Upozorenje DHMZ-a: "Budite spremni zaštititi sebe i imovinu"

Autor: Sandra Turkalj 24.09.2022

Promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, a duž obale i s pljuskovima praćenim grmljavinom koji su lokalno jače uzraženi uz umjereno do jako jugo na Jadranu.

Kvarner - Stiže novo upozorenje prognostičara Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za nedjelju. Izdali su narančasto upozorenje na količinu kiše u gospićkoj regiji, a ponajprije u Gorskom kotaru, te na jake udare vjetra za područje Kvarnera i Kvarnerića, kao i sjeverne Dalmacije.

Obilnije oborine moguće su mjestimice u gospićkoj regiji i to ponajprije u Gorskom kotaru. Oborine bi mogle biti više od 100 mm. "Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", istaknuli su.

Budite oprezni jer jako, mjestimice i vrlo jako jugo s najjačim udarima vjetra od 35 do 50 čvorova (65 do 95 km/h) moguće je na području Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije. "Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu", poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Uz obilnije oborine i umjereno do jako jugo, mjestimice s olujnim udarima, temperature zraka za sutra nas ujutro očekuju od 8 do 13 na kopnu te od 14 do 19 na moru. Najviša dnevna temperatura zraka na Jadranu bit će od 20 do 24 °C.

Više sa portala poduckun.net ...