[AUTOMOBILIZAM] Hrvatska vozačica u Nascaru: Stefani Mogorović vozi u Češkoj

Autor: Miroslav Krpan 26.08.2023

STEFANI MOGOROVIĆ (AK Istra racing team Pazin) snimio M.Krpan

Prije Stefani Mogorović jedini hrvatski automobilist koji je nastupio u Euro Nascar seriji bio je trofejni Niko Pulić.

PAZIN – Ovog vikenda na češkoj stazi Most vozi se četvrto natjecanje ovogodišnje sezone Nascar Whelen Euroseries, s dvije nove bodovne utrke europskog Nascara, na kojeg smo, protekle tri godine, navikli i na našem Automotodromu Grobnik.

Međutim, iako staza Grobnik ove godine nije u službenom kalendaru, već samo na kraju sezone kao formalna završnica i prezentacijsko natjecanje, zanimljiva vijest stigla je prije nekoliko dana.

U Češkoj će se na stazi, u službenoj utrci skupine bolida Euro Nascar 2 naći i mlada Pazinjanka Stefani Mogorović, automobilistkinja AK Istra racing teama, do prije tri godine uspješna kartingašica, a posljednjih sezona i jedina hrvatska vozačica koja se ravnopravno upušta u borbu s muškim kolegama na kružnim stazama.

-Uoči ovogodišnje sezone, na poziv Academy Motorsport Teama nekadašnjeg vozača Formule 1 Alexa Caffija, u Cremoni sam odradila višednevno testiranje s ciljem da budem sudionica ovih zanimljivih utrka. Do realizacije nastupa u cijeloj sezoni nije došlo jednostavno zbog nemogućnosti zatvaranja ne baš male financijske konstrukcije, ali evo sada pozvana sam da budem dio tima u četvrtom ovogodišnjem natjecanju u skupini Euro Nascar 2. Veliko mi je to priznanje, mogućnost da steknem nova iskustva, a moj je cilj uspješno odvesti treninge i obje bodovne utrke. Rezultat ovog puta nije u prvom planu – kazuje ova mlada hrvatska vozačica, studentica opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Stefani Mogorović vozit će automobil Ford Mustang s brojem 1 Academy/Alex Caffi Motorsport Teama, a posebno će biti zanimljiv plasman u konkurenciji Rookie Trophy i Lady Trophy. Još jedna zanimljivost vezana je za Stefanin nastup obzirom da će biti dio jedinstvenog ženskog talijanskog tima, prvi puta od 2013.godine. Druga će vozačica biti u skupini Euro Nascar PRO, Slovakinja Mihaela Dorcikova, koja pored naslova prvakinje Mazda Cupa Češka, povremenih rally nastupa ima i iskustva u Nascar seriji. Stefani nastupa u automobilu kojeg je u sezoni 2021.godine vozio Jacques Villneuve.

Vrijedi podsjetiti da je mlada hrvatska vozačica vođama talijanskog tima „za oko“ zapela tijekom prošlogodišnje Nascar utrke na Automotodromu Grobnik, kada se uporedo vozilo i hrvatsko prvenstvo, da je potom podosta administrativnih radnji i kontakata s talijanskim timom obavio Dean Grbac, sportski direktor HAKS-a za auto utrke na kružnim stazama koji je i ovog vikenda na utrci u Češkoj Race direktor. Uz Stefani će se uobičajeno naći njena najveća podrška otac Emanuel , te s tehničke strane Ronald Krizman.

Prije Stefani Mogorović jedini hrvatski automobilist koji je nastupio u Euro Nascar seriji bio je prije koju godinu trofejni Niko Pulić na utrkama što su vožene na Automotodromu Grobnik.
Prva bodovna utrka vozi se u subotu 26.kolovoza u 17,20 sati, a druga u nedjelju od 11,05 sati, što će biti moguće pratiti i u direktnom televizijskom prijenosu GP1 TV.

Više sa portala poduckun.net ...