Udruga Lisina avantura Matulji primljena u članstvo Međunarodne rendžerske udruge – IRF

Autor: Nikola Cvjetović 07.09.2022

Ono u čemu leži njihiva prepoznatljivost su rendžeri koji cijele godine obilaze zaštićeni krajobraz Lisine. Osim što ga nadziru, na usluzi su i sve brojnijim posjetiteljima te u stalnom kontaktu s javnom vatrogasnom postrojbom, policijom, komunalnim redarom te lovačkim društvom.

Matulji – Veliko priznanje i uspjeh ostvarila je Udruga Lisina avantura Matulji kada je krajem kolovoza primljena u članstvo Međunarodnne rendžerske udruge (International Ranger Association - IRF). Riječ je o udruzi nastaloj prije šest godina, a čiji su se dragovoljci i entuzijasti tijekom tog razdoblja intenzivno brinuli o zaštiti krajobraza Lisine. Njihov rad nije prošao nezapaženo, te su u više navrata nagrađeni i to 2021. godine kao najbolja udruga u Općini Matulji, dok su u 2022. godini su sudjelovali u edukaciji o prikupljanju donacija ili fundraisingu “Žuta točka” te su među konkurencijom od 24 udruge iz svih županija proglašeni najboljima, te zaslužili atraktivnu donaciju sponzora.

Također, s Ministarstvom znanosti i obrazovanja sklopili su ugovor o provedbi škole u prirodi za učenike osnovnih i srednjih škola, a zasluge im pripadaju i za obnavljanje stogodišnjeg planinarskog doma na Lisini. Svemu treba pridodati i nagradu udruge Žmergo za najbolju akciju zaštite okoliša.

Ipak, ono u čemu leži njihiva prepoznatljivost su rendžeri koji cijele godine obilaze zaštićeni krajobraz Lisine. Osim što ga nadziru, na usluzi su i sve brojnijim posjetiteljima te u stalnom kontaktu s javnom vatrogasnom postrojbom, policijom, komunalnim redarom te lovačkim društvom. Također su dio civilne zaštite, te sudjeluju na poslovima traganja i spašavanja.
Sve ove aktivnosti koje rado i uspješno obavljaju dovele su do učlanjenja u ovu prestižnu rendžersku udrugu, a s kojom će na obostrano zadovoljstvo sudjelovati u aktivnostima zaštite prirode i okoliša u ovom dijelu Hrvatske i Europe. Na njihovu je adresu već stigla pozivnica za godišnji kongres Europske rendžerske udruge , a koji se u listopadu održava u Tirani. Sve će to, kako kažu, iskoristiti za promociju naše domovine i ovog kraja, a vesele se razmjeni iskustava s kolegama rendžerima iz drugih zemalja..

Više sa portala poduckun.net ...