Otvorenje izložbe Quarneroli ovog petka u Lovranu

Ideja o približavanju ove iznimne ekspedicije široj javnosti krenula je od strane Jana Bernda Urbana i portala Podučkun.net / Liburnija.net koji su zajedničkim snagama i realizirali prve tri izložbe – u Voloskom, Opatiji i Lovranu.

Detalj s izložbe u Voloskom

Lovran – U organizaciji Lions kluba Quarneroli Lovran, a u suradnji s općinom, ovog petka, 3. svibnja u 19 sati u Lovranskoj kuli održat će se otvorenje izložbe Quarneroli u Lovranu.

Kako su najavili organizatori Lions Club Lovran u okviru svojih aktivnosti otvara u prostoru gradske kule izložbu Quarneroli. Tema izložbe je poznata polarna ekspedicija Weyprecht – Payer iz 1872.-1874. g. u kojoj su nemjerljiv doprinos dali hrvatski mornari, među kojima su bili i naši sugrađani Sušić ( Volosko ) Letiš ( Opatija ) i Palmić ( Lovran ). Ideja o približavanju ove iznimne ekspedicije široj javnosti krenula je od strane Jana Bernda Urbana i portala Podučkun.net / Liburnija.net koji su zajedničkim snagama i realizirali prve tri izložbe – u Voloskom, Opatiji i Lovranu. Temeljni postav izložbe donirao je dr. Wilfried Holleis, hotelijer iz Opatije, a o obogaćivanju fundusa izložbe stalno brine Lions Club Lovran.

Otvorenje izložbe u otelu Miramare

Temeljna ideja je stvaranje fundusa izložbe koji bi atraktivnošću privlačio brojne posjetitelje, od čijih ulaznica bi se financirale aktivnosti Lions Cluba Quarneroli Lovran; prvenstveno usmjerene na pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa i s poteškoćama vida. Istovremeno ova izložba bi u kombinaciji postava o lovranskoj tradicijskoj barki Guc trebala prerasti u stalni sadržaj turističke ponude Lovrana.

Austro-Ugarska polarna ekspedicija 1872.-1874. organizirana je uz značajnu financijsku potporu grofa Hans Wilczeka, velikog prijatelja i promotora našega kraja. Između ostalog grof Wilczek je bio glavni financijer kompletne opreme Stanice za pružanje hitne medicinske pomoći u Opatiji. Njegova sestra, grofica Paulina Palffy, inače vlasnica vile u Opatiji zadužila je naš kraj neumornim aktivnostima na promociji turizma na našoj rivijeri. Drugi značajni sudionik ove polarne priče je bio Heinrich Littrow, stanovnik Opatije. Pomorski kapetan, kartograf i umjetnik obrazovao je generacije naših pomorskih časnika i kapetana kao ravnatelj Pomorske akademije u Rijeci. Imao je važnu ulogu u odabiru brodske posade pri čemu je dao apsolutnu prednost našim mornarima pred mornarima nordijskih zemalja, što se pokazalo apsolutno dobrom odlukom. Naš kraj je uz Sušića, Letiša i Palmića dao svoj doprinos i u vođi palube; Lušini s otoka Cresa, brodskom tesaru Večerini iz Drage kod Rijeke te mornarima Katariniću iz Lošinja, Latkoviću iz Plomina, Falešiću iz Rijeke, Maroli iz Rijeke i Štigliću iz Bakra.

Izložba Quarneroli @ Lovran

Ekspedicija se proslavila otkrićem do tada nepoznatog polarnog arhipelaga Zemlje Franje Josipa na kojem postoji i rt Fiume; dosizanjem najsjevernije točke na našem planetu (82,05 stupnjeva sjeverne širine), brojnim vrijednim rezultatima istraživanja na geografskom, geodetskom, geofizičkom, kartografskom,klimatskom, meteorološkom, magnetskom, astronomskom, pomorskom, botaničkom i zoološkom planu. Otklonili su brojne zablude o mogućnostima plovidbe polarnim prostorima. Njihov dramatičan, ali sretan povratak iz polarnih prostora trajan je dokaz o ljudskoj hrabrosti, izdržljivosti i nepokolebljivosti u vjeri da se vlastitim naporima može doprinijeti spoznajama i blagostanju čitavog čovječanstva.

Izložba će biti otvorena do 31. svibnja radnim danom od 17 do 19 sati, subotom od 10 do 13 i 17 do 19, a nedjeljom od 10 do 13 sati.

 

error: Content is protected !!