Županijska skupština usvojila proračun Primorsko-goranske županije za 2023. godinu

Autor: Marina Pauletić 08.12.2022

Od 42 prisutna vijećnika, podršku proračunu dalo je njih 25.

Rijeka - Županijska skupština Primorsko-goranske županije usvojila je proračun za 2023. godinu koji je utvrđen u iznosu od 224,2 milijuna eura ili 1,689 milijardi kuna. Od navedenog iznosa, 58,9 milijuna eura odnosi se na rashode i izdatke Županije, a 165,2 milijuna eura na rashode i izdatke proračunskih korisnika. U projekcijskom razdoblju, odnosno u 2024. i 2025. godini, Proračun je planiran na razini od 210,5 milijuna eura, odnosno 211,2 milijuna eura.

Od 42 prisutna vijećnika, podršku proračunu dalo je njih 25, 12 je bilo suzdržanih, a pet protiv.

Izglasavanje proračuna u današnjem nastavku 14. sjednice Županijske skupštine, rezultat je pregovora u kojima je usvojen prijedlog vijećnika Damira Pilepića o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje okolnosti raskida ugovora u projektu dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju, a koje će zaključke prezentirati Županijskoj skupštini PGŽ. U Povjerenstvu, prema prijedlogu klubova, neće sudjelovati stranke SDP i HDZ.

Članovi Skupštine većinom glasova podržali su prijedlog o osnivanju četveročlanog skupštinskog Povjerenstva. Za predsjednika je izabran Orjen Petković, a za članove Damir Pilepić, Ivo Vidotto i Nedjeljko Pinezić.

Župan je akceptirao šest amandmana, po dva amandmana vijećnika Davora Štimca, Možemo i Akcije mladih. ŽS je prihvatila amandman vijećnice Ive Rinčić i vijećnika Borisa Popovića.

„Prihvaćanje amandmana je iskaz namjere i potvrde da imamo isti stav predstavničke i izvršne vlasti. Dao sam si truda da građani PGŽ-a izbjegnu nove izbore. I ovaj proračun, kao i svi dosadašnji, kada smo imali izvršenje 99,9 posto, je realan što znači da smo jako dobro planirali prihode. Zahvaljujem svima koji su podržali proračun. Dalje nastavljamo u suradnji i demokratkom dijalogu realizirati projekte i planirati nove“, rekao je župan Komadina.

Predsjednik ŽS Marko Boras Mandić istaknuo je da kao vijećnici trebaju preuzeti odgovornost da se ne bi dogodilo da se ponovnim izborima zbog neusvojenog proračuna prvo “ukrade Božić”, a onda i Uskrs građanima PGŽ. Pozvao je župana da čim prije krene u slaganje proračuna za sljedeću godinu.

U nastavku sjednice prihvaćen je prijedlog odluke o izvršenju Proračuna Primorsko-goranske županije za 2023. godinu, zatim odluke o izdvajanju dodatnih 5 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu te 1,8 milijuna kuna Lječilištu Veli Lošinj. Radi se o povećanju sredstva koja su usvojena kroz zadnji rebalans proračuna kao i prijedlog o dokapitalizaciji Kanala Ri s milijun kuna što su nakon kraće rasprave županijski vijećnici također podržali većinom glasova.

U raspravi su se čuli prijedlozi da se u Nadzorni odbor imenuje netko od članova Županijske skupštine, na što im je župan rekao da se o tome može razgovarati, ali pitanje je tko bi to bio. Spomenuo je i ideju formiranja Programskog odbora kao savjetodavnog tijela, a u kojem bi bili predstavnici struke. Bilo je primjedbi i na sam model financiranja kao i programsku kvalitetu jedine regionalne televizije te je dio vijećnika predložio da se Uprava televizije ponovno obrati Županijskoj skupštini s prijedlogom programskih i organizacijskih iskoraka.

Usvojen je i prijedlog javnih potreba u sportu Primorsko-goranske županije za 2023. „težak“ 725.500,00 eura kojim se financira rad strukovnih županijskih saveza, županijskih trenera i instruktora, djelatnost Zajednice sportova PGŽ-a, sportskih kampova, školski sport, sport osoba s invaliditetom, sportska rekreacija te potpore klubovima i sportskim savezima za rad s mladim uzrastima.

Dana je suglasnost na Financijski plan Županijske uprave za ceste za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. u iznosu 122 milijuna kuna kao i suglasnost na izmjene i dopuna Financijskog plana ŽUC-a za 2022. kojim se povećavaju prihodi za 2,48 milijuna kuna. Usvojeno je i više odluka o koncesijama na pomorskom dobru.

Na stolovima su članovima ŽS podijeljene publikacije Plan razvoja PGŽ koji je pripremila RRA PGŽ.

Bila je to posljednja radna sjednica Županijske skupštine u ovoj godini.

Više sa portala poduckun.net ...