[AUTOMOBILIZAM] Rally day Two Castles-Due Castelli ponovo u okruženju Kanfanara - Brojna konkurencija na makadamu

Autor: Miroslav Krpan 16.02.2024

Makadamski rally show u Limskom kanalu i okruženju povijesnog Dvigrada, u šestom izdanju, okupit će rekordan broj sudionika – 115 posada iz šest zemalja

KANFANAR – Automobilisti su ove godine svoje „makine“ upalili izuzetno rano, već sredinom siječnja na prvom promocijskom okupljanju u Čazmi i okruženju, da bi ovog vikenda, 17. i 18.veljače, priča oktanskih zbivanja preselila na istarski poluotok, gdje sudionike i ljubitelje auto sporta očekuje istinski oktanski spektakl.

Šesto izdanje međunarodnog auto rally showa pod nazivom „Rally day Two Castles-Due Castelli“ ponovo će se odvijati na području šireg okruženja Kanfanara, točnije, od pitoresktnog Limskog kanala do povijesnih zidina Dvigrada i Barata.
Prije sedam godina, osmišljena je i realizirana, tek kao okupljanje istinskih zanesenjaka rallya, tada jedinstvena priredba u nas, u ovo doba godine. Iz godine u godinu je rasla, stjecala međunarodni respekt, što se pokazalo punim pogotkom za okupljanje automobilista poslije dvomjesečne zimske pauze. Organizaciju potpisuju, a tko drugi do klubovi s najvećim brojem priredbi u nas Autoklub „Poreč Motorsport“, uz suorganizatora AKOK „Skok racing 1993“ iz Gambetića (Višnjan), već tradicijski uz punu podršku domicilne Općine Kanfanar.
Počelo se skromno, s 20-tak, druge već gotovo 40 automobila, a potom broj raste gotovo do 70.
Ovogodišnji će show zasigurno biti rekordan, zaprimljeno je čak 115 prijava iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije, a među suvozačima je i jedan Njemac.
Rani početak automobilističke sezone samo je najava onog o čemu se, za sada, isključivo nagađa kroz radne verzije kalendara Hrvatskog auto i karting saveza koji bi mogao biti sadržajan i intenzivan s preklapanjem više različitih disciplina u istom vikendu dilkjem Hrvatske.

Ukupna duljina itinerera ovogodišnjeg „Due Castelli“ je 64,87 km, od čega čak 55,08 km otpada na osam prolaza brzinskih ispita. Vozit će se na dionicama Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat, na svakoj od dionica u oba smjera po dva puta, prema posebnom rasporedu, počev već od 7,30 sati u nedjeljno jutro.
Broj verificiranih posada donekle će utjecati na satnicu, pa će intenzitet brzinaca biti izuzetno žestok kako bi se do poslijepodnevnih sati uspjela realizirati cjelokupna zamisao s osam brzinaca. Sudionici su prema vozilima razvrstani u čak deset različitih klasa: do 1400 ccm, do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm, automobili s pogonom na četiri kotača do i preko 2.000 ccm, vozila R5, S2000 i WRC specifikacije, automobili s pogonom na zadnje kotače, zasebna klasa Jeep, te open za sva ostala vozila (buggy i slična). Lista prijava s osnova marki i pripremljenosti vozila je i više no impresivna. Među prvih i najjačih 15-ak su Škoda Fabie Rally 2 i R5, Hyundai i20 Rally2, Citroen C3 R5 i Ford Fiesta Rally2, a slijede ih brojni Mitsubishi Lanceri i Subaru Impreze. Zastupljeno je čak 29 svjetskih marki automobila.

MANIFESTACIJA IZRASLA NA TRADICIJI I ISKUSTVU


- Organizacijska iskustva brojnih manifestacija koja su za nama u 30-godišnjoj tradiciji djelovanja Skok racinga, koje smo intenzivno obilježavali tijekom cijele prošlogodišnje sezone, primjenili smo i na ovu, zasigurno specifičnu i posebnu priredbu. Počeli smo skromno, lagano rasli i evo stigli do rekordne brojke prijavljenih. Iza nas je niz kontakata s vozačima, timovima, zanesenjacima brzina, posebno onih što vole neopterećenost bodovima i pozicijama, a sve to na izazovnoj makadamskoj podlozi u izvrsnom okruženju u kojem provodimo manifestaciju. Okupljanje smo zamislili kao dvodnevni trening rally posada i to na makadamskoj podlozi. Interes, prvenstveno posada iz Italije je zavidan, što znači da su prepoznali naš trud, kvalitetu dionica i naše domaćinstvo. Kombiniramo tri dionice, prvog dana neobvezni „shakedown“ na stazi cross oktanskog centra Canalli u Gambetićima, te dvije makadamske dionice na širem području Kanfanara, na kojima će se odvijati nedjeljni program za nagrade najuspješnijima – istakao je Edi Milokanović, neiscrpni pregaoc oktanskih zbivanja istarskog poluotoka.
Prebogatu listu prijava predvodi 27-godišnji mađarski as Martin Laszlo koji uz suvozača Viktora Bana nastupa u Škoda Fabia Rally2, a prije dva mjeseca upisali su pobjedu na znanom Santa Domenica Showu, u nas najstarijoj manifestaciji ove vrste. Mađar je u osam godina rally nastupa upisao niz vrsnih rezultata, dok s brojem „2“ nisku od 84 talijanske posade predvodi 45-godišnji Mauro Trentin s 20 godina relijaškog iskustva, posljednjih sezona rijetkim nastupima, a u ovom, u tandemu s Alice De Marco, u Hyundai i20 Rally2. Domaćih, hrvatskih posada tek je 12 na popisu, a imenima i rezultatima prednjače brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3) i Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić Pinky (Subaru Impreza Sti).

Od istarskih automobilista vrijedi istaknuti nastup trofejnih Karla Pelicara s Linom Cukrov (BMW 318) i Nenada Hrvatina s Doris Labinjan (VW Golf). Među 16 slovenskih posada zasigurno zvučno ime je višestruki prvak Darko Peljhan uz suvozača Mateja Čara (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Servisno parkiralište i ured je u samom Limskom kanalu.Verifikacija i tehnički prijam odvijat će se prvog dana, u subotu, u okruženju Restauranta „Viking“ u subotu od 8 do 12 sati, slijedi odlazak u Gambetiće na „shakedown“ od 14 do 17,30 sati. Večernji sati, od 18,30, rezervirani su za ceremonijalni start svih posada ispred „Vikinga“, gdje će sutradan, 24 sata poslije starta, najuspješniji dobiti zaslužena priznanja.
Zbog odvijanja manifestacije u nedjelju,18.veljače u vremenu od 7 do 18 sati za javni promet bit će zatvorene: dionica od križanja s glavnom cestom Pula-Trst (D75) do Limskog kanala, te makadamske dionice od Limskog kanala do Dvigrada i od Dvigrada do Barata.

Više sa portala poduckun.net ...