[AUTOMOBILIZAM] Automotodrom Grobnik - Završnica kruga na Grobniku

Autor: Miroslav Krpan 23.11.2023

snimio: M. Krpan

Peto natjecanje sezone nastupom 33 vozača zaključuje državno prvenstvo na kružnim stazama

Rijeka – Vremenske (ne)prilike, obilna kiša što je padala posljednjih dana listopada i prvog tjedna studenog, uzrokovale su velike probleme u realizaciji preostalih natjecanja ovogodišnje automobilističke sezone. Naime, stazu i šire okruženje Automotodroma Grobnik preplavila je velika količina kiše i dotoka, a na pojedinim mjestima stvorila nepremostiva jezera. Bio je to razlog odgode dviju manifestacija predviđenih proteklih 15-ak dana, auto utrke na kružnim stazama i formule driver.
Obilna voda proteklih se dana, s većeg dijela Grobničkog polja povukla, a na i uz samu trkaću stazu vraćeni su uobičajeni uvjeti za odvijanje sportskih natjecanja, utrka kojima će se okončati ovogodišnja automobilistička sezona u bodovnom sustavu raspisa Hrvatskog auto i karting saveza.

Prva će se održati auto utrka na kružnim stazama „Grobnik 2023.“ u organizaciji ASK Kastavac i Automotodroma Grobnik d.o.o., čiji je natjecateljski program predviđen u nedjelju 26.studenog.
Prijavljena su 33 sudionika, od kojih je 28 iz devet hrvatskih klubova za domaće prvenstvo, te pet slovenskih u okviru Prvenstva Slovenije. Uz slobodni i trening za startne pozicije, na rasporedu su dvije, deveta i deseta bodovna utrka sezone Prvenstva Hrvatske.

Bodovima sakupljanim na četiri dosadašnja natjecanja, dva na Grobniku, te inozemna gostovanja, prvo u Slovačkoj (Slovakiaring), a potom i Austriji (Salzburgring), gotovo u svim raspisima divizija i drugim konkurencijama naziru se prvaci, pobjednici i slavljenici sezone. Na vrhu ljestvice Divizije do 1.400 ccm izdvojili su se Luka Blažević (AK Ragusa Racing, Peugeot 106) i Sandro Babić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić, VW Polo 1.4 16V), dok nedostižnu prednost u Diviziji 1.600 ccm ima Tomislav Jaklin (AKK Fly with Kolman Zagreb, Toyota Yaris 1.5 VVTi TYC edition). Slično je i u Diviziji do 2.000 ccm u kojoj nedostižnu prednost ima veteran i višestruki državni prvak Maro Franić (AK Dubrovnik Racing,Seat Leon).

Divizija 4 automobila 1.2 Turbo tijekom četiri natjecanja kombinirala je nastup četvorice vozača, a za ovu utrku jedini prijavljeni Riječanin Marin Božičević (AKK SiB Racing Osijek, Opel Corsa) ima izglede postati prvakom. Bodovni sraz razlike tek dva boda je u Diviziji 1.6 Turbo među dvojicom vozača AKK SiB Racing Osijek Igorom Tomljanovićem (Renault Clio IV Cup) i Ivicom Marićem (BMW E36). Naslov prvaka smiješi se i Franu Dubreti (AK Dubrovnik Racing, Cupra Competition) u Diviziji 2.0 Turbo, dok za razrješenje pitanja prvaka Divizije 7 (CTC) ipak vrijedi sačekati dvije nedjeljne utrke, uoči kojih Nikola Radnjić (AK Dubrovnik Racing, Cupra TCR) ima 22 boda prednosti ispred Grege Šimunoviča (AKK SiB Racing Osijek, Seat Cupra TCR). U konkurenciji klupskih ekipa bodovna prednost čak 83 boda daje realne izglede u osvajanje 13.naslova državnih prvaka na kružnim stazama vozačima Autokluba Dubrovnik Racing. To bi im, uz već osvojenih 14 naslova na brdskim stazama, bila 27. titula najbolje ekipe državnih prvenstava.

Među sudionicima utrke vrijedi istaknuti i dvoje mladih, nekada vrhunskih kartingaša, jedinu hrvatsku vozačicu posljednjih sezona na kružnim stazama Pazinjanku Stefani Mogorović (AK Istra Racing Team) ovog puta s Audijem S1 u Diviziji 2.0 Turbo, te višestrukog državnog prvaka brdskih utrka Riječanina Matiju Jurišića (AK RI autosport) s novim Peugeotom 308 TCR u Diviziji 7 (TCR).

Verifikacija vozača i tehnički prijem vozila je u subotu od 16 do 17,30 sati, a službeni treninzi su u nedjeljno jutro od 10 sati. Prva bodovna utrka starta od 12,45 sati, a druga od 15,25 sati.

Više sa portala poduckun.net ...