37.AMTK Rally Velenje 2022. i za hrvatsko prvenstvo: Posadi Turk–Kacin generalka

Autor: Miroslav Krpan 31.05.2022

Miroslav Krpan

U konkurenciji 91 posade iz osam zemalja startalo i 15 hrvatskih za bodove državnog prvenstva, pobjedu odnijela posada AK Rijeka Alfred jr.Kramer-Jeannette Kvick.

Velenje – Ovogodišnji međunarodni 37.AMTK Rally Velenje, u susjednoj Sloveniji, protekao je u znaku jubileja 40-godišnjice opstanka sada već najdugovječnije automobilističke priredbe naših susjeda. Očekivani rekord stotinu prijavljenih posada nije se obistinio, ali respektabilan broj 91 posade iz osam europskih zemalja s izuzetnim voznim parkom upotpunilo je i 15 posada čiji se nastup bodovao za Prvenstvo Republike Hrvatske. U dva natjecateljska dana promjenjivi vremenski uvjeti tražili su maksimalnu spremnost posada i pratećih timova, a vozilo se širim okruženjem Velenja 12 brzinskih ispita duljine 109 km. Ovo je gostujuće natjecanje hrvatskog autosporta i odraz višegodišnje suradnje dva nacionalna sportska saveza, AŠ 2005 i HAKS-a, kojem je u otvorenju natjecanja prisustvovao i Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Hrvatska pobjeda pripala je muško-ženskoj austrijsko-danskoj kombinaciji Alfred junior Kramer i Jeannette Kvick, koji nastupima u Peugeotu 209 Rally 4 brane boje Autokluba Rijeka. Ukupno su bili jedanaesti, a tri mjesta niže ukupno, među 60 posada, koliko ih je okončalo nastup, našla se drugoplasirana hrvatska posada naših prvaka Viliam Prodan-Zoran Raštegorac iz AK Opatija Motorsporta, u Renault Clio Rally4. Vremenska razlika među njima bila je tek 40,3 sekunde. Treći ukupnog poretka PH bili su Mađari Janos Szilagyi – Alexsandra Katlin Varadi (AK Delta Sport Zagreb) u Ford Fiesti Rally 4. Kramer je slavio pobjedu klase 2, klasa 3 PH pripala je njihovim klupskim kolegama Tomasu Hrvatinu i Đaniju Simčiću (Renault Clio RS), klasu 4 dobili su Marsel Katić-Denis Rubinić (AK Opatija Motorsport, VW Polo), a klasu 5 Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (AK Prorace Sv.Lovreč, Peugeot 308). Najviše bodova za ekipnu pobjedu donijeli su svom Autoklubu Opatija Motorsport Prodan, Vareško i Katić, ispred AK Delta Sport i AK Rijeka.

Četvrtu pobjedu na Velenju ostvario je višestruki slovenski državni prvak Rok Turk koji ponovo nastupa uz višegodišnju suvozačicu Blanku Kacin. Oni su u vrhunskom „Hyundai i20 Rally2“ od starta do cilja vodili, ostvarili deset od dvanaest najboljih vremena brzinskih ispita i u cilj ušli ukupnim vremenom 1:11:47,6 sati, skromnom, ali pobjedničkom prednošću 22,9 sekundi ispred drugoplasiranih Nijemaca Alberta Von Thurn Und Taxis-Bernhard Ettel u Škoda Fabia Rally2 Evo. Njima su pripala najbolja vremena preostala dva brzinca. Na trećem mjestu „generalke“ našla se mađarska posada Laszlo jr. Fekete-Tamas Begala (Škoda Fabia R5) sa zaostatkom od 3:04,5 minuta.
Sljedeći rally u Kalendaru HAKS-a za Prvenstvo Hrvatske je kultni domaći 48.Ina Delta rally što se vozi posljednjeg vikenda u lipnju.

Više sa portala poduckun.net ...