AUTOCROSS U GAMBETIĆIMA: Prijavljeno 50 vozača

Autor: Miroslav Krpan 23.06.2023

Atraktivne zujalice buggy cross (snimio M.Krpan)

Utrka FIA CEZ na stazi „Canalli“ privukla identičan broj vozača kao prije godinu dana iz osam zemalja

Gambetići – Prvog ljetnog vikenda, pod užarenim suncem, zasigurno i u oblacima prašine, odvijat će se Međunarodna autocross utrka „6.Nagrada Gambetića 2023.“ u Gambetićima, na stazi „Canalli“, dugoj 1.001 metar, u šumom okruženom poligonu na području Općine Višnjan, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka. Brojem prijavljenih vozača izjednačila se statistički s prošlogodišnjom, 50 vozača iz osam zemalja.

Skupina neumornih oktanskih entuzijasta okupljena u domicilnom AKOK „Skok racing 1993“ i bratskom Autoklubu „Poreč Autosport“, zasigurno organizacijski najproduktivnijim hrvatskim sportskim klubovima u automobilističkom sportu, potpisuje i ovu organizaciju. Dvodnevna utrka upisana je u Kalendar FIA Prvenstva CEZ Srednjoeuropske zone, ujedno bodovno natjecanje državnih prvenstava Hrvatske, Slovenije i Austrije. Najbrojniji su Slovenci, čak 29 sudionika, dok će boje četiri hrvatska kluba braniti tek sedam vozača.

-Pred nama je nova autocross sezona, bit će to, nakon pomjeranja termina slovenske utrke na termin poslije naše, prvi ovogodišnji zajednički ogled hrvatskih i slovenskih vozača. Od utrke do utrke, a dvije organiziramo godišnje, usavršavamo sve sadržaje na kompleksu zemljanih oktanskih aktivnosti u Gambetićima. Posebnu pažnju posvećujemo stazi, sigurnosti, kvalitetnoj podlozi. Višetjedno suho vrijeme ne ide nam baš na ruku, ali spremni smo učiniti sve da staza bude ona prava za sve predviđene vožnje, od treninga, kvalifikacijskih vožnji do finala. Još uvijek nismo odustali od naših ciljeva, želje da jednog dana budemo domaćini i europskog prvenstva, na zasigurno najboljoj hrvatskoj kros stazi – kazuje Edi Milokanović, idejni „mag“ gotovo svega što se vrti na kotačima i motornim pogonom, zvan i poznat jednostavno pod nadimkom „Skok“.

Vozačka krema iz Slovenije, Slovačke, Italije, Austrije, Njemačke, Češke, Mađarske i Hrvatske bit će prema vozilima razvrstana u šest klasa, a posebnu pažnju, kada je autocross u pitanju, privlače jednosjedi „buggy“, specijalna i uvijek atraktivna vozila, kojih je u četiri različite skupine više od 30.

Subotnja verifikacija i tehnički prijam 24.lipnja odvijat će se 9 do 12,15 sati. Poslijepodne od 13,30 sati vozi se dvosatni slobodni trening, a od 16,30 sati prvi od dva službena treninga s mjerenjem vremena.

Nedjeljni program kreće već od 8 sati prvom, potom se nastavlja u 11 sati drugom, te u 14 sati trećom kvalifikacijskom vožnjom. Finalne vožnje su na rasporedu od 17 sati, uoči kojeg će se upriličiti i svečanost otvaranja utrke. Podjela priznanja najboljima očekuje oko 19 sati. I ova autocross utrka samo je dio ovogodišnjeg bogatog programa priredbi u različitim automobilističkim disciplinama kojima AKOK Skok racing 1993 obilježava 30 godina, organizacijski i rezultatski, uspješnog i plodonosnog rada.

Više sa portala poduckun.net ...