[AUTOMOBILIZAM] Hrvatsko rally prvenstvo završilo u Sloveniji, Prodan pobjednik, Szilagyi prvak

Autor: Miroslav Krpan 15.11.2023

Viliam Prodan i Marko Stiperski (Foto: privatna arhiva)

16.Rally Idrija među 81 posadom okupio i 12 hrvatskih na posljednjem rallyu slovenskog i hrvatskog prvenstva.

IDRIJA – Završila je bodovna rally sezona državnih prvenstava Slovenije i Hrvatske nastupom 81 posade iz sedam zemalja na tradicionalnom 16.Rallyju Idrija 2023. u susjednoj Sloveniji. Natjecanje je bodovano i za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, a među sudionicima, prvenstveno za bodove Prvenstva Republike Hrvatske nastupilo je 12 posada iz sedam klubova.

Vremenske prilike bile su izuzetno promjenjive, uz niske temperature zraka, ali to nije spriječilo tisuće ljubitelja kraljice automobilističkog sporta – rallya da se okupe kako na gradskom brzincu u Idriji prve večeri, tako i preostale tri lokacije u okruženju na kojima su voženi brzinski ispiti.

Ukupni pobjednici rallya, peti puta na ovom natjecanju, bila je slovenska posada Rok Turk-Blanka Kacin (Hyundai i20), koji su devet brzinskih ispita ukupne duljine 87,45 km, itinererom šireg okruženja Idrije, dugim gotovo 200 kilometara, prošli za 1:01:45,8 sati, što je za sitnih 5,9 sekundi bilo brže i uspješnije od novih ovogodišnjih državnih prvaka Republike Slovenija Marka Grossija i Tare Berlot u Hyundai i20 R5. Turk je ostvario sedam najboljih vremena na brzincima, dok je dva prepustio Grossiju. Do treće pozicije ukupnog poretka stigla je, sa zaostatkom 55,4 sekunde za pobjednicima, austrijsko-njemačka posada Raimund Baumschlager-Pirmin Winklhofer u Škoda Fabiji RS Rally2.

Turk - Kacin (Foto: M. Krpan)

Izvrstan rezultat, plasman među deset najboljih posada rallya, što više šestim mjestom, nastup je okončala najbolja hrvatska posada Viliam Prodan-Marko Stiperski iz AK Opatija Motorsporta u Ford Fiesti Rally3. Tijekom cijelog natjecanja rezultatski su se „vrtili“ oko osmog, devetog mjesta, da bi u završnici stigli do šestog u „generalci“. To im je ujedno donijelo pobjedu u bodovanju Prvenstva Republike Hrvatske, poslije kumrovečkog uspjeha drugu ove sezone. Drugo mjesto u hrvatskoj konkurenciji, 18. u ukupnom poretku Mađaru s hrvatskom licencom Janosu Szilagyiju (AK Delta Sport Zagreb) u tandemu sa sunarodnjakom Robertom Balaijem u Peugeotu 208 Rally4 donijelo je potvrdu, već i prije Idrije osiguranog naslova hrvatskog državnog prvaka za ovu godinu.

Matematički gledano šanse za bodovno izjednačenje imale su još dvije posade. Prvo, Nenad Hrvatin i Doris Labinjan (AK Prorace Sv.Lovreč) završili su nastup na šestom od devet brzinaca kroviranjem svog Peugeota 306, srećom bez osobnih posljedica, dok je druga posada Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić Pinky (AKK Sveta Nedelja) svoj Subaru Impreza Sti dovezla do cilja, trećeg mjesta hrvatskog prvenstva i 20. u ukupnom poretku.

Do cilja je stiglo 59 posada, a među odustalima bile su još dvije hrvatske posade, Martin i Dora Ravenščak (AKK Sveta Nedelja) zbog izlijetanja i oštećenja automobila već na BI3, dok su zbog tehničkog kvara i duljeg popravka, te kašnjenja u vremensku kontrolu diskvalificirani Emanuel Iđaković i Josip Borovec (AK Zagorje Oroslavje).

Pobjednici po klasama za PH bili su: klasa 2 Szilagyi-Balai, klasa 3 Tomas Hrvatin-Đani Simčić (AK Rijeka, Renault Clio RS), klasa 4 Vjekoslav Čičko-Eugen Kokolić (AK Buzet Autosport, Renault Clio Rally5), klasa 5 Lončarić-Vojvodić, grupa 1 S5 Sandi i Nensi Jugovac (AK Istra racing team Pazin, Peugeot 106 Rally) i grupa 2 S5 Matteo Mladenić-Jasna Hadžić (IRT Pazin, Peugeot 106).

Slijede relaksirajući relijaški makadamski vikend programi, bez opterećenja za bodove, prvo 25. i 26.studenog 13.Rally Show Santa Domenica (AKK Sveta Nedelja), a potom 2.Rally show Quadruvium, u središnjoj Istri, u organizaciji AK Prorace Sv.Lovreč.

Više sa portala poduckun.net ...