[AUTOMOBILIZAM] Autokrosisti u Sloveniji: Odlučujuća utrka sezone

Autor: Miroslav Krpan 07.10.2023

Dražen Krznarić (AK Ozalj) u jakoj konkurenciji (snimio: M. Krpan)

Međunarodna utrka tri nacionalna prvenstva i FIA CEZ privukla 43 sudionika, među kojima šest hrvatskih.

DVORJE – Slovenska zemljana staza poligona Kaps MS, istočno od Domžala, domaćin je 7. i 8.listopada, drugi puta ove godine, međunarodne autocross utrke „Moravče 2023/II“, četvrtog i odlučujućeg bodovnog natjecanja ovosezonskih nacionalnih prvenstava dvije susjedne zemlje, Slovenije i Hrvatske. Utrka je ujedno bodovna i za FIA CEZ Prvenstvo Srenjeeuropske zone i Prvenstvo Austrije. U pet različitih divizija najavljen je nastup 43 vozača iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Slovačke i Mađarske.

Među brojnom konkurencijom dobar će plasman nastojati ostvariti i šest hrvatskih vozača, predstavnika četiri kluba. Usamljen u Diviziji 1A (do 1.600 ccm) je nekadašnji državni prvak Siniša Filčić (ASK Kastavac) u Yugu 1300, dok će dva vozača svoj uspjeh tražiti u Diviziji 1 (do 5.000 ccm). Iskusni Ferdinand Pađen (AKOK Skok racing 1993) za upravljačem Audija 80 4x4 2500 TD ccm, u dosadašnja tri nastupa za PH ostvario je i tri pobjede, a konkurent će mu sada biti Ante Huljev (Audi A3 4x4 1800 ccm) iz AK Ozalj. U Diviziji 3SB uvijek atraktivnih snažnih buggy jednosjeda znakovitoj i brojnoj međunarodnoj konkurenciji suprotstavit će se posljednji hrvatski „mohikanac“ ove skupine vozila Loris Krbavac (AK Buzet Autosport) s Buggyjem 2000.

Dvojica vozača AK Ozalj Karlo Jandri (Speedcar Xtrem 600 ccm) i Dražen Krznarić (Semog Bravo 600 ccm) pokušat će u kvalifikacijskim vožnjama divizije 3 CC (CarCross) ostvariti što bolje pozicije za finale. Krznarić je dobrim vožnjama ove sezone dokazao da se može nositi s brojnim i dobrim slovenskim vozačima.

Utrke u Sloveniji odlučujuće su ove sezone i hrvatskim i slovenskim vozačima. U našem prvenstvu trenutno su vodeći Ferdinand Pađen, Loris Krbavac i Dražen Krznarić, dok je ekipno vodeći AKOK Skok racing 1993. U slovenskom prvenstvu lideri su Luka Lisjak (Zastava Yugo) u diviziji 1A, Robert Kociper (Seat 2.0) u diviziji 3 Super Buggy, te Mitja Petrovčič (Semog Bravo 850) u diviziji 3CC Kart Cross, dok je Primož Omahna (Audi 4x4 2.0) već gotovo sigurni pobjednik Kupa AŠ 2005 divizije 1.

Verifikaciju i tehnički prijam sudionici će odraditi u subotu od 9 do 9,30 sati, poslije čega slijedi slobodni trening od 10,30 sati, a prvi od dva službena treninga vozi se od 11,35 sati. Prva kvalifikacijska vožnja na rasporedu je od 15,05 sati, dok su preostale dvije u nedjeljnom programu od 9 sati. Završne finalne vožnje su od 14,15 sati, a proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17 sati.

Više sa portala poduckun.net ...