Peršić Živadinov: U Primorsko-goranskoj županiji od siječnja do kolovoza ostvaren jednak broj noćenja kao 2022. godine, cijena ponude mora pratiti kvalitetu

Autor: Marina Pauletić 05.09.2023

Najbrojniji gosti su i dalje gosti iz Njemačke koji su od siječnja do kraja kolovoza ostvarili gotovo 4 milijuna noćenja i 529 tisuća dolazaka, što je 3% više noćenja i 5% više dolazaka u usporedbi s 2019. godinom.

Opatija – U Primorsko-goranskoj županiji je od početka godine ostvareno 2,5 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što je 3% više dolazaka i potpuno jednak broj noćenja kao 2022. godine.

„S ostvarenih 15,2 milijuna noćenja u 8 mjeseci dostigli smo 2022. godinu. Komercijalni smještaj je na razini 2022., kao i rekordne 2019. godine. Prošla godina bila je prva prava turistička godina nakon pandemije i očekivali smo da će ove godine uslijediti oscilacije u kretanju turističkog prometa te povratak konkurencije. S obzirom na situaciju, veseli da smo ostvarili jako dobre rezultate u predsezoni koja jača iz godine u godinu te je glavni dio turističke sezone ostao na razini već izvrsnih prethodnih godina. Ako govorimo o cjelogodišnjem poslovanju destinacije i održivom razvoju, dobri rezultati u predsezoni i posezoni puno su nam važniji od eventualnog povećanja u kolovozu kada je opterećenje na destinaciju ionako već iznimno visoko. Smjer u kojem želimo ići je put održivog razvoja turizma što podrazumijeva da u vršnim ljetnim mjesecima ne dolazi do još većeg pritiska na destinaciju i infrastrukturu“, pojašnjava Irena Peršić Živadinov.

„Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima koji pokazuju da smo uspjeli u pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao cjelogodišnje destinacije koju rado posjećuju gosti iz Europe, ali i drugih dijelova svijeta. Usmjerenost na podizanje kvalitete se isplatila jer smještaj s najvišim standardom bilježi i najveću popunjenost. U odnosu na 2019. godinu, visoko kategorizirani objekti ostvarili su 40% više noćenja. Vrhunska gastronomija ovoga kraja, prirodne ljepote, raznolikost kulturne baštine i mogućnost boravka u prirodi temelji su naše turističke ponude uz koju smo godinama uspješno razvijali i nove atrakcije za one koji žele više sadržaja u mjestu svog odmora“, izjavio je župan Zlatko Komadina.

Najbrojniji gosti su i dalje gosti iz Njemačke koji su od siječnja do kraja kolovoza ostvarili gotovo 4 milijuna noćenja i 529 tisuća dolazaka, što je 3% više noćenja i 5% više dolazaka u usporedbi s 2019. godinom. Tijekom kolovoza gosti iz Njemačke ostvarili su 5% više noćenja u odnosu na kolovoz 2019. godine. Iako ih u odnosi na kolovoz prošle godine ima nešto manje i dalje su najbrojniji gosti u regiji. U usporedbi s prvih 8 mjeseci prošle godine, odlične rezultate i poraste u broju noćenja bilježe gosti iz Mađarske (19% više), Poljske (3% više), Slovenije (2% više) i Hrvatske (2% više), dok su gosti iz Austrije ostvarili jednak broj noćenja kao 2022. godine.

Prema vrsti smještaja, od siječnja do kolovoza u obiteljskom smještaju ostvareno je 6,8 milijuna noćenja, što na razini 2022., ali i 2019. godine. Slijede kampovi s 3,3 milijuna ostvarenih noćenja, što je jednako broju noćenja iz 2022. godine, ali 5% više u usporedbi s 2019. godinom. U hotelima je ostvareno 2,5 milijuna noćenja što je 1% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smještaj s 4 i 5 zvjezdica je i dalje najbolje popunjen, odnosno do početka godine u objektima s 5 zvjezdica ostvareno je 40% više noćenja u odnosu na 2019. i 2% više u odnosu na 2022. godinu. U objektima s 4 zvjezdice ostvareno je po 2% više noćenja u odnosu i na 2022. i 2019. godinu.

Najposjećenije subregije u 8 mjeseci 2023. godine bile su: otok Krk (5,3 milijuna noćenja), cresko-lošinjski otoci (2,7 milijuna noćenja), Crikveničko-vinodolska rivijera (2,6 milijuna noćenja), otok Rab (1,8 milijuna noćenja) i Opatijska rivijera (1,6 milijuna noćenja). A slijede ih još Riječki prsten s nešto više od 880 tisuća noćenja i Gorski kotar s 109 tisuća noćenja.

Na pitanje što je s nekomercijalnim smještajem, župan Komadina odgovorio je kako smo u Europskoj uniji te je tržište nekretnina slobodno. Mnogo ljudi iz drugih zemalja ovdje ima svoje nekretnine te oni uglavnom i čine nekomercijalni smještaj. „Je li takvom gostu stigao prijatelj, je li mu on taj smještaj naplatio to je posao za inspekciju. Bez nje taj se problem ne može riješiti, a čini mi se kako je inspekcije premalo“, kazao je Komadina.

Jedno od postavljenih pitanja ticalo se povećanja cijena, odnosno jesmo li opravdali cijenu ponuđenom kvalitetom na što je župan Komadina kazao kako su gosti „očekivali niže cijene jer su one to nekada i bile te se žale na nagli porast koji se dogodio, što bi eventualni problem mogao biti iduće godine, s obzirom da će ova po inerciji završiti na razini planiranog“. Ima skupljih destinacija od nas i onih jeftinijih, nastavio je dalje, a važno je naći mjeru između ponude i potražnje, zaključio je Komadina.

Na njega se nadovezala direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov pojasnivši kako cijena ovisi o tome kakve goste želimo privući te da ona mora pratiti kvalitetu. „Kad je riječ o istraživanjima, u segmentu 5 zvjezdica ne odudaramo previše od naše konkurencije, čak smo tu negdje, dok u ponudi 3 zvjezdice, na komparativnom nivou, smo skuplji“, pojasnila je Peršić Živadinov.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...