Vološćansko priobalje "lakše" za 40 velikih vreća – smeća!

Autor: Nikola Cvjetović 16.09.2023

Na dan velike čiste podmorja čistilo se pet lokacija među kojima je i Volosko.Volosko - Današnji World Cleanup Day, odnosno Dan velike čistke podmorja uz obalu, a koji se diljem svijeta obilježava 16. rujna poklopio se s datumom akcije Čuvajmo Jadran zajedno koja je održana danas u Hrvatskoj na pet jadranskih lokacija. Vrijedni hrvatski ronioci tako su ove subote prije podne u priobalju Korčule, Murtera, Splita, Zadra te Voloskoga izvlačili različite vrste smeća, a za sve je zaslužan inicijator - Udruga Argonauta iz Murtera. Ova udruga akciju provodi s lokalnim partnerima za kojeg je na Kvarneru već tradicionalno odabrano riječko Društvo za podvodna istraživanja i ekologiju Aquanaut, odnosno ekipa kojoj ovo nije jedina eko – akcija koju provodi na našem dijelu Jadrana tijekom godine.

Za danas su aquanautovci, predvođeni glavnim organizatorom Goranom Kolundžićem Kolom, okupili sjevernojadranske ronioce iz Kluba podvodnih aktivnosti 3. maj iz Rijeke, Kluba podvodnih aktivnosti Adria iz Kraljevice te pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Opatija. Svi su oni zajedno danas napravili uron „vrijedan“ 40 velikih vreća punih različite vrste otpada te su iz vološćanskog priobalja izvukli puno plastike, automobilskih guma te ostalog smeća.

Koordinator današnjeg čišćenja na Kvarneru, ronilac Goran Kolundžić: Želja mi je da ovakvih akcija u budućnosti – ne bude

Nakon samog urona više od 20 okupljenih ronilaca i njihovih kolegica vrijeme su proveli u druženju uz odličan brudet od jadranskih lignji:

- Pod motom Čuvajmo Jadran zajedno okupili smo se ove godine na inicijativu udruge Argonauta iz Murtera jer kao ronioci na ovaj način možemo doprinijeti zajednici, ali i pomoći morskom ekosustavu. Nije mala stvar znati da primjerice na potezu od Kantride do Preluka trenutačno nema potrebe za ovakvim akcijama jer taj smo dio priobalja doveli u red tijekom proteklih godina. Danas smo u Voloskom, a sljedeće godine tko zna gdje. Kada me pitate koji je moj intimni, glavni cilj organizacije i sudjelovanja u ovakvim aktivnostima – ne skrivam: Želja mi je da se ovakve akcije u budućnosti uopće više ne održavaju, odnosno da nam priobalje postane i ostane čisto, a da mi koji volimo provoditi vrijeme pod morem umjesto uklanjanja otpada – uživamo u samom ronjenju, kazao je Goran Kolundžić, koordinator akcije Čuvajmo Jadran zajedno na Kvarneru.

Glavni sponzor akcije Čuvajmo Jadran zajedno u Hrvatskoj je korporacija Procter & Gamble, dok je sjevernojadransku ekipu podržao i restoran Veranda iz Voloskog koji je pripremio hranu za sve sudionike.

Više sa portala poduckun.net ...