11. KÄRCHER RALLY KUMROVEC 2022. Kumrovec u proširenom izdanju

Autor: Miroslav Krpan 07.09.2022

HRVATIN-SIMČIĆ (AK Rijeka) snimio M.Krpan

Očekuje se start 70-tak posada iz 9 zemalja, ove godine po prvi puta izvan šireg kumrovečkog okruženja dodatnim brzincem „Desinić“

Kumrovec – „Rally Kumrovec“, začet kao nastavak tradicije znanog imena s vremenom se profilirao u respektabilnu međunarodnu sportsku manifestaciju, automobilističko natjecanje koje s punim formatom, obzirom na duljinu i brzince, nakon višegodišnjeg otvaranja svake hrvatske automobilističke sezone, upisuje i svoj drugi kasnoljetni termin, 9. i 10.rujna, a sve zbog proljetnog hrvatskog WRC-a, čiji se dio brzinaca preklapa sa znanim kumrovečkim.

Organizaciju i ovogodišnjeg 11.izdanja „Kärcher Rallya Kumrovec 2022.“ potpisuju sportski entuzijasti zagrebačkog Autokluba „Delta sport“, Nastup je prijavila 71 posada iz devet zemalja, a sve u sustavu bodovanja FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone, Alpe Adria Rally Trophy, petog ovogodišnjeg bodovanja Prvenstva Republike Hrvatske, te Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske. Boduje se i za Otvoreno Prvenstvo Zagreba, te desetak sudionika hrvatskog Kupa povijesnih automobila u kategoriji točnosti.

Ovogodišnje izdanje doživjelo je i poneku koncepcijsku novost, kako u itinereru ukupne duljine 161,98 km, tako i devet brzinskih ispita, čija duljina seže do 75,40 km.

Posada Prodan-Raštegorac (AK Opatija Motorsport)

-Nekoliko je novosti. Proširili smo područje na kojem se odvija natjecanje, a odnosi se na odlazak u okolicu dvorca Veliki Tabor, gdje se vozi brzinac „Desinić“. Drastičnu smo promjenu učinili i kod znanih dosadašnjih brzinskih ispita okrenuvši smjer vožnje. Vjerujemo da će i ove novosti privući veliki broj zaljubljenika Rallyja kojih je uz kumrovečke brege bilo uvijek, sa željom da se pridržavaju svih uputa redarskog i sudačkog osoblja – istakao je direktor Rallya Željko Štefanić.

Dvodnevni program uobičajeno počinje shakedownom u petak 9.rujna na dionici Kladnik, da bi večernji program upotpunila dva prologa, svaki po 1,60 km na improviziranoj stazi parkirališta Termi Tuhelj. Prvi kreće od 17,44 sati, a drugi u 20 sati.Subotnji program objedinjava tri dionice brzinskih ispita. Od 10,59 sati starta novi BI Desinić duljine 4,18 km, slijedi BI Zagorska Sela (10,92 km) od 11,22 sati, te BI Kumrovec (14 km) sa startom u 11,45 sati. Poslije regrupinga i servisa u Kumrovcu, novi identičan krug s početkom od 13,28 sati, da bi se u završnici treći puta vozio samo BI Kumrovec s početkom od 16,32 sati. Pobjedničke posade očekuju se na cilju u središtu Kumrovca, Muzeju Staro Selo u 18,30 sati.

Vozni park je izuzetno zavidan, pregršt vrhunskih automobila stiže iz inozemstva. U domaćem ogledu 40-tak očekivanih posada, poslije četiri natjecanja (Karlovac, Opatija,Velenje i Delta rally) u bodovnom skoru vlada gužva. U ukupnom poretku vodeći su dva vozača Autokluba Rijeka Tomas Hrvatin i mladi Austrijanac Alfred Kramer s 9,5 bodova razlike, slijedi legenda Nenad Lončarić, samo bod manje od Austrijanca, dok su izjednačeni, na četvrtom i petom mjestu, Viliam Prodan i Juraj Šebalj. Sve ih se očekuje na startu u Kumrovcu, pa će odnos snaga poslije predstojećeg vikenda zasigurno biti drugačiji.

Igor Vareško

Tomas Hrvatin (AK Rijeka) i Nenad Lončarić (AKK Sveta Nedelja) vodeći su u svojim klasama 2 i 5, dok u preostalim čelne pozicije drže u klasi 2 Igor Vareško (AK Opatija Motorsport), Igor Mandić (AK Delta Zagreb) u klasi 4, te u grupama klase 5 liderske pozicije drže vozači AK Prorace Sv.Lovreč Lari Matošević i Nenad Hrvatin. Ekipno, s prednošću sedam bodova, vodeći je AK Opatija Motorsport ispred AK Rijeka.

Administrativni poslovi posade očekuju u petak od 8 do 13,30 sati, a od 14 do 16 vozi se Shakedown. Startat će iz kumrovečkog Servisnog parkirališta u 17,21 sati, a onda slijedi večernji program podno hotelsko-lječilišnog kompleksa Termi Tuhelj.

Više sa portala poduckun.net ...