43. Buzetski dani: 5001 m odlučuju ovog vikenda o sveukupnom pobjedniku Europskog prvenstva brdskih auto utka (EHC)

Autor: Portal Poduckun 13.09.2024

Foto: arhiva

Pretposljednja stanica Prvenstva Hrvatske mogla bi zaključiti sezonu za mnoge natjecatelje.

43. izdanje Buzetskih dana, povijesnog automobilističkog događaja i dijela FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama (EHC), održat će se tijekom vikenda 14. i 15. rujna 2024. godine. Organizator utrke, AK Buzet, ponovno okuplja vrhunske vozače i gledatelje iz cijele Europe na manifestaciji koja je poznata kao "praznik automobilizma" zbog svog izuzetnog značaja i privlačnosti za brojne sudionike. Grad Buzet, poznat po
dubokoj povezanosti s automobilističkom kulturom još od 1950-ih, oživljava svake godine za ovaj događaj, a cijela zajednica sudjeluje u stvaranju festivala oktanskog sporta.

Ova utrka ključna je ne samo za europsko prvenstvo, već i za nekoliko regionalnih i nacionalnih serija. Osim FIA EHC-a, natjecanje se boduje za FIA povijesno prvenstvo (HHC), CEZ prvenstvo, Prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama (PH), BPPA, kao i slovenski OP SLO i KUP AŠ 2005. Ove godine prijavljena su ukupno 223 vozača iz 17 zemalja, a natjecatelji će se natjecati u kategorijama modernih i povijesnih vozila.

Foto: arhiva

Među najzanimljivijim borbama očekuje se ona za naslov EHC-a u Kategoriji 1, gdje hrvatski vozač Matija Jurišić (Peugeot 308 TCR 1.6) vodi žestoku borbu s Talijanom Antoninom Migliuolom (Mitsubishi Lancer Evo IX). Kategorija 2 je već riješena, gdje je Geoffrey Schatz iz Francuske (Nova Proto NP01) osigurao prvo mjesto ispred Talijana Christiana Merlija (Osella FA30 Judd LRM).

Što se tiče Prvenstva Hrvatske, u Grupi 4 za maksimalni broj bodova natječu se Boris Katić (Karting klub Rijeka) i Florian Šalec (AK Zagorje), dok u Grupi 5 vode borbu Saša Radola i Milan Tatalović, obojica iz AK Dubrovnik Racinga. Također, klubovi poput AK Dubrovnik Racing, AK Župa Dubrovačka i AKK Fly with Kolman bore se za naslov najboljeg kluba.

Grad Buzet očekuje veliki broj gledatelja, a organizatori i sponzori kao što su Grad Buzet, Tokić, Sportska zajednica Istarske županije, Istarska pivovara, IKB Umag (Poslovnica Buzet) kao I mnogi drugi zaslužni, imaju ključnu ulogu u osiguravanju uspješne organizacije ovog prestižnog događaja.

Foto: arhiva

Program događanja:

• Petak, 13. rujna:
o 09:00 – 17:40: Verifikacija dokumenata i tehnički pregled vozila
o 19:30: Prva sjednica sportske komisije
o 20:00: Objavljivanje privremene startne liste treninga

• Subota, 14. rujna:
o 07:00 – 07:45: Dodatni tehnički pregled
o 09:30: Prvi trening
o 13:30: Drugi trening

• Nedjelja, 15. rujna:
o 09:00: Prva vožnja
o 13:30: Druga vožnja
o 18:00: Svečana dodjela nagrada

Ovogodišnje izdanje obećava spektakularnu akciju na stazi i bit će ključni događaj u kalendarima europskih i hrvatskih brdskih utrka, s velikim očekivanjima kako od vozača tako i od brojnih gledatelja.

Više sa portala poduckun.net ...