29. Rally Opatija: Na tragu stare slave

Autor: Miroslav Krpan 03.05.2022

Opatijski rally, jedan od najstarijih u nas, tijekom četiri desetljeća prolazio je faze „toplo-hladno“, a sad se poslije dvogodišnje „korona“ pauze vraća na rally scenu 29. izdanjem.

Opatija - Danas već davne 1981. godine, tadašnje Auto moto društvo „Opatija“ organiziralo je prvi rally pod imenom „Rally riviera Opatija“. Svjedoci tih vremena tada zasigurno nisu vjerovali u dugovječnost tog natjecanja, koje se s nekoliko prekida, održalo sve do danas.U srcu turističkog bisera Kvarnera, „stare dame“, kako joj tepaju, pored „Mrkata“, u Opatiji će startat 29. izdanje Rallya Opatija, međunarodne sportske oktanske manifestacije koja unatrag nekoliko godina doživjela svoj istinski preporod. I onda je opet uslijedila pauza, ova putauzrokovana dvogodišnjom neizvjesnošću zbog korone. Ovogodišnja „Opatija“ održava se 7. i 8.svibnja, u svom pomalo „skraćenom“, natjecateljskim dijelom tek jednodnevnom programu, ali nimalo beznačajnom, kako sudjelovanjem prijavljenih posada, tako i dionicama u zaleđu Učke koje su oduvijek bile, nimalo lake, za vozače krajnje neizvjesne, a publici privlačne.Nije teško prisjetiti se da je 2016. godine, upravo ovo natjecanje oborilo hrvatski rekord broja sudionika u „kraljici“ auto sporta – rallyu. Bilo ih je na startu tada 108.
Ovogišnja lista prijava broji 68 posada iz 11 zemalja, a upisan u FIA međunarodni kalendar ove se godine boduje za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, prestižni Mitropa Cup za moderna i povijesna vozila, te kao drugo natjecanje ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske.

RIJEČKE LEGENDE RADALJ I RAFAJ MEĐU POBJEDNICIMA

Vratimo se na trenutak u povijest, u tu znakovitu 1981.godinu. Na cilju prvijenac je pobjedom obilježio Zagrepčanin Boris Bočkaj, tada u „stojadinu“ uz suvozača, tada Riječanina Nicka Broznića. Nick je slavio kao suvozač i godinu kasnije uz legendu hrvatskog rallya Riječanina Darka Rafaja, također u „Zastavi 101“. Prvi četverogodišnji ciklus pobjeda u tim legendarnim „stojedinicama“ zaokružili su 1984. Hreljan Darko Vidas, a godinu kasnije još jedna riječka legenda Boris Radalj. U 28 dosadašnjih izdanja 18 je različitih vozača slavilo pobjedama, njih nekolicina više puta. Četverostruki pobjednik onih „istarskih“ izdanja „Opatije“ sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća, bio je Mariborčanin Tomaž Kaučić, tri je pobjede odnio najtrofejniji hrvatski rally as Zagrepčanin Juraj Šebalj, po dvije Darko Rafaj, Talijan Claudio de Cecco, te Mađar Krizstian Hideg. Posljednju opatijsku pobjedu, kojom se kao trostruki pobjednik izjednačio sa Šebaljom, 2019.godine ostvario je višestruki slovenski prvak Rok Turk. Po nacijama pobjede su, do sada, otišle u četiri zemlje – Hrvatska i Slovenija po 11, te Italija i Mađarska po tri.U povijesti opatijskog rallya jako je značajan podatak da je rally 1997.godine dostigao svoj vrhunac uvrštavanjem u kalendar FIA rally Prvenstva Europe, kada je održano njegovo 14. izdanje po redu, s tada bodovnim foeficijetnom 2. Pobjednička posada tog „europskog“ izdanja Opatija bila je slovenska, Boris Popovič-Hrvoje Osivnik u „Mitsubishi ECE 9A“, a taj isti Popovič kasnije se „prebacio“ u politiku i bio dugogodišnjim gradonačelnikom Kopra. Trogodišnji „istarski“ ciklus od 2006. do 2008.godine dominantno je pripao još jednom slovenskom tandemu Tomaž Kaučić-Peter Zorenč, prvo dva puta u Subaru Imprezi, a potom u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Rally je tijekom 2006.godine dožio dva svoja izdanja, proljetno i jesenje.

TRI DOSADAŠNJA POBJEDNIKA NA STARTU

Prvi, skromni petogodišnji jubilej 1986.godine pobjedom su obilježile tada trofejne amazonke Slovenke Romana Zrnec i Špela Kožar (Renault 11 Turbo).Ove će se godine, od svih pobjednika naći trojica na startu. Trostruki Juraj Šebalj, koji je posljednju „generalku“ u Opatiji upisao na 21. Rallyu, sada s novim suvozačem Marijanom Stiblićem u Toyoti Yaris GR klase 5 (AKK Sveta Nedelja), te pobjednička posada 2017.godine iz domicilnog Autokluba Opatija Motorsport, sadašnji aktualni državni prvaci Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac, ovog puta u Renault Clio Rally 4 klase 2. U istoj klasi nastupiti će još jedan u nizu opatijskih pobjednika Mađar Janos Szilagyi sa suvozačicom Alexandrom Varadi Katlin (Ford Fiesta Rally4), koji već nizom godina brane boje zagrebačkog AK delta Sport.Na ovogodišnjoj Opatiji, drugom rallyu sezone državnog prvenstva nastup planira 31 posada iz 13 hrvatskih klubova, dok preostali broj stiže iz deset europskih zemalja. U prestižnoj klasi 1 pregršt je znanih relijaških imena. Austrijanac Simon Wagner (Škoda Fabia Rally2 Evo), Mađar Antal Kovacs (Hyundai I20 N Rally2), Poljak Hubert Laskowski (Ford Fiesta Rally3), potom niz drugih koji su konkurenti za najviši plasman. Stižu posade Mađarske, Njemačke,Italije, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Francuske i Grčke.Organizator rallya, Autoklub Opatija ove je godine natjecateljski program složio u jednodnevnoj priči, na dvije lokacije brzinskih ispita, u zaleđu Učke, uglavnom sa istarske strane. Nedjelja 8.svibnja kreće u jutarnjim satima, od 8,43, prvo brzincem Račja Vas-Ročko Polje dugim 11,23 km, a potom Mune-Dane, duljine 14,26 km. Voze se tako tri puta, drugi je start od 11,21 sati, a treći u 13,59 sati. Između toga posade se vraćaju u servisni park na Preluku smješten u sjevernom ex. Autokampu, da bi u četvrti „krug“ istim dionicama, ali u kontra smjeru, prvo od 16,52 sati iz Dana, a potom u 17,18 sati iz Ročkog Polja stigli do odlučujućih vremena za pobjednička postolja. Itinerer je ukuupno dug 368,55 km, sa osam brzinskih ispita ukupne duljine 102,42 km.Administrativni dio poslova, verifikaciju i tehnički prijam vozila rally posade će obavljati u subotu 7.svibnja od 9,30 do 14 sati na Preluci, ceremonijalni start je u 18 sati iz središta Opatije, a cilj je prediđen dan poslije, oko 18,45 sati. Uz AK Opatija suorganizatori su AK Delta Sport Zagreb, AK Ina Millennium Rijeka i AK Rijeka.Da je Opatija ne samo turistički, već i oktanski biser, dokazat će nam rally asovi europskih zemalja prvog punog svibanjskog vikenda. Vrijedi vidjeti......

Više sa portala poduckun.net ...