[AUTOMOBILIZAM] Kronometar u Plomin Luci: Peti ogled sezone

Autor: Miroslav Krpan 02.09.2023

KARLO PELICAR (AKOK Skok racing 1993) snimio M.Krpan

U dva dana dva natjecanja okupit će stotinjak vozačica i vozača.

PLOMIN LUKA – Poslije četiri godine kronometar vožnje vraćaju se u Plomin Luku, priobalno mjesto na istočnoj obali istarskog poluotoka, na području Općine Kršan, gdje je, na velikom parkirališnom prostoru, pripremljena improvizirana trkaća staza duljine do 600 metara. U organizaciji AKOK Skok racing 1993 iz Gambetića i suorganizaciju AK Poreč Motorsport tijekom vikenda održat će se dvije manifestacije, subotnja 2.rujna „Krono Show – Roplast 2023.“ za posebne nagrade organizatora u okviru cjelogodišnjeg obilježavanmja 30 godina djelovanja kluba Skok racing, uz sudjelovanje više od 30 automobilista.

Dan poslije, u nedjelju vozi se peto ovogodišnje natjecanje kronometar vožnji Prvenstva Republike Hrvatske „4.Nagrada Kršana – Roplast 2023.“, kao i Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a, Prvenstva Auto karting saveza Istre i posebno za Prvenstvo Istarske rivijere. Sudjelovanje je prijavilo 50 vozačica i vozača iz 11 klubova u bodovnoj, te dodatnih 15-ak u promo vožnji.

Dosadašnja natjecanja u Taru (dva), Poreču i Ogulinu, u ukupnom poretku rezultatski su na čelnu poziciju iznjedrili Danijela Šimunovića (AKK fly with Kolman Zagreb) koji je vozeći Citroen Saxo sakupio 55 bodova, upisavši prve dvije pobjede sezone. Drugo mjesto s 11 bodova manje drži Mateo Ivošević (KK Rijeka, Honda Civic), dok je u samo dva nastupa, ali i dvije pobjede do trećeg mjesta i 40 bodova stigao prošlogodišnji državni prvak i najbolji junior automobilist u okvirima Hrvatskog auto i karting saveza Vrsaranin Karlo Pelicar (AKOK Skok racing 1993) u Citroenu AX KitCar. Juniorska konkurencija ove je sezone izuzeztno brojna, pa će i u Plomin Luci nastupiti 17 mladih vozačica i vozača. Trenutno najbolja je Ogulinka Erika Marija Kušić (AK Klek) koja uz tri pobjede ima čak 15 bodova više od donedavnog uspješnog kartingaša Frana Kranjca (AKK Fly with Kolman), dok je sa sigurnim brojem bodova trećeplasirani Masimo Močibob (AK Prorace Sv.Lovreč).

Četiri uzastopne pobjede na vrhu još jedne konkurencije drže Eriku Mariju Kušić. Najuspješnija je vozačica, a bodovno slijede Lina Cukrov (AK IRT Pazin) i Sumeja Maksuti (Skok racing 1993).

Zagrebački AKK Fly with Kolman u četiri je natjecanja sakupio 16 bodova više od višestrukih ekipnih prvaka pazinskog Istra racing teama. Treći su vozači AK Prorace, ali im bodovno za vrat pušu Skok racing, Buzet Autosport i Klek.

Automobili su raspoređeni u osam klasa, a tek u dvije su najbolji ostvarili stopostotni bodovni učinak. S četiri pobjede vodeći su Mateo Ivošević u klasi Sport više od 1.600 ccm i Mauricio Bajerić (IRT Pazin) u klasi E1 Moto. Vodeći u preostalim klasama su: Serija do 1.280 ccm Stefan Sinčić (AK Buzet Autosport), Serija do 1.799 ccm Fran Kranjac, Serija više od 1.800 ccm Toni Malinarich (AK Prorace), Sport do 1.400 ccm Dean Jurasić (IRT Pazin), Sport do 1.600 ccm Danijel Šimunović, klasa Diesel Kristijan Fičor (Fly with Kolman). U konkurenciji veterana vodeći je Palmiro Medica (Buzet Autosport).

Subotnji program Show vožnji počinje treningom u 11 sati, a prva od tri vožnje za konačni poredak je u 12,45 sati. Nedjeljni program utrka za PH kreće od 7,30 sati verifikacijom i tehničkim prijemom, slijedi trening od 10,30 sati i prva od tri vožnje u 12,30 sati.

Više sa portala poduckun.net ...