog razvoja kampova kroz obrazovanje doprinosimo održivom razvoju destinacija.“

Više sa portala poduckun.net ...