41.INA Buzetski dani 2022.: Buzetski program počeo pod suncem

Autor: Miroslav Krpan 17.09.2022

FIA tehnički prijam - do u detalje (snimio M.Krpan)

Najave prognostičara o kišnom petku uzrokovale „povlačenje“ tehničkog prijama iz centra Buzeta, ali štih automobilističke prijestolnice nije umanjen

Buzet – Sa svih strana Europe, iz 15 zemalja, u Buzet su pristigli sudionici tradicionalne, u Hrvatskoj najveće automobilističke manifestacije „41.INA Buzetski dani 2022.“, utrke u sustavu FIA European Hill Climb Championshipa i niza dugih bodovanja u kojima će na legendarnoj stazi Most-Peničići, dugoj 5.001 metar, snage odmjeriti očekivanih 250 vozača. Proteklih dana organizatori Autokluba Buzet s nevjericom su promatrali sve vremenske prognoze koje su za petak, dan tehničkog prijama vozila i verifikacije vozača, što se trebao održati u okruženju trga i istoimenog hotela Fontana, no, uvjereni da će kiša sve pokvariti bili su primorani radnje dviju tehničkih komisija pomjeriti pod krov KD Park i dijelom na Cimosovom parkiralištu pod šator. Kiše nije bilo, sunce je većinom dana podarilo pravu oktansku atmosferu, onu koja tek najavljuje glavnu srž -.subotnje treninge što kreću već od 9,30 sati.

Automobili Denisa Sandalja i Viliama Prodana na tehničkom prijamu (snimio M.Krpan)

Među europskom elitom, u koju su se ove godinu umiješala i neka hrvatska vrhunska vozačka imena, poput Tomislava Muhvića, Domagoja Perekovića i Matije Jurišića, svaki u svojoj FIA grupi je među trojicom najboljih uoči buzetskog, zaključnog ogleda sezone, ima čak 88 automobilista iz 31 kluba.

Lider hrvatskog prvenstva, s pet „generalki“ Kategorije I (turistički automobili), je Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), koji je poslije nesreće na stazi u Ilirskoj Bistrici uspio popraviti svoj robusni Seat Leon kojim juriša na naslov prvaka Hrvatske. Bodovno ga prati mladi 19-godišnji Riječanin Matija Jurišić (AK Župa Dubrovačka), koji će i Buzet voziti s očevim Audijem A4 STW. Za očekivati je da će im najveći suparnik biti aktualni državni prvak Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u Mitsubishi Lanceru Evo IX, koji je u ovogodišnjem PH upisao tek jedan nastup u Sloveniji i pobjedu ukupnog poretka. No, bodovno se ne može uključiti u borbu za naslov jer se poslije Buzeta vozi samo još Dubrovnik.

Na najvećoj sportskoj manifestaciji Istre, s 41 godinom tradicije, sudjelovat će i 14 vozača istarskih klubova, ali i poneki koji brani boje drugih klupskih sredina. Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) zna iznenaditi, domaći će teren oprobati i svestrani i trofejni Buzećanin Viliam Prodan (AK Opatija Motorsport), kao i Marino Poropat (AKK Fly with Kolman) koji trenutno brani status vodećeg Grupe 4 hrvatskog prvenstva. Valter Nežić, Sanjin Prodan dio je uzdanica AK Buzet Autosport, dok će se Donald Milokanović (AKORK Skok racing 1993) oprobati prvi puta u formuli Wolf Racing Car Thunder GB 08, a tu su i vozači pazinskog Istra racing teama i domaćina AK Buzet.

Dio ergele hrvatskih povjesničara (snimio M.Krpan)

Slovenci i Austrijanci voze nacionalno prvenstvo, a posebno zanimljivi bit će sudionici kategorija povijesnih automobila, od kojih su mnogi bili preteča budućnosti prvih desetak godina Buzetskih dana. Prije 40 godina i deset dana, 5.rujna 1982.godine, prvim je rekorderom buzetske staze, one kraće Most-Svi Sveti (4.209 metara), bio Slovenac Silvan Lulik u Opel Kadetu vremenom 2:57,51 minut.

Ako nedjeljno vrijeme posluži vozače, organizatore i gledatelje, očekuje nas istinski spektakl u gradu automobilizma, možda i novi apsolutni rekord. Do tada uživat ćemo u dva subotnja treninga na izvrsno pripremljenoj stazi.

Ne propušta nastup domaćeg terena - Viliam Prodan na tehničkom (snimio M.Krpan)
Više sa portala poduckun.net ...