[AUTOCROSS] Autocross ponovo u Gambetićima - deseta utrka na stazi Canalli

Autor: Miroslav Krpan 05.09.2024

Foto: Miroslav Krpan

U bodovnoj konkurenciji hrvatskog i slovenskog prvenstva 45 sudionika.

Gambetići – Treći puta ove sezone na istarskom poluotoku vozi se autocross utrka koja je stigla do skromnog, ali znakovitog jubileja, svog desetog izdanja. Iza cjelokupnog projekta izgradnje i osmišljavanja staze „Canalli“ u Gambetićima stoji domicilni Auto karting i off road klub „Skok racing 1993“, a sve uz svesrdnu pomoć Autokluba „Poreč Motorsport“, koji su i ovog puta organizatori „10. Nagrade Gambetića 2024.“, međunarodne utrke s bodovanjem za hrvatsko i slovensko nacionalno prvenstvo.

Gambetići, malo istarsko mjesto u šumovitom predjelu nadomak Višnjana, nizom je godina upisano u kartu oktanskih središta s obzirom na to da su ga, u začecima jednog novog infrastrukturnog oktanskog projekta, pohodili uglavnom vozači robusnih džipova. No, od 2019. godine mijenja se postojeća vizija i na noge postavlja prvu autocross utrku. Na raspolaganju su postojale dvije opcije, tada još skromno, ali sigurnosno uređene staze u duljinama između 720 i 990 metara, da bi iz godine u godinu postojeći prostor poprimao obrise pravog oktanskog centra, danas u Hrvatskoj jedinog te vrste, na zemljanoj podlozi staze, prilagođenoj prioritetno natjecanjima, treniranju i testiranjima automobila.

Na prvoj „Nagradi Gambetića 2019.“ bilo je 20-ak sudionika, no utrka je od jedne godišnje stigla do tri izdanja svake godine, od kojih se jedna upisuje u kalendar svjetske automobilističke federacije u sustavu FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone u autocrossu.

Ovog vikenda, 7. i 8. rujna, pred nama je četvrto ovosezonsko natjecanje sezone nacionalnih prvenstava dviju susjednih zemalja,ali i ove sezone uveden „Croatian autocross Trophy“ otvorenog prvenstva Hrvatske, s 45 prijavljenih vozača, od kojih je 11 hrvatskih iz šest klubova. Pripremljena je staza s izvrsnom čvrstom podlogom u duljini 1.001 metar, različite širine, od 10 do 15 metara.

- Kontinuirano radimo na usavršavanju svih potrebnih infrastrukturnih potreba same natjecateljske staze, ali i okolnih objekata. Nastojimo, da iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, naš kompleks, jedinstven te vrste u Hrvatskoj, učinimo što privlačnijim, kako za vozače koji očito svojim nastupima poštuju naš trud, a isto tako i za ljubitelje automobilizma na zemljanim stazama, u prašini ili blatu, ovisno o vremenskim prilikama. Ova bi nedjeljna utrka, konačno ove sezone, mogla biti i uz pomoć toliko željene kiše, barem u dijelu programa, kako najavljuju prognostičari. Sportski entuzijasti koji sudjeluju u organizaciji spremni su odgovoriti na svaki izazov, a mamac su dobre vožnje izuzetnih vozača raspoređenih u četiri osnovne divizije vozila, prema tehničkim karakteristikama i raspisu pojedinih prvenstava - kazuje Edi Milokanović, sportski neimar koji stoji iza projekta staze „Canalli“ s iskustvom stotina oktanskih projekata i utrka svih disciplina u Istri i šire.

Dvodnevni program kreće u subotu 7. rujna verifikacijom vozača od 15 do 19 sati, a nastavlja se sutradan jednosatnim slobodnim treningom od 9 sati. Slijede dva službena treninga s mjerenjem vremena. Od 13 sati na rasporedu je prva od tri kvalifikacijske utrke, dok su finalne vožnje na rasporedu u 17 sati.

Više sa portala poduckun.net ...