12. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju u Opatiji

Autor: Marina Pauletić 09.04.2024

Foto: arhiva

Hodači i rekreativci, šparogijada, glazba, zabava… – sve na jednom mjestu!

Opatija - Povodom Svjetskog dana zdravlja, Klub za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski savez sportske rekreacije "Sport za sve" organiziraju 12. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju, koji će se održati u Opatiji, 13. travnja s početkom u 9:30 sati.

Opatijski festival sportske rekreacije svakako je jedan od najvećih i najpopularnijih na ovim prostorima, a tradicionalno se održava u travnju te će tako biti i ove godine. U Opatiji se, u subotu očekuje više od 1 500 sudionika ne samo iz Hrvatske te će ovo biti zasigurno najbrojnije i najveće izdanje ovog događanja.

Foto: arhiva

Organizatori su cijelom događanju dali dodatnu dimenziju te organizirali brojne dodatne programe i sadržaje, pa će na svoje zasigurno doći svi koji se tog dana zateknu u Opatiji. Bit će to prilika na još jedan način obilježiti proslavu 180 godina opatijskog turizma te organizatori pozivaju sve da dođu na opatijsku Ljetnu pozornicu gdje će ih čekati i posebno pripremljen program u kojem će sudjelovati DJ Luca Montecchi te popularna klapa Baladur Opatija, a neće nedostajti ni ića i pića jer se priprema posebna gastro ponuda: fritaja od šparoga te ribice, a sve to popraćeno i dobrom ponudom tekućih delicija. Bit će tu i zabavni sadržaji za sve generacije i svi su dobrodošli.

Sve započinje na Ljetnoj pozornici Opatija gdje će se od 9.30 sati okupljati zaljubljenici u nordijsko hodanje i pješačenje, koji će uz ritam glazbe DJ-a dočekati 10 sati kada će započeti program rekreacije "Vježbajmo zajedno. Već od 9:30 pa sve do kraja programa sudionicima će na raspolaganju biti punkt Crvenog križa koji će ponuditi mjerenje tlaka te punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji će zainteresirane educirati o zdravom načinu života, dok će i ove godine biti postavljen i sajam zdrave prehrane te autohtonih proizvoda. Za najmlađe tu će biti zabavni sportski park (napuhanci), a promociju će imati i atraktivni streličari iz SK Ajkule – Rijeka.

Točno u 11 sati započet će svečano otvaranje festivala, a cijelu ceremoniju vodit će popularni Dražen Turina Šajeta. Svečanosti će nazočiti brojni uzvanici, a u 11:15 će uslijediti start disciplina pješačenje/nordijsko hodanje koje će biti podijeljene čak na pet ruta, ovisno o odabiru samog sudionika. U kategorijama predškolska dob, mlađa školska dob, starija školska dob, srednja dob, umirovljenici te osobe s invaliditetom, sudionici će se kretati narednim rutama:

Foto: arhiva

1. RUTA VOLOSKO (lagana ruta dužine 3 km, trajanje cca. 1,30 h): Villa Angiolina – Lungomare – Volosko – Villa Angiolina
2. RUTA IČIĆI (lagana ruta dužine 8 km, trajanje cca 2,15 h): Villa Angiolina – Lungomare – Ičići – Villa Angiolina
3. PLAVO - ZELENA RUTA (srednje teška ruta dužine 9 km, trajanje cca 2,45 h): Villa Angiolina – Slatina – izvor Vrutki – šumski put – Ičići - Lungomare – Villa Angiolina
4. MORSKA RUTA (lagana ruta dužine 4 km, trajanje cca 1,15 h):

A varijanta: luka Opatija – vožnja brodom do Ičića – nordijsko hodanje Lungomarem – Villa Angiolina
B varijanta: Villa Angiolina – nordijsko hodanje Lungomare – Ičići – vožnja brodom do luke Opatija

5. TURISTIČKA RUTA: razgledavanje kulturnih znamenitosti Opatije uz turističkog vodiča

Izuzetno bogat program dodatno će obogatiti i program za sudionike koji će se održati na plaži u Ičićima, gdje će okupljene od 10 do 14 sati zabavljati DJ Vedran, a po dolasku sudionika festivala i okrjepu u 12:30 će se održati program „Vježbajmo zajedno“.

Ni ljubitelji jedrenja neće biti zakinuti jer se od 11:15, za grupe od 4 do 6 članova, u suradnji s Opa SailingSchool & Cruise, organizira jedrenje na krstašu „Feet30“ i to u tri turnusa, od kojih je posljednji u 16:15 sati. Prijave su moguće na info@opasailing.eu.

Dok hodači budu na svojim rutama na Ljetnoj pozornici će se održati veliki Zumba party uz Udrugu za ples i rekreaciju Roxy Dance Pazin i UniQ Dance Fitness Opatija uz koje će svi zainteresirani moći vježbati i zaplesati, dok će se u opatijskoj luci održavati i promocija SUP-anja u organizaciji VOP Sup Team Opatija.

Od 12:30 svi će sladokusci doći na svoje uz fritaju od šparoga, riblje delicije i pića te glazbeni program, a kao dodatnu prigodu za sve zainteresirane organizator je pripremio i panoramske vožnje brodom po promotivnoj cijeni od 10,00 eura, za koje će se moći prijaviti na licu mjesta u opatijskoj luci.

Napomenimo i kako je organizator, osim ručka, za sudionike osigurao dežurno liječničko osoblje te stručne vodiče, podsjeća da je kotizacija za sudjelovanje simboličnih 7 eura (nadoplata za Morsku rutu 10 eura), a u taj je iznos uračunat i ručak. Kotizacija se može uplatiti na info pultu (voditelji ekipa) ili na KŠR Gorovo, Štangerova 48, Opatija, Erste Bank IBAN: HR1224020061100130938, poziv na broj: 1304-20243, opis plaćanja: Kozitacija za sudjelovanje na HFSR u NH, ime grupe i broj sudionika.

Preporuka sudionicima je da si osiguraju adekvatnu sportsku opremu, zaštitu od sunca, dovoljnu količinu tekućine te ih organizator podsjeća da na festivalu sudjeluju na osobnu odgovornost, a rute se mogu izmijeniti ovisno o vremenskim uvjetima.

Pokrovitelji i partneri festivala su: Grad Opatija, Turistička zajednica Grada Opatije, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica mjesta Ičići, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Thalassotherapia Opatija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Hrvatski savez nordijskog hodanja, Savez sportske rekreacije "Sport za sve" PGŽ, HMZG Opatija Zdravi grad, Roxy Dance Pazin, UniQ Fitness Opatija, SK AjkuleRijeka i VOP SUP Team.

Sve informacije o ovom spektaklu nordijskog hodanja i pješačenja mogu se dobiti na 091/ 420 0650, ksr.gorovo@gmail.com ili na KŠR Gorovo, Štangerova 48, Opatija.

- Po prvi put, Festival sportske rekreacije nudi dodatne sadržaje za posjetitelje koji ne sudjeluju u samom programu nordijskog hodanja i pješačenja i za vjerovati je da će Opatija u subotu „pucati po šavovima“, stoga ne propustite ovaj jedinstven dan. Vrata Ljetne pozornice bit će otvorena za sve, najavljuju organizatori.

Više sa portala poduckun.net ...