[FOTO/VIDEO] Upaljen narančasti meteoalarm za riječku regiju, moguće bujične i urbane poplave

Autor: Marina Pauletić 31.10.2023

Samo u protekla 24 sata u Rijeci je izmjereno 86,7 mm kiše po četvornom metru.

Rijeka/Opatija – Riječane je jutros dočekala jaka kiša i vjetrovito vrijeme koje će potrajati čitav dan. Samo u protekla 24 sata u Rijeci je izmjereno 86,7 mm kiše po četvornom metru.

Prema pisanju DHMZ-a, na Jadranu i krajevima uz njega očekuju se izraženiji pljuskovi i grmljavine uz jako i olujno jugo te južni vjetar u okretanju na jugozapadnjak, a poslijepodne i sjeverozapadnjak. Prema kraju dana vjetar bi trebao slabjeti. Najviša dnevna temperatura će se kretati od 19 do 24 stupnja Celzijeva pa je tako u Senju u šest sati ujutro zabilježena najviša temperatura u Hrvatskoj – 23.5 stupnjeva Celzijevih. Listopad nastavlja sa svojim neuobičajeno toplim vremenom.

DHMZ je za riječku regiju upalio narančasti meteoalarm radi ponegdje olujnog juga i jugozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra iznosit će oko 90 km/h. Moguća su oštećenja imovine, iščupana stabla, polomljene grane te prekid prometa i opskrbe električnom energijom. Nadalje, zbog obilne kiše moguće su bujične i urbane poplave, a očekuje se kako će pasti 60 mm kiše po četvornom metru. Očekuju se i grmljavinska nevremena, olujni udari vjetra i tuča.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvora Delnice i čvora Kikovica u oba smjera. Obilazak za ostale skupine vozila je DC3 kroz Gorski kotar.
Zbog olujnog vjetra zabrana je za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s priključnim vozilima i motocikle na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika.

- Zbog obilnije kiše ponegdje se na kolniku zadržala veća količina vode. Veća je opasnost od odrona na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8). Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila, poručuje HAK.

VIDEO

Upaljen narančasti meteoalarm za riječku regiju, moguće bujične i urbane poplave

Više sa portala poduckun.net ...