[AUTOMOBILIZAM] Europsko brdsko prvenstvo - Pereković zadržao treću poziciju

Autor: Miroslav Krpan 06.07.2023

Jedini hrvatski automobilist na sedmoj utrci sezone Domagoj Pereković osvojio četvrto mjesto FIA Grupe 1, ukupna pobjeda neprikosnovenom Talijanu Christianu Merliju.

Zagreb – Za nama je sedma utrka ovogodišnje sezone FIA European Hill Climb Championship Prvenstva Europe na brdskim stazama u okviru kojeg je nastupilo 40 automobilista u konkurenciji kategorija I (turistički automobili) i II (formule i prototipovi). U Poljskoj je vožena „14.Limanowa 2023.“, na stazi Stara Wies-Ostra, dugoj 5.493 metra, 50-tak kilometara jugoistočno od Krakova.


Jedini hrvatski predstavnik bio je Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) koji nastupa u FIA Grupi 1 i plasirao se na četvrto mjesto, što mu je donijelo novih 12 bodova, nastavljajući tako bodovni niz u svih šest nastupa koliko ih je ove godine imao (Austrija, Španjolska, Portugal, Češka, Italija i Poljska). Do pobjede u ovoj grupi stigao je domaći vozač Waldemar Kluza (Mitsubishi Lancer Evo AMS), na iznenađenje mnogih osvojivši i prvo mjesto u Kategoriji I. Čak su četiri Poljaka bila u plasmanu deset najboljih ove kategorije. Vodeću poziciju Grupe 1, prije ljetne pauze i nastavka sezone, drugim mjestom u Poljskoj zadržao je Švicarac sa češkom licencom Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII RS) s 93 boda, drugi je Talijan Luca Gaetani (Porsche 911 GT3 R) sa 87,5 bodova, ovog puta šesti, da bi sa značajna 74 boda, sigurno na trećem mjestu bio naš Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX). U ukupnom poretku Kategorije I sada desetim mjestom, poslije sedam utrka, Pereković drži devetu poziciju, u konkurenciji 95 vozača.


Ukupna pobjeda za FIA EHC pripala je očekivano višestrukom europskom prvaku Talijanu Christijanu Merliju u prototipu Osella FA30, koji je u prvoj vožnji ostvario i najbolje vrijeme dana 1:52,011 minuta prosjekom 176,5 km/sat. Merli, nizom od sedam pobjeda, sigurno drži čelnu poziciju Kategorije II ispred Čeha Petra Trnke (Norma M20 FC) koji zaostaje 39 bodova.
U Kategoriji I vodeći je Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR), svojevremeno 2014. i 2015.godine dvostruki europski prvak. U Poljskoj se morao zadovoljiti drugim mjestom FIA Grupe 3 iza Talijana O“Playa (Mitsubishi Lancer Evo IX), koji je sad ostvario dvije pobjede za redom, ali u ukupnom poretku Kategorije I za Stefanovskim zaostaje 20 bodova, a na bod odnosno četiri za leđima O“Playa su Francuz Werver i Mađar Nagy.

Za nas zanimljiva je i FIA Grupa4 u kojoj je uspješno sezonu začeo mladi Riječanin Matija Jurišić, koji trenutno pauzira od nastupa na europskim stazama nakon težeg oštećenja svog automobila u Austriji. Poljak Maciej Serafin i na svom je terenu, trećom uzastopnom pobjedom učvrstio lidersku poziciju, praktično osigurao naslov, dok je Jurišić i dalje u vrhu, na četvrtom mjestu, tri boda slabiji od Mađara Szepesija, a bod ispred Poljaka Staniszewskog i Talijana Bicciata.


Od sredine kolovoza, unutar mjesec dana, rasplest će se poredak ovogodišnjeg Prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama. Slijedi utrka u Švicarskoj 20.kolovoza, a potom dvije za nas zanimljive utrke, ujedno i bodovna prvenstva Hrvatske, 3.rujna u Ilirskoj Bistrici (Slovenija) i 17.rujna u Buzetu. Očito je da će neke važne odluke o prvacima padati već tradicionalno u gradu oktana Buzetu, koji je domaćin 42.Buzetskih dana, svojevrsnog hrvatskog praznika automobilizma.

Više sa portala poduckun.net ...