[VIDEO/FOTO] Bogatim i zanimljivom programom otvorena 14. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra @ Mošćenička Draga

Autor: Nikola Cvjetović 09.07.2022

mala_barka_2022_petak_regata_moscenicka_draga__5_

Veliku fotogaleriju s više od sto fotografija i video prilog s izjavama organizatora i sudionika pogledajte u nastavku teksta...

Mošćenička Draga - Bordižanje, potezanje, konopa, glazba, nošenje ribarskih kašeta, svirka, izložba fotografija, brojne maritimne radionice, ples jedara i svjetla samo je dio jučerašnjeg programa koji je dočekao brojne posjetitelje na draškoj rivi u sklopu otvorenja 14. Smotre i regate tradicijskih barki na jedra MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA 2022.

mala_barka_2022_petak_regata_moscenicka_draga__9_ Irena Peršić Živadinov, Riccardo Staraj i Robert Mohović

Program svečanog otvorenja manifestacije koja je od ove godine uvrštena 'pod kapu' nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske održan je na draškoj rivi uz brojne uzvanike i goste. Manifestacija je inaugurirana u sklopu Europskog dana pomorstva, uz isticanje zastave, a u programu svečanog otvorenja prigodni glazbeni program izveo je "Trio Josipiensis". U sklopu svečanog otvorenja predstavljena je diorama tradicijske brodogradnje iz ciklusa Tradicijski zanati autora Zdenka Velčića, održana je inauguracija brsečke batane dok je sve upotpunilo otvorenje izložbe „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“ autora Marka Valjka i Roberta Mohovića uz promenadni koncert Glazbenog društva Spinčići koji je uveličao program otvorenja.

mala_barka_2022_petak_regata_moscenicka_draga__7_ Glazbeno društvo Spinčići

Uz brojne brodograđevne i ribarske radionice, posjetitelji su imali prilike pogledati kako se na moru čisti dno broda, a da sve ne bude u revijalnom tonu pobrinuli su se organizatori koji su pripremili i zabavne igre za posjetitelje poput potezanja konopa i nošenje ribarskih kašeta. I ove godine bordižalo se na bave s kraja, a ples jedara i svjetla ponovo je oduševio draške posjetitelje, dok je prva večer okončana raskošnim vatrometom.

mala_barka_2022_petak_regata_moscenicka_draga__3_ I djevojke su potezale konop

Regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA 2022 na rasporedu je danas, s početkom u 14:30 sati. dok sat vremena ranije počinje uvijek zanimljivo opremanje barki. Na smotri će nastupiti tradicijske barke tipa guc, kvarnerski guc, lovranski guc (gajeta), pasara, gajeta, leut, batana opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo). Prije starta regate posjetitelji će moći gledati opremanje i pripremu tradicijskih barki, a održat će se i predstava „Batana i papagalo“, autora Mensura Puhovca.

mala_barka_2022_petak_regata_moscenicka_draga__2_ Radionice

Navečer će biti organizirana ribarska večera za sudionike smotre i regate uz druženje prijatelja mora, tradicijskih barki, jedara i mornarskih vještina. Nakon toga će se održati svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate tradicijskih barki na jedra. Večer će završiti koncertom klape Nevera „Va portu puli sv. Marine na teritoriu Moschenisken (1436.)“

Svakoga dana manifestacije, u luci i na rivi u Mošćeničkoj Dragi, bit će prezentirana maritimna baština u njenom prirodnom ambijentu, a u interpretacijskom centru ribarske i pomorske baštine "Kuća od mora" uz razgled će biti organizirano i stručno vodstvo. Također, za posjetitelje su organizirane panoramske vožnje u akvatoriju Mošćeničke Drage „Draga s mora“ brodicom "Ondine". Svakog dana će se održavati i sajam eko-etno proizvoda MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA, a u ugostiteljskim objektima nudit će se prigodni meniji MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA (Konoba AL PONTE, Restoran JOHNSON, Konoba PESCARIA, Pizzeria MAMA MIA, Bistro FICO, Pizzeria MARINA, Konoba ZIJAVICA, Restoran hotela “MARINA”, Wine & Dine DRAGA MOJA, Caffé bar BLACK & WHITE, Caffé bar VELEBIT, Caffé bar PORTO, Caffé bar MAGNOLIA, Beach bar COCO).

mala_barka_2022_petak_regata_moscenicka_draga__6_ Natjecanje u nošenju kašeta

Kulturno-umjetnički program sastojat će se od izložbe „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“, autori Marko Valjak i Robert Mohović i izložbe “Friži“, autori Jadranka Breulj i Ive Šoša iz Zadra, a za posjetitelje će biti organiziran i razgled lošinjskog logera „Nerezinac“, koji je ujedno i Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja.

14. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA 2022 u Mošćeničkoj Dragi odvija se u sklopu projekta „Očuvanje, zaštita i promicanje pomorske i ribarske baštine i identiteta Općine Mošćenička Draga – Štorija od mora“ čiji je nositelj Općina Mošćenička Draga, a koji će biti financiran od strane Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) „Vela Vrata“ sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Manifestaciju podržavaju i Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera. Organizatori manifestacije su Ekomuzej Mošćenička Draga u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke Draške barki), Turistička zajednica i Općina Mošćenička Draga

VIDEO

Zajedrila 14. Mala barka