[AUTOMOBILIZAM] Posljednje natjecanje automobilističke sezone: Show u Istri privukao 75 posada

Autor: Miroslav Krpan 14.12.2023

1.Rally show Quadruvium 2022.-pobjedničke posade (snimio M.Krpan)

U okruženju Karojbe 2.Rally show Quadruvium 2023. organizira Autoklub Prorace iz Sv. Lovreča uz pomoć Motovun Off Roada.

KAROJBA – Drugu godinu za redom automobilistička sezona u Hrvatskoj „rastegnula“ se na punih deset mjeseci. Sredinom veljače sve je počelo makadamskim rally showom Due Castelli u okruženju Kanfanara, Dvigrada i Limskog kanala, da bi ovog vikenda, 16. i 17.prosinca, otpratili automobiliste i njihove „ljute mašine“ na zimski odmor iz Karojbe. Prošle zime, istog prosinačkog vikenda, u vrijeme nogometne ludnice svjetskog prvenstva, istarskim poluotokom zaživjela je nova oktanska manifestacija u organizaciji mladog istarskog Autokluba Prorace iz Sv.Lovreča, a kao suorganizator pojavljuje se Motovun Off Road, znani organizacijski i natjecateljski tim specijaliziran upravo za terene poput ovog koji će udomaćiti avanturiste na makadamskoj podlozi. I ovogodišnje drugo izdanje međunarodnog Rally show Quadruvium 2023. odvijat će se na širem području okruženja Karojbe, obuhvaćajući, dionicom vožnje i dijelove susjednih općina Tinjan i Višnjan.

S prošlogodišnjih 50-ak sudjelujućih posada ovogodišnja lista prijava još je bogatija, ukupno 75 posada iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije, među kojima su najbrojniji Talijani s polovicom sudionika.

KAROJBA novi oktanski centar - za prvi show izvrstan odaziv (snimio M.Krpan)

-Iskustvom i dobrom organizacijom prvog izdanja prošle godine vodili smo se u pripremama ovogodišnje manifestacije nastojeći ispraviti ili poboljšati sve detalje koje smo sami ili sugestijom stručnih promatrača uočili. Višemjesečnu pripremu, posebno terena na kojem se odvija vožnja, privodimo kraju, proširili smo park vozača u neposrednoj blizini groblja u Karojbi, a samu dionicu, čiji dio prolazi i znanim povijesnim Putom Istarskog razvoda, doveli u idealnu podlogu koja će biti zahtjevna za svakog sudionika. Uložili smo puno truda, zahvalni smo lokalnoj zajednici na podršci i pomoći koja nam je pružena, a zimski uvjeti, hladno vrijeme, vjerujemo bez pretjeranih padavina, dat će svoj obol ovom izdanju još uvijek novog automobilističkog susreta na istarskom poluotoku – kazao je Damir Matošević, predsjednik Autokluba Prorace iz Sv.Lovreča.

Na listi prijavljenih od hrvatskih posada vrijedi istaknuti tri: Martin Ravenščak-Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3), Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić-Pinky (Subaru Impreza Sti) i Daniel Vojvodić-Filip Puzić (Mitsubishi Lancer Evo III), kao i niz talijanskih i slovenskih vozača kojima je svojevrsna specijalnost upravo makadam. Prisutan je i veći broj istarskih posada koje će tražiti svoje mjesto na pobjedničkim postoljima, među kojima su istaknutiji Nenad Hrvatin-Hrvoje Filipić (VW Golf) i Sandi i Nensi Jugovac (Peugeot 106). Prošlogodišnji ukupni pobjednik bio je Martin Ravenščak ispred Nenada Lončarića.

Na listi prijava čak je 25 marki vozila, a bit će podijeljena u deset klasa: do 1.400 ccm, do 1.600 ccm, do 2.000 ccm, preko 2.000 ccm, s pogonom na 4 kotača do 2.000 ccm, te preko 2.000 ccm, zatim u jednoj klasi R5,S2000 i WRC specifikacije, skupina s pogonom na zadnje kotače i open, novouvedena jeep klasa, te klasu koja podrazumijeva sva ostala vozila uključujući i buggy-je.
Dionica, kojom će se u nedjelju voziti četiri puta, duga je 12,72 km, a servisni park pozicioniran je pored groblja u Karojbi. U neposrednoj blizini je i start, sve po makadamskoj podlozi, kružno kroz šumu i povratkom u neposrednu blizinu servisnog parka. Okupljanje je u subotnjim jutarnjim satima od 8 do 11,15 sati, od 13 do 15 sati vozi se Shakedown na jednoj kraćoj poveznici brzinskog ispita. Od 16 sati vozila se očekuju na školskom igralištu,gdje se od 18,30 sati upriličuje ceremonijalni start. Natjecateljski program odvija se u nedjelju, start prvog prolaska je u 8 sati. Proglašenje najuspješnijih je oko 17 sati pored Osnovne škole Vladimira Nazora u Karojbi.

Više sa portala poduckun.net ...