27. susret povijesnih automobila: Start oldtimera s riječkog Korza

Autor: Miroslav Krpan 04.05.2023

Start uz počast Prvih riječkih mažoretkinja, foto: Miroslav Krpan

Riječki oldtimer klub jedini je u Hrvatskoj član Hrvatskog oldtimer saveza koji tijekom kalendarske godine, već više od četvrt stoljeća, organizira i auto i moto oldtimer rally, a jedini je i koji uz susret organizira i natjecateljski program u okviru Prvenstva HROS-a.

Rijeka – Tradicionalni međunarodni susret Oldtimer auto rally 2023., u organizaciji „Oldtimer kluba Rijeka 1996“, vratio se u ustaljeni svibanjski termin povodom Dana oslobođenja Rijeke i ove će se godine održati po 27.put u subotu 6.svibnja. Cjelodnevni program, koji će Rijeku povezati s nekoliko mjesta Primorja i otoka Krka, najavljen je na susretu s novinarima u riječkoj Gradskoj vijećnici.

-Posljednjih smo godina svakom našem susretu zadali neku temu kojom smo sadržajno obogatili program. I tako nakon prezentacije turizma u Rijeci i posjeta prestižnom Hilton hotelu Costabella, te prezentacije Rijeke kao lučkog središta, ovogodišnja nam je tema povijest i dionicom rallya obuhvatit ćemo dio rute Putovima Frankopana. Podržani smo u nastojanju da na taj način objedinimo ovu specifičnu sportsko-turističku manifestaciju u kojoj očekujemo sudjelovanje više od 70 automobila različitih godišta iz Hrvatske, Slovenije i Italije – istakao je Marino Radan, predsjednik riječkog Oldtimer kluba.
Riječki oldtimer klub jedini je u Hrvatskoj član Hrvatskog oldtimer saveza koji tijekom kalendarske godine, već više od četvrt stoljeća, organizira i auto i moto oldtimer rally, a jedini je i koji uz susret organizira i natjecateljski program u okviru Prvenstva HROS-a.

Robert Čulina, Darko Krpan, Marino Radan, Zdravko Ivanković, foto: Miroslav Krpan



-Blizu polovica sudjelujućih automobila uključit će se u prvo ovogodišnje natjecanja za bodove nacionalnog oldtimer prvenstva. Nakon slobodne vožnje od Rijeke do vidikovca iznad Bakra, uslijedit će vremenska etapa do Kraljevice, prolazna kontrola u Malinskoj, te ciljna u Puntu na otoku Krku, gdje će se provesti i dva posebna ispita u vožnji točnosti i spretnosti. To će biti osnov za rezultate natjecateljskog programa ovogodišnjeg rallya – kazao je Darko Krpan, tajnik Kluba i direktor susreta.
Okupljanje sudionika bit će u subotnje jutro od 8 do 10 sati na riječkom Korzu, kada će uslijediti svečano otvaranje, a potom i start rallya u 10,30 sati ispred Radio Rijeke. Svi zainteresirani sudionici imat će priliku od 9,30 sati, uz stručnog vodiča, obići i riječke tunele ispod Starog grada, a po dolasku u Punat, za sve koji ne sudjeluju u ispitima spretnosti, organiziran je posjet obližnjem samostanu na otočiću Košljun.


-Interes za ovogodišnji susret je izuzetan, očekujemo lijepe primjerke povijesnih automobila, posebno one proizvedene prije i neposredno po okončanju Drugog svjetskog rata. Vjerujemo da će biti zastupljeno više od 20 marki automobila i da će svi mještani, turisti i posjetitelji duž dionice i u mjestima zadržavanja uživati u prezentaciji povijesne baštine na kotačima – istakao je Robert Čulina, voditelj Auto sekcije OTK Rijeka.

-U Kraljevici je predviđeno zadržavanje na Rivi, a potom posjet Dvorcu Nova Kraljevica, da bi po dolasku na otok Krk, prvo u Puntu, na parkiralištu ispred Turističke zajednice proveli sportski dio programa. Slijedi odlazak u Vrbnik i posjeta Vinariji Katunar, gdje je završnica s ručkom za sve sudionike i dodjelom priznanja za sportske uspjehe i nagrada za kategorije vozila. Cjelokupnom programu doprinos i podršku dale su nam turističke zajednice svih sredina koje su ove godine obuhvaćene dionicom kojom se vozi – dodao je Radan.

Podršku aktivnostima riječkog Oldtimer kluba od samog osnutka daje i Grad Rijeka, čiji je predstavnik Zdravko Ivanković istakao sreću i zadovoljstvo da se tradicija nastavlja, da se ovim manifestacijama na svojevrstan način promovira Rijeka, a posebno novo lice grada koje poprima sve više turistički koncept.
Susret s novinarima čelnih ljudi OTK Rijeka 1996 bila je prigoda promocije novih klupskih jakni s povijesnim obilježjima „grada koji teče“, kao i najave predstojećih projekata moto rallya sredinom lipnja povodom Dana Sv.Vida i drugog izdanja FA-RI izložbe oldtimera u rujnu, u prostorima Export-Delte. OTK Rijeka ima i uspješnu natjecateljsku ekipu u auto i moto Prvenstvu HROS-a, koje ih poslije Rijeke očekuje diljem Hrvatske.

Više sa portala poduckun.net ...