[VIDEO] Što donosi nova odluka o izmjeni i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi Općine Matulji?

Autor: Marina Pauletić 01.02.2024

Izmjenom Odluke pojednostavljuje se postupak za ostvarivanje prava ili pomoći.

Matulji - Na današnjoj konferenciji za medije načelnik Vedran Kinkela i predsjednik Socijalnog vijeća Radoslav Medica predstavili su Izmjene Odluke o socijalnoj skrbi.

U uvodnom obraćanju načelnik se zahvalio Socijalnom vijeću na dosadašnjoj suradnji, a posebno na prijedlozima pri izradi ove odluke.

Općina Matulji povećala je cenzuse i prava u izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi kako bi ovaj oblik pomoći bio dostupniji većem broju potrebitih mještana.

Cenzus za jednočlano domaćinstvo sada iznosi 350,00 eura (do sada 278,72 eura) (povećanje cca 25,5 %), dvočlano domaćinstvo 480,00 eura (do sada 398,17 eura) (povećanje cca 21 %), tročlano 690,00 eura (do sada 570,71 eura) (povećanje cca 21 %) , četveročlano 850,00 eura (do sada 703,43 eura) (povećanje cca 21 %), a ako kućanstvo ima više od 4 člana, cenzus prihoda za svakog dodatnog člana povećava se za 120,00 eura (do sada 99,54 eura).

Izmjenom Odluke pojednostavljuje se postupak za ostvarivanje prava ili pomoći, a od ostalih novina važno je napomenuti da se povećava cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu godišnju kartu za osobe koje su navršile 65 godina te umirovljenike starosti do 65 godina čija mirovina i drugi prihodi ukupno ne prelaze iznos od 350,00 eura (do sada 265,45 eura).

Novost je i mogućnost isplate na račun prigodne poklon pomoći za blagdane umirovljenicima koji su do sada za blagdane dobivali poklon bon, a iznos koji će se dodjeljivati dva puta godišnje određivat će načelnik posebnom odlukom sukladno osiguranim sredstvima u proračunu.

- Ovom prilikom također podsjećamo da se po prvi puta 2022. godine, povodom blagdana Uskrsa počelo s novčanom pomoći za naše umirovljenike, poručili su iz Općine.

Općina Matulji iz godine u godinu povećava socijalna prava i izdvajanja za pomoć potrebitim stanovnicima odgovarajući tako na sve veći porast troškova života, tako da smo u 2024. godinu smo za tu namjenu planirali iznos od 130.000,00 eura.

Socijalno vijeće Općine Matulji čine predstavnici socijalnih i zdravstvenih ustanova te humanitarnih organizacija i udruga, a predsjednik Radoslav Medica osvrnuo se na njihov rad. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi socijalno vijeće razmatra prijedlog proračuna u dijelu sredstava iz Odluke o socijalnoj skrbi, daje prethodna mišljenja o dodjeli jednokratnih novčanih pomoći, usluge pomoći u kući te dodjeli sredstava humanitarnim organizacijama i udrugama te socijalnim i zdravstvenim ustanovama, daje prijedloge za dodjelu pomoći određenim skupinama korisnika i daje prijedloge za poboljšanje sustava socijalne zaštite.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...