[AUTOMOBILIZAM] Formula driver HAKS Kup - Učka ponovo za Kup bodove

Autor: Miroslav Krpan 04.10.2024

Hrvoje Belinić (AK Pula - Rovinj), foto: Miroslav Krpan

Nastup na padinama Učke, četvrtom natjecanju sezone Formule driver, najavilo 130 vozačica i vozača u različitim konkurencijama.

VEPRINAC – Posljednji kvartal godine vrijeme je odlučujućih vožnji za rezultate sezone u automobilizmu, pa se formula driver, u domaćim okvirima najpropulzivnija disciplina na četiri kotača, primakla četvrtom od pet zacrtanih natjecanja. Prvotno zamišljeno da se održi na nekoj od prikladnih dionica središnje Istre, u konačnici je ipak „preseljeno“ na znanu i već deset godina oprobanu dionicu uspona na Učku s kvarnerske strane. U nedjelju 6. listopada domaćin i organizator „1.Autobox FD Učka 2024.“ je Auto moto klub No limits iz Bravari pored Pazina, a suorganizacijski suport pružit će mu domicilni Autoklub Opatija Motorsport, sve uz generalno pokroviteljstvo Grada Opatije.

Međunarodna manifestacija će okupiti oko 130 sudionika iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije, među kojima je 59 vozačica i vozača iz 25 klubova na listi za bodove HAKS Kupa formule driver, dok su ostali u „promo“ konkurenciji za nagrade organizatora.

Vozi se na dionici Veprinac-Vela Učka, duljine 3.600 metara s devet šikana usporenja. Uz HAKS Kup boduje se za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a i Prvenstvo Auto karting saveza Istre.

Poslije tri natjecanja u Buzetu, na Platku i Kleku, vodeći ukupnog poretka je Zagrepčanin Hrvoje Belinić, vozač AK Pula-Rovinj koji ima četiri boda više od branitelja naslova iz 2023. Talijana Franca Giacomazzija. Talijan je pobijedio na otvorenju sezone, dok je na Kleku nastupio u nekonkurentnom automobilu za bodove „generalke“, tako da se sada vraća u svoj trofejni automobil Lancia Delta Evo Proto. Belinić je pobjedom na Kleku ostvario trenutnu prednost, čak bez bonus bodova koje dobivaju petorica najbržih pojedinog natjecanja poslije zasebne vožnje „Top 5“. Treće mjesto ukupnog poretka, s deset bodova manje od vodećeg, drže Austrijanac Dragan Gajić i Marin Leš (AK Pula-Rovinj), pa su sva četvorica, uz mladog Karla Pelicara (AKOK Skok racing 1993), petog za sada, favoriti na Učki za postolje i Top 5 vožnju.

S tri pobjede najbolja ekipa sezone i branitelji naslova klupskog prvaka, članovi AK Pula-Rovinj bodovno su odmakli konkurentima, sve istarskim klubovima koji se bore za prestižno drugo, odnosno treće mjesto, pulski AMK No Traction, AK Buzet Autosport i AKOK Skok racing 1993 iz Gambetića. Sa sedam bodova prednosti vodeći u „Toni auto Junior Cupu“ je Sandro Budiselić iz AK RI autosporta ispred prošlogodišnjeg prvaka Filipa Pavline (AK Zagorje Oroslavje), dok je u konkurenciji „Fog Motorsport Ladies Cupa“ vozačica vodeća Talijanka Romina Bressan (AK Buzet Motorsport), s osam bodova više od izjednačenih Line Cukrov (AKOK Skok racing 1993) i Slovenke Sanja Paradiž. Svaka od njih do sada je upisala po jednu pobjedu.

Četvorica vozača do sada su u svojim klasama ostvarili sve tri pobjede i vodeći su uoči nastupa na Učki: klasa Serija do 1.400 ccm Ivan Višković (Rover 114 Gti, AMK No Traction Pula), Sport do 2.000 ccm Dragan Gajić (Opel Corsa Hvr, Austrija), Sport preko 2.000 ccm Hrvoje Belinić (Renault Clio Cup, AK Pula-Rovinj) i klasa Renault Sport Duško Banjeglav (Renault Clio Cup, AKK Sveta Nedelja). Manju bodovnu razliku za lidersku poziciju preostalih klasa stvorili su: Serija preko 1.400 ccm Marin Petrić (Renault Clio, AK Rijeka), Sport do 1.400 ccm Nejc Romih (Autobianchi A112, Slovenija), Sport do 1.600 ccm Marin Leš (Citroen AX, AK Pula-Rovinj) i klasa Super Sport Franco Giacomazzi (Lancia Delta Evo Proto, Italija).

Verifikacija i tehnički prijam je u subotu od 14 do 17 sati, dok se u nedjelju od 8,30 sati vozi trening. Prva od dvije bodovne vožnje starta u 11,15 sati nakon svečanog otvaranja, a proglašenje najuspješnijih očekuje se na sportskom igralištu u Veprincu oko 17,30 sati.

Više sa portala poduckun.net ...