Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeke organizirala posjet učenika Memorijalnom centru u Lipi

Autor: Marina Pauletić 12.12.2023

Memorijalni centar Lipa pamti muzej je sjećanja na stradanje 269 civila - većinom staraca, žena i djece - u travnju 1944. godine.

Lipa - Već više godina Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeka organizira posjet riječkih škola Memorijalnom centru Lipa s ciljem upoznavanja mlađih generacija sa stradanjima mještana Lipe, ali i antifašističkim opredjeljenjem i poviješću tog kraja. Ove je godine posjet organiziran za dvije škole - srednju Prirodoslovno-grafičku školu i Osnovnu školu Škurinje iz Rijeke. Sve troškove u potpunosti je snosila udruga, ali s obzirom na ograničena sredstva udruge, posjet je tijekom prošlog tjedna upriličen samo za dvije škole.

Memorijalni centar Lipa pamti muzej je sjećanja na stradanje 269 civila - većinom staraca, žena i djece - u travnju 1944. godine, tijekom Drugog svjetskog rata, u Lipi. Masakr nad stanovništvom je počinila njemačka vojska, zajedno s talijanskim kolaboracionističkim snagama.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeke u svojim će aktivnostima i nadalje mlade upoznavati s ovom poviješću, a nastojat će i potaknuti osnivače osnovnih i srednjih škola da osiguraju sredstva kako bi učenici svih srednjih i osnovnih škola bili u prilici posjetiti Memorijalni centar Lipa.

Očuvanje antifašističkih vrijednosti i stvaranje razumijevanja kod mladih da da je antifašizam utkan u suvremenu Europu, time i u razvoj naše zemlje, zadaća je sviju, a posebice odgojno-obrazovnog sustava.

Više sa portala poduckun.net ...