[AUTOMOBILIZAM] 12.Kärcher Rally Kumrovec 2023.: Turku ukupna, Prodanu domaća pobjeda

Autor: Miroslav Krpan 12.09.2023

Viliam Prodan i Marko Stiperski pobjednici PH Kumrovec 2023. (foto ORG.)

Sa starta kultnog Kumrovca krenulo 80, a do cilja stiglo 58 posada.

KUMROVEC – Prošlogodišnji pobjednik i višestruki slovenski državni prvak Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin u Hyudai i20, pobjedom u ukupnom poretku na 12. Kärcher Rallyju Kumrovec 2023., obranio je status najboljeg i nakon itinerera od 216,12 km, od čega 101,96 km na 11 brzinskih ispita, vremenom 1:08:57,7 sati ušao u cilj u središtu Kumrovca.

U organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta Sport nastupilo je 80 posada iz osam zemalja: Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i Češke, u pet bodovnih sustava: FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, Mitropa Rally Cupa, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, Državnog prvenstva Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba.

Turk je na prvom, ujedno novom kumrovečkom brzincu Tuhelj, poveo ispred, kasnije će se pokazati, nažešćeg rivala, njemačke posade Dominik Dinkel-Pirmin Winklhofer (Ford Fiesta Rally2) uz prednost 9,1 sekundu. No, već na drugom prolasku istom dionicom Turk ima problem, zbog vrtenja gubi desetak sekundi i s petim vremenom gubi vodstvo. Prvi je dan okončan vodstvom Njemaca s tek 2,9 sekundi prednosti ispred Slovenaca, dok distancu s tek 7,3 sekunde više zadržava trećim mjestom mađarska posada Andras Hadik –Krisztian Kertesz (Ford Fiesta R5 MkII). Novi dan, novi dvoboj, tek početak pripada njemačkoj posadi, da bi od petog brzinskog ispita Turk zasjeo na čelnu poziciju i minimalnu, ali znakovitu pobjedničku prednost održao do cilja. Razlika je bila tek 10,6 sekundi. Turku je pripalo sedam brzinaca s najboljim vremenima, Dinkelu tri, a jedan, i to završni na kraju natjecanja, najboljoj hrvatskoj posadi Viliam Prodan-Marko Stiperski (AK Opatija Motorsport), ovog puta u Ford Fiesti Rally3.

ROK TURK-BLANKA KACIN pobjednici 12.Kärcher Rallya Kumrovec 2023. (foto ORG.)

Dok su inozemni asovi tražili put do pobjedničkog postolja, iza njih se odvija pravi dvoboj dvije hrvatske posade, već spomenutih Prodan-Stiperski s automobilom klase 1 i najtrofejnijeg relijaša Juraja Šebalja sa suvozačem Marijanom Stublićem (AK Delta Zagreb) u Toyoti GR Yaris klase 5. U međusobnim dvobojima osnovom vremena ostvarenih na brzincima, na sedam je brži bio Prodan, a četiri su pripala Šebalju, koji je bio uspješniji u prvoj polovici natjecanja. Prodan je dobro „ulovio“ automobil, od sredine drugog dana dodavao gas, a samu završnicu posljednjeg „kruga“ tri brzinska ispita odvezao izvrsno, s dva treća vremena ukupno i onim odlučujućim, najboljim ukupno, kada je u konačnici za pobjedu Prvenstva Hrvatske nadmašio Šebalja za sitne, ali odlučujuće 2,3 sekunde. Prodan je svoj nastup ocijenio jednostavno peticom, a Šebalj je po završetku priopćio kako ga je sredinom cjelodnovnog nadmetanja mučila migrena i jaka glavobolja, što je dijelom uzrokovalo neznatno slabije vožnje od željenih i očekivanih.

MEĐU DESET NAJBOLJIH TRI HRVATSKE POSADE

Na završetku natjecanja, među deset prvoplasiranih posada tri su hrvatske. Prodan-Stiperski peti, Šebalj-Stublić šesti, dok je izvrsnim vožnjama do desete pozicije, među 58 posada pristiglih na cilj bila istarska Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (AK Prorace Sveti Lovreč) u Peugeotu 306 klase 5. To je bilo i pobjedničko postolje hrvatskog prvenstva na ovogodišnjem Kumrovcu. Za bodove Prvenstva Hrvatske, na četvrtom natjecanju sezone, startalo je 39 posada iz čak 17 klubova. Do cilja je stigla 31 posada, a ekipnu je pobjedu odnijela ujedno najbrojnija ekipa s devet posada, ali izvrsnim sastavom Autokluba Zagorje Oroslavje, kojima je ovaj uspjeh donio trenutni primat preuzimanja vrha tablice klupskih ekipa u PH. Drugi su bili AK Opatija Motorsport, a treći AKK Sveta Nedelja.

VJEKOSLAV ČIČKO-EUGEN KOKOLIĆ (AK Buzet Autosport) snimio M.Krpan

Zanimljiv se rasplet duž staza, sve do cilja odvijao u poretku klasa hrvatskog prvenstva. U klasi 2 zarana je već odustao Mađar Janos Szilagyi (AK Delta Sport) sa suvozačem Robertom Balaijem u Peugeotu 208 Rally4, pa je do pobjede stigla posada Vedran Šipoš (AK Zagorje)-Aleksandra Devunić (AK Delta Sport) u Renault Clio Rally4, ispred Dorijana Kljuna(AK Rijaka) i Marka-Ota Juričev-Martinčeva (Delta Sport) u Opel Kadettu. Ovog je puta klasa 3 bila brojna, a do pobjede je stigla posada AK Zagorje Dario Šamec-Florian Šalec (Peugeot 206 RC). Drugi su bili Tomislav Postružin-Tomislav Pospiš (AKK Sveta Nedelja, Renault Clio RS), a treći Dario Merlić i Danijel Radovanić (AMK Zanatlija Zagreb, Renault Clio). Drugu pobjedu sezone u klasi 4 ostvaruje posada Vjekoslav Čičko-Eugen Kokolić (AK Buzet Autosport, Renault Clio Rally5) ispred višestrukih državnih prvaka Marsela Katića i Denisa Rubinića (AK Opatija Motorsport, VW Polo). Do trećeg mjesta stigli su Marin Vuković (Zanatlija) i Andrej Medić (AK Dubrava, Škoda Fabia).

ZAHUKTALO HRVATSKO PRVENSTVO

Uobičajeno najbrojniju klasu domaćeg prvenstva pobjedom obilježava posada Šebalj-Stublić ispred Nenada Hrvatina i Doris Labinjan, do su treći Nenad Lončarić i Tajana Vojvodić-Pinky (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza Sti). U istoj klasi, Grupi S1 pobjeđuje bračni par Sandi i Nensi Jugovac (AK Istra racing team Pazin, Peugeot 106 XS), a u Grupi S2 Nenad Hrvatin i Doris Labinjan. Najuspješniji junior je Emanuel Iđaković (AK Zagorje) ispred Daria Merlića i Damjana Belića (AKK DS Racing Prelog), dok je u konkurenciji suvozačica pobjednica Doris Labinjan ispred Tajane Vojvodić i trećeplasirane Lane Sutlović (AKK Sveta Nedelja).

12.Kärcher Rally Kumrovec 2023.- pobjedničke posade (foto ORG.)

Razlog najvećeg dijela odustalih posada su tehnički problemi na automobilima, uz jedno teže izlijetanje auistrijsko-njemačke posade Mayer-Baumann već na prvom brzincu, bez posljedica po posadu, ali i duljeg prekida. U završnici manifestacije, na BI Desinić 3 jedan alkoholizirani i neodgovorni vozač, probivši barijere zabrane prometa, provezao se brzincem. Bliski susret vješto i sretno je izbjegla slovenska posada Glaseničnik-Pistotnik, ali je zato medijska scena, posebno društvene mreže pronašle nadahnuće negativnog shvaćanja sportske manifestacije.

U poretku za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske ukupna pobjeda posade Turk-Kacin, treći Prodan-Stiperski, dok su u bodovanju FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone pobjednici skupine CEZ 1 Turk-Kacin, CEZ 2 Prodan-Stiperski, a CEZ 3 Tomas Hrvatin-Đani Simčić (AK Rijeka, Renault Clio RS), koji su ovog puta imali žestoku konkurenciju unutar svoje klase 3 PH.
Do kraja sezone Prvenstva Hrvatske voze se još tri rallya. U ukupnom poretku trenutno su bodovno izjednačeni Szilagyi i Lončarić (75), dok su s odmakom od 20-ak bodova na samo bod razlike Iđaković (56), Nenad Hrvatin (55) i Šebalj (54). U klasi 2 Szilagyi je zadržao vodeću poziciju usprkos odustajanju, dok je u klasi 3 vodstvo preuzeo Postružin s bodom prednosti ispred Tomasa Hrvatina. Pobjeda je Vjekoslavu Čičku donijela trenutno vodstvo klase 4 ispred Katića i Kroflina, dok Lončarić i dalje drži lidersku poziciju brojne klase 5.

Sljedeće natjecanje je 24.Rally Poreč 2023. u organizaciji AK Poreč Motorsport 29. i 30.rujna.

Više sa portala poduckun.net ...