Reagiranje – Mještani Benčinića: Načelniče, odgovorni ste za našu sigurnost!

Stanovnici naselja Benčinići, koje je nedavno odsječeno od jedinog kolnog prilaza kojeg su imali, onog na autocestu, pa se sada za pristup kućama koriste opasni prolazi kroz ograde uz cestu, u svom reagiranju žale se na pasivnost načelnika Marija Ćikovića te ga pitaju ”je li spreman nositi osobnu odgovornost za sigurnost i zaštitu svojih mještana”.

Reagiranje, sastavljeno u obliku otvorenog pisma načelniku Ćikoviću, u nastavku donosimo u cijelosti.

Načelniče g. Ćiković.
Javno Vas pozivamo da odgovorite na naš poziv kako mislite osigurati sigurnost života u našem mjestu. Vaša je dužnost osigurati siguran izlaz i ulaz do naših domova, dolazak interventnih vozila (bolje da nam ne trebaju). Kamo bi došla hitna pomoć ako nam zatreba, kamo vatrogasci? Da li ste spremni nositi tu odgovornost na svojoj savijesti?
Općina Matulji dužna je osigurati hitni put nama mještanima, ali to nije ispunila. Tim svojim oglušivanjem na naš očajnički poziv za rješenje, kršite Ustav RH, kao i međunarodnu konvenciju o poštivanju ljudskih prava i nacionalne zakone. Po zakonu o prostornom kretanju i gradnji Općina Matulji dužna je osigurati i izgraditi minimalnu javnu infrastukturu za naselje Benčinići. Mi kao mještani Benčinića imamo po Ustavu RH prava na siguran život u našem naselju. Neosiguranjem puta za hitna vozila, vatrogasce, prilaz i izlaz do naših kuća kršena su nam osnovna ljudska prava po Ustavu RH i po međunarodnim konvencijama. Kršite Zakon o prostornom uređenju te ostale Zakonske i podzakonske propise na području komunalne javne infrastrukture i osiguranju ispunjenja minimalnih standarda javne infrastrukture koje mora imati naselje.

Općina Matulji je na osnovi Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi dužna svojim mještanima osigurati osnovne standarde (opskrdba pitkom vodom, el. rasvjeta, siguran prilaz i izlaz). Naše mjesto nema osiguranjog sigurnog prilaza ni izlaza, naselje Benčinići UOPĆE NEMA NIKAKVOG PRILAZA NI IZLAZA na javni put (imamo pješački prilaz iz Bregi koji je pušten iz ”povjesti” kako ste se očitovali preko medija – baš Vam hvala na podršci). Mi kao naselje nemamo ni tabele, odnosno naziv mjesta, iako je Općina Matulji na osnovi odluka o komunalnom redu i Zakonom o komunalnom gospodarstvu dužna postaviti tabelu. Prozivamo načelnika Općine Matulji da odmah postavi tabelu i omogući HITAN dostup do naselja Benčinići, također da prestane kršiti naša ljudska prava.

Na izgovaranje da ilegalni prilazi nisu riješenje, Općina je ta koja mora izgraditi legalni prilaz mjestu i napraviti SVE da zaštiti naš život. Općina Matulji NIJE ispunila svoje obaveze i nije izgradila pristupni put za naselje Benčinići i time je izravno diskriminirala sve nas koji ovdje živimo i imamo svoje domove, u usporedbi sa mještanima sela Anđeli i Kolavići i da se je time kršio Zakon o suzbijanju diskriminacije. Upozoravamo da su kršena prava jednakosti i ljudskog dostojanstva ljudi sela Benčinići. Općina Matulji odgovorna je zagarantirati HITNI put za ulaz i izlaz ljudi, vatrogasaca i hitne pomoći.

Neizgradnjom pristupne ceste selu Benčinići na čvor Anđeli načelnik Općine Matulji izravno preuzima osobnu odgovornost za sve nas mještane. Lokalna samouprava izravno je odgovorna za takvo stanje. Direktno krši Zakon o suzbijanju diskriminacije 2-5 članka, jer stavlja nas mještane u diskriminantan položaj u usporedbi sa mještanima drugih sela.

Pozivamo načelnika Općine Matulji da ODMAH postavi prometne znakove i omogući PRIVREMENI PUT do izgradnje STALNOG DOSTUPA I KONAČNOG riješenja. Općina Matulji izravno krši Zakon o naseljima i Zakon o državnom službenicima kao i Ustav članka 14. Po zakonu o državnim službenicima propisano je, da državni službenici u svojem postupanju ne smiju diskriminirati ili povlašćivati građane prema dobi, nacionalnosti i etičkoj kao i teritorijalnoj pripadnosti. Temeljem sporazuma koji su napravili Bina Istra i Općina Matulji o izgradnji čvora Anđeli, načelnik Općine Matulji je s tim postupanjem po Zakonu o državnim službenicima stavio selo Benčinići u diskriminiran položaj jer nije ispunio svoju obavezu izgradnje pristupne ceste za selo Benčinići.

Prestanite nas javno ponižavati preko medija i vraćati nas u život prije 30 godina, nemojte se braniti da Vas nismo kontaktirali (dobro znate da jesmo nebrojeno puta, ali mi smo tako mali). Pokažite svoju ljudsku stranu za koju mi mislimo da je imate i budite uz nas jer i naši novci idu u buđet Općine Matulji.

Načelniče Općine Matulji, gospodine Čikoviću, zar se mora dogoditi tragedija da biste reagirali i poštivali naša građevinska i ljudska prava?

OVIM POZIVOM VAS UPOZORAVAMO DA SU NAŠI ŽIVOTI U IZRAVNOJ OPASNOSTI!!! Ne znamo do kada ćemo biti tolerantni i strpljivi, nemojte nas prisiliti da moramo napuštati naša radna mjesta i da danima moramo biti na cesti i moliti za život dostojan čovjeka, stoji u reagiranju mještana Benčinića.

error: Content is protected !!