Virtuoz na violini David Garrett u kolovozu u Opatiji

Autor: Nikola Cvjetović 10.08.2023

David Garrett, proslavljeni i nekoliko puta nagrađivani virtuoz na violini, u kolovozu će u Opatiji predstaviti poseban klasični program pod nazivom Iconic, poput istoimenog albuma, inspiriran kultnim violinistima 20. stoljeća.Opatija - David Garrett, proslavljeni i nekoliko puta nagrađivani virtuoz na violini, u kolovozu će u Opatiji predstaviti poseban klasični program pod nazivom Iconic, poput istoimenog albuma, inspiriran kultnim violinistima 20. stoljeća.

„Najbrži violinist na svijetu“, „moderni Paganini“, „vražji violinist“, „čudo od djeteta“… samo su neki od nadimaka tog suvremenog klasičnog i crossover violiniste koji će po treći put posjetiti Hrvatsku, te Star produkcija i Festival Opatija s ponosom najavljuju koncert 13. kolovoza 2023., upravo u Opatiji, u prekrasnom ambijentu Ljetne pozornice.


Prvu violinu dobio je s četiri godine, a već s 13 postao je najmlađi solist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s prestižnom diskografskom kućom Deutsche Grammophonom.
Dva puta je uspio postaviti svjetski rekord u brzini sviranja violine – 2008. i 2010. godine u emisiji Guiness World Records za 66,56, odnosno 65.26 sekundi bez greške je odsvirao “Bumbarov let” Nikolaja Rimskog-Korsakova.


Nakon njegove uspješne turneje 2022. “Alive – my soundtrack” sa 32 koncerta u 11 zemalja, David Garrett otvara novu stranicu s ICONIC turnejom.


Hvaljen kao pionir modernog crossover trenda, kao i zbog virtuoznog sviranja, David Garrett jednako je uspješan u izvođenju najsloženijih klasičnih skladbi s vodećim svjetskim dirigentima i orkestrima, kao i stadionskih rock hitova kojima najviše privlači publiku.
U Opatiji će predstaviti svoj novi klasični album ICONIC inspiriran legendarnim violinistima čije su melodije oduševljavale Garretta otkada je bio dijete, pa će tako na ovoj turneji po prvi puta izvoditi program u trio formaciji, u pratnji gitare i bas gitare.


Glazba Bacha, Dvořáka, Glucka, Kreislera, Mendelssohna, Schumanna i dr. može se na albumu ICONIC čuti u novim aranžmanima za violinu, gitaru i orkestar (Franck van der Heijden i David Garret).
Skladbama na ICONIC albumu David Garrett evocira zlatnu eru violinskih virtuoza, kada su izvođači poput Zina Francescattija, Arthura Grumiauxa, Jasche Heifetza, Fritza Kreislera i Yehudija Menuhina oduševljavali publiku svojim minijaturama.


Ulaznice se mogu kupiti u sustavu Eventim.hr: https://shorturl.at/gqBJR

Više sa portala poduckun.net ...