U Opatiji održan 43. Turnir prijateljstva u briškuli i trešeti

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.05.2022

Torneo_05

Na turniru su sudjelovali predstavnici iz 18 zajednica Talijana iz Hrvatske i Slovenije, te predstavnici Udruge mladih Talijanske nacionalne zajednice.

Opatija - Nakon dvije i pol godine pauze, danas se u opatijskoj sportskoj dvorani "Marino Cvetković" ponovo moglo čuti "busso" i "striscio" na 43. po redu Turniru prijateljstva (Torneo dell'amicizia). Naime, turnir prijateljstva u briškuli i trešeti igra se od davne 1978. godine, a zamišljen je kao veliko finale u kojem kartaške snage odmjeravaju pobjednici lokalnih turnira koji se održavaju u svakoj pojedinoj zajednici Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji. Do 1998. godine, kada su održana čak četiri takva natjecanja u jednoj godini, turnir se održavao svake godine u drugom gradu, no od te godine domaćin mu je tradicionalno – Opatija.

Ove se godine tako u Opatiji okupilo stotinjak igrača iz ukupno 18 zajednica Talijana iz Hrvatske i Slovenije, a na turniru su nastupili i predstavnici Udruge mladih koja djeluje u sklopu Talijanske nacionalne zajednice.

Torneo_06

Kako to obično i biva, više je parova pristupilo igri briškule (ukupno 20 parova), dok je trešetu igralo ukupno 19 parova u muškoj i ženskoj konkurenciji.

- Iako je proteklih godina znalo sudjelovati i više zajednica Talijana, izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim odazivom. Naime, ovo je prvi turnir nakon pandemijske stanke, pa su neki možda još malo skeptični oko dolaska na ovakva okupljanja. K tome, iz istog razloga neke od lokalnih zajednica nisu niti održale svoje eliminacijske turnire, pa stoga nemaju predstavnike u finalu. Sve u svemu, jako nam je drago što smo se polako počeli vraćati u normalu, te da smo dobili mogućnost da se ovaj turnir napokon održi – rekla je u ime organizatora predsjednica Zajednice Talijana Opatija Sonja Kalafatović, zahvaljujući se učesnicima i svima koji su omogućili održavanje ove manifestacije. U prvom redu su to Talijanska unije iz Rijeke, Narodno sveučilište iz Trsta i Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, a posebna zahvala upućena je tršćanskoj tvrtki Modiano koja svake godine donira igraće karte "Triestine".

Torneo_08

Ovogodišnjim pobjednicima pehare i medalje su uručili Susanna Isernia, predstavnica tršćanskog Narodnog sveučilišta, Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske unije, Marin Corva, predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije te Davide Bradanini, generalni konzul Republike Italije u Rijeci. U igri briškula (muškarci), prvo mjesto osvojili su Narčizo Puhar i Marcello Visintin iz ZT Buje, drugo mjesto pripalo je Sandru Abramu i Eligiu Janjetiću iz ZT Lovran , dok su pehar i medalje za treće mjesto dobili Aldo Pulin i Peter Cek iz ZT "Dante Alighieri" Izola. U istoj igri kod žena najbolje su bile Opatijke Elvira Barbis i Mirela Benčinić, ispred Dorine Bradamante i Anite Basaneže iz ZT Umag na drugom mjestu, te Kris Dassene i Valerije Gržentić iz ZT "Dante Alighieri" Izola na trećem mjestu.

Pobjednici_Torneo_11

U igri trešeta u muškoj konkurenciji nabolji su bili Miljenko Dorčić i Đino Perović iz ZT Cresa, dok su drugo mjesto osvojili David Brec i Alex Zigante iz Udruge mladih pri Talijanskoj nacionalnoj zajednici, a na trećem mjestu su Fausto Antonini i Drago Trento iz ZT Buja. U ženskoj konkurenciji u trešeti su pobijedile Kanciana Marušić i Milica Marušić iz ZT Umag, srebrno odličje pripalo je Neviji Vlah i Nadi Rubeša iz ZT Opatija, dok su treće mjesto osvojile Eda Dakić i Blaženka Stepanić iz Lovrana.

Nakon ovogodišnjeg turnira, u ukupnom poretku na vrhu ljestvice briškulu (muškarci) nalazi se ZT Buje (23 boda), ispred ZT Labina (22 bodova) u muškoj konkurenciji. U kategoriji žena na prvom mjestu je Rijeka (27 bodova), slijedi ZT Opatija s 15 bodova. Kad je u pitanju trešeta, u konkurenciji muškaraca naviše bodova ima ZT Buje (28 bodova), slijedi ih ZT Poreča (24 boda). U konkurenciji žena na prvom mjestu je ZT Umag (33 boda), na drugom ZT Rijeka (17 bodova).