[AUTOMOBILIZAM] 12.Kärcher Rally Kumrovec 2023.: Na Kumrovcu znakovita međunarodna konkurencija

Autor: Miroslav Krpan 07.09.2023

SZILAGYI-BALAI (AK Delta Sport) snimio M.Krpan

Novo izdanje kultnog Kumrovca obilježit će nastup čak 82 prijavljene posade iz osam zemalja.

KUMROVEC – „Rally Kumrovec“, natjecanje koje s punim formatom, obzirom na duljinu i brzince, nakon višegodišnjeg otvaranja svake hrvatske automobilističke sezone, upisuje i svoj treći kasnoljetni termin, od 7. do 9.rujna, začet je kao nastavak tradicije znanog imena, a s vremenom se profilirao u respektabilnu međunarodnu sportsku automobilističku manifestaciju.

U organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta Sport predstoji nam 12. izdanje „Kärcher Rallyja Kumrovec 2023.“, za kojeg su nastup prijavile čak 82 posade iz osam zemalja: Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i Češke. Pet je bodovnih sustava u okviru kojih se manifestacija održava, od FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, Mitropa Rally Cupa, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, Državnog prvenstva Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba. Za hrvatsko prvenstvo nastup očekuje čak 40 posada iz 17 klubova u okviru četvrtog, od sedam ove godine kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza zacrtanih rallyja.

Koncept ovogodišnjeg itinerera i odabira brzinskih ispita svojevrsna je preslika s kvalitativnim dodacima prošle godine uspješno realiziranog proširenog izdanja u kojem je pored već tradicijskih dionica neposrednog kumrovečkog okruženja dodana i nova u okolici dvorca Veliki Tabor, gdje se vozi brzinac „Desinić“. Ukupna duljina itinerera je 216,12 km, od čega 101,96 km otpada na 11 brzinskih ispita raspoređenih tijekom dva dana na četiri dionice.

Viliam Prodan i Marko Stiperski

Dvodnevni program uobičajeno počinje shakedownom u petak 8.rujna na dionici Kladnik, duljine 2,13 km, da bi večernji program upotpunila dva, ove godine nova brzinska ispita pod imenom Tuhelj, koji se voze kao standard, ne više samo prolog, sa startom u Kumrovcu i ciljem pored Termi Tuhelj, pojedinačne duljine 7,33 km. Prvi starta od 17,34 sati, a do drugog starta u 19,57 sati slobodno vrijeme upotpunit će regrouping, susreti i autogrami s posadama, sve uz televizijski prijenos kanala GP1.

Subotnji program objedinjava tri dionice brzinskih ispita. Prvo svečani start iz središta Kumrovca i Muzeja Staro Selo od 9,15 sati. Od 10,24 sati starta BI Desinić duljine 4,18 km, slijedi BI Zagorska Sela (10,92 km) od 10,47 sati, te BI Kumrovec (14 km) sa startom u 11,10 sati. Poslije regroupinga i servisa u Kumrovcu, novi identičan krug s početkom od 13,13 sati, da bi završnica bila novi „puni krug“ s tri brzinca počev od 16,02 sati. Pobjedničke posade očekuju se na cilju u središtu Kumrovca, Muzeju Staro Selo u 17,45 sati.

TURK BRANI PROŠLOGODIŠNJU POBJEDU

Zavidan vozni park i znakovita imena očekuju se na startu, među kojima prvo ime predstavlja višestruki slovenski prvak Rok Turk u tandemu s Blankom Kacin (Hyundai i20), koji brane naslov pobjednika prošlogodišnjeg izdanja. Tu su trostruki mađarski prvaci Andras Hadik –Krisztian Kertesz (Ford Fiesta R5 MkII), njihovi sunarodnjaci Antal Kovacs-Richard Csaki (Hyundai i20 Rally2), kao i Slovaci Vlastimil Majerčak-Jakub Slovak (Ford Fiesta Rally2). Među deset prvih posada startne brojeve 6 i 7 imaju dvije hrvatske posade, deveterostruki hrvatski državni prvak Juraj Šebalj sa Marjanom Stublićem (AK Delta) u Toyoti GR Yaris, te Viliam Prodan i Marko Stiperski (AK Opatija Motorsport), ove sezone posvećeni isključivo povremenim nastupima u slovenskom prvenstvu, a ovog puta na Kumrovcu u automobilu klase 1 Ford Fiesta Rally3. Mnoga imena zaslužuju spomen, ali vrijedi izdvojiti još dvije posade.

Jedinog trostrukog pobjednika kumrovečkog relija Mađara Janosa Szilagyija iz AK Delta Sport, ovog puta uz suvozača sunarodnjaka Roberta Balaija u Peugeotu 208 Rally4, te mladu slovensku nadu i perspektivnog vozača Marka Škulja sa suvozačicom Piom Šumer u Opel Corsi Rally4.

Rezultatski hrvatsko prvenstvo poslije tri relija (Karlovac, Velenje i Delta) u ukupnom poretku predvodi Janos Szilagyi ispred Nenada Lončarića (AKK Sveta Nedelja) i Emanuela Iđakovića (AK Zagorje), dok u ekipnoj konkurenciji, unutar samo devet bodova, su AK Delta Sport, AKK Sveta Nedelja i AK Zagorje.

Administrativni poslovi posade nakon poslijepodnevnog termina u četvrtak, očekuju u petak od 8 do 13,30 sati, a od 14 do 16 vozi se Shakedown. Startat će iz kumrovečkog Servisnog parkirališta u 17,21 sati, a onda slijedi prvi dio natjecateljskog programa s dva brzinska ispita.

Više sa portala poduckun.net ...