28.Nagrada Stubičkih Toplica: Dimitrijeviću pobjeda i vodstvo

Autor: Miroslav Krpan 05.07.2022

FOTO: Miroslav Krpan

Očekivani trijumf Dejana Dimitrijevića je doveo na vodeću poziciju Kategorije I PH poslije pet utrka sezone.

STUBIČKE TOPLICE - Legendarna staza „Zagorje“, od Pila do pola dionice prema Hunjki, na zagorskoj strani Medvednice, u duljini 5.510 metara, na tradicionalnu „28.Nagradu Stubičkih Toplica 2022.“ privukla je 65 vozača iz 27 hrvatskih klubova. Uz brdska prvenstva Hrvatske Kategorije I i II, te povijesnih vozila, bodovan je i ove godine uvedeni Kup RH povijesnih automobila (vožnja točnosti), sve u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta i suorganizaciju Općine Stubičke Toplice.

Zagrebački automobilist Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman), s dvije gotovo ujednačene vožnje Seat Leonom 3.2T, ostvario je, poslije 2019.godine, svoju drugu „generalku“ na sljemenskoj utrci. Odvezao je i najbolje vrijeme dana 2:58,140 minuta uz prosjek 111 km/sat, da bi u ukupnom zbroju vremena dvije bodovne vožnje sa 13,311 sekundi bio uspješniji slaveći pobjedu nad izvrsnim Lupoglavcem Ninom Andrejevićem u Fiat Puntu. Prošlogodišnji plasman trećeg mjesta ukupnog poretka Kategorije I ponovio je Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula Rovinj), s tek 771 tisućinku sekunde slabijim vremenom od Andrejevića. Belinić na žalost ne nastupa u kontinuitetu na brdskim utrkama, gdje bi očito bio znakovita konkurencija mnogima, a najveći broj zapaženih rezultata, pobjeda i naslova osvojio je u autoslalomu, kronometru i formuli driver.

FOTO: Miroslav Krpan

S utrke je izostao do sada u hrvatskom prvenstvu vodeći Riječanin Matija Jurišić zbog nastupa na utrci FIA Prvenstva Europe u Italiji, gdje je polučio izvrstan rezultat, tako da je došlo i do smjene na vrhu tablice. Sada je, poslije pet bodovnih utrka vodeći Dejan Dimitrijević ispred Jurišića, dok je treću poziciju zadržao Splićanin Martin Mustapić (Splitski autoklub), koji je na ovoj utrci, s tek 16.mjestom ostao bez bodova u Kategoriji. Izostankom s utrke višestrukog pobjednika Mađara Laszla Szasza u Kategoriji II do prvog mjesta (ukupno deseti) stigao je još jedan Mađar Tamas Kovacs (Talex M2-Suzuki), vozač AK Pelješac Racing.

Dimitrijević (grupa 1) i Andrejević (grupa 2) upisali su nove pobjede u grupama hrvatskog prvenstva, dok je drugom pobjedom zaredom u grupi 3 Željko Pavičić (AMK Zanatlija Zagreb) prešao na treće mjesto iza Jurišića i Mustapića. U grupi 5 drugom pobjedom u sezoni svoj je plasman popravio Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing), ali i drugo mjesto Ivanu Puliću (AK Konavle) bilo je dovoljno da drži lidersku poziciju jedne od najbrojnijih grupa u ovogodišnjem prvenstvu. Usprkos pobjedi Belinića u Grupi 4 vodeću poziciju i dalje drži Marino Poropat, ovog puta drugoplasirani. U grupi 3 lider je i dalje Jurišić, a slijede ga Mustapić i Pavičić.

FOTO: Miroslav Krpan

Najbrojnijom skupinom prema novom razvrstavanju po „performance factoru“ ove je godine Grupa 6, a do treće je pobjede stigao Filip Magdić (AKK Fly with Kolman), dok je kontinuitetom peti puta za redom drugim mjestom bodovno i dalje vodeći Florian Šalec (AK Zagorje), a drugo dijele Filip Magdić i Marin Božičević (AK RI autosport).

Najuspješniji među šest juniora bio je Marin Leš (AK Zagorje), a ekipnu je pobjedu slavio najbrojniji AKK Fly with Kolman, ispred AK Pelješac Racing i AK Dubrovnik Racing. Vodeći su i dalje vozači Autokluba Župa Dubrovačka.

Brojem sudionika ove je godine siromašno prvenstvo povijesnih automobila, a do nove je pobjede stigao Dorijan Kljun (AK Rijeka), ovog puta u Opel Kadetu GSI, zadržavši vodeću poziciju. Ekipno je slavio AKK Rogoznica.

S dvije izvrsne i najbliže „nuli“ vožnje točnosti za pobjedu u Kupu RH ostvarila je Zagrepčanka Andrea Rastowsky (AK Remetinec) ispred iskusnog veterana Zlatka Brozovića (Belson Nostalgija). Slijedeća utrka za PH na brdskim stazama vozi se u Cazinu (Bosna i Hercegovina) od 12. do 14.kolovoza.

Više sa portala poduckun.net ...