[AUTOMOBILIZAM] Prvo natjecanje na Buri - odlučujuća utrka sezone?

Autor: Miroslav Krpan 28.09.2024

Mateo Ivošević, Karting klub Rijeka - foto: Miroslav Krpan

Na karting stazi Bura u Šmriki vozi se prvo službeno automobilističko natjecanje, šesto sezone PH u kronometar vožnjama.

Šmrika – Poslije dvomjesečne ljetne pauze i pet dosadašnjih natjecanja u Taru (2), Poreču, Vranskom (Slovenija) i Ogulinu, na karting stazi Bura u Šmriki, održava se šesto, možda i odlučujuće natjecanje ovogodišnje sezone Prvenstva Republike Hrvatske u kronometar vožnjama. Turbulentna sezona u kojoj je pravilima najavljeno osam, a kalendarom HAKS-a devet natjecanja, „skraćena“ je do sada za dva natjecanja koja su otkazana, a nepoznanica je i posljednje predviđeno 20. listopada s obzirom na to da u zacrtanim rokovima nije objelodanjen pravilnik i program natjecanja u Varaždinu. No, vrijeme će pokazati!

Stoga, možda prvo automobilističko natjecanje na karting stazi Bura, u Šmriki, nadomak Kraljevice, bude i odlučujuće sezone u kronometar vožnjama čijih je pet natjecanja objedinilo čak 116 sudionika iz 29 klubova. Organizator Nagrade Matulja – „Na buri“ 2024. je Autoklub Učka sport, a primio je 61 prijavu vozačica i vozača iz 14 klubova, među njima 20 juniora i tek tri vozačice. Vozi se na stazi dugoj 822 metra, za bodove tri vožnje svaka po dva puna kruga.

Karlo Pelicar, AKOK Skok Racing 1993 - foto: Miroslav Krpan

Državni prvak iz 2022.godine mladi Vrsaranin Karlo Pelicar (AKOK Skok racing 1993 Gambetići) u Citroenu AX s tri je pobjede ove sezone stekao do sada osam bodova više od aktualnog prvaka iz 2023.godine Zagrepčanina Danijela Šimunovića (AKK Fly with Kolman Zagreb) koji vozi Peugeot 106. Njih su dvojica favoriti ne samo za pobjedu „na buri“ već i naslov novog državnog prvaka. Mlada istarska nada, vozačica koja je ove sezone bljesnula u automobilističkom svijetu „odraslih“ muškaraca Lina Cukrov (AKOK Skok racing 1993) liderica je dviju zasebnih konkurencija i to one juniorske među 30 do sada sudjelujućih mladih vozača ispod 23 godine i ženske u kojoj se do sada pojavilo devet vozačica. Bodovno je na samom pragu titula najboljih, među ženama već s naslovom u džepu. U klupskoj konkurenciji sraz Pazin-Zagreb, borba dva kluba za status najbolje ekipe. S 20 bodova više na kontu AKK Fly with Kolman iz Zagreba pokušat će preoteti naslov do sada višegodišnjim prvacima AK Istra racing team Pazin. Na „Buru“ obje ekipe stižu u najbrojnijim i najboljim sastavima.

Daniel Šimunović, AKK Fly with Kolman - foto: Miroslav Krpan

U pojedinačnoj konkurenciji po klasama poneki su se bodovno izdvojili, čak i dostatno naslova konačnog pobjednika, ali vrijedi sačekati završni obračun, a do tada na Buru s pozicijama „prvi“ stižu: Serija do 1.280 ccm Goran Škaljac (AK Klek Ogulin), Serija do 1.799 ccm Fran Kranjac (AMK Zanatlija Zagreb), Serija više od 1.800 ccm Toni Malinarich (AK Prorace Sv.Lovreč), Sport do 1.400 ccm Dean Jurasić (AK IRT Pazin), Sport do 1.600 ccm Karlo Pelicar, Sport više od 1.600 ccm Mateo Ivošević (Karting klub Rijeka), klasa E1 moto Mauricio Bajerić (IRT Pazin) i Klasa Diesel Kristian Fičor (AKK Fly with Kolman). U konkurenciji veterana vodeći je Neven Ivošević (KK Rijeka), a timova „Specijalisti“ Zagreb.

Jednodnevni nedjeljni program 29. rujna počinje od 7.45 sati verifikacijom vozača i tehničkim prijamom automobila, trening je od 11.00 sati, svečano otvaranje u 13.00, a prva od tri bodovne utrke kreće u 13.15 sati. Vremenska prognoza najavljuje hladnije i znatno burovito (!?) vrijeme.

Više sa portala poduckun.net ...