[AUTOMOBILIZAM] Završio WRC Croatia rally - Ogier ponovo pobjednik u Hrvatskoj

Autor: Miroslav Krpan 21.04.2024

Pobjedničko postolje WRC Croatia rally 2024 (snimio: M. Krpan)

Zadnji i odlučujući dan za pamćenje koji je 59.pobjedu u WRC-u donio osmerostrukom svjetskom prvaku Sebastienu Ogieru u Toyoti uz suvozača Vincenta Landaisa

KUMROVEC – Osmerostruki svjetski prvak, 40-godišnji Francuz Sebastien Ogier, ukupni je pobjednik četvrtog hrvatskog WRC Croatia rallya 2024. uz suvozača Vincenta Landaisa u Toyoti GR Yaris Rally1, ukupnim vremenom 2:32:16,9 sati poslije 1.118,85 km itinerera i 20 brzinskih ispita duljine 283,28 km.
U igri su bile velike brojke. Obistinila se završna rečenica jučerašnjeg izvješća i još jednom potvrdilo da je Kumrovec odlučujući brzinski ispit hrvatskog izdanja WRC Croatia rallya što je proteklih dana, četvrti puta uzastopno, uz još jednu izvrsnu organizaciju održavan u Hrvatskoj. Nedjelja za pamćenje, nedjelja odluke, nedjelja koja je ponovo u tugu odvela dvojicu vrhunskih rally asova, rivala što su dva dana vodili međusobnu borbu za prestiž, da bi unutar dvije minute obojica pogriješili sredinom dionice jutarnjeg brzinskog ispita Zagorska Sela-Kumrovec, a jednog istinskog i neprikosnovenog rally kralja, poslije premijerne hrvatske pobjede 2021. godine, ponovo dovelo do najviše stepenice pobjedničkog postolja.

Bio je to film u četiri epizode, odlučujućeg faktora s ulogom pobjede, novih i dodatnih bodova, prestiža i slave.
Vječiti drugi, misleći na česte naslove viceprvaka svijeta, Belgijanac Thierry Neuville i suvozač mu Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) poslije 16 brzinaca i dva dana vožnje imali su 4,9 sekundi prednosti ispred Velšanina Elfyna Evansa i Martina Scotta (Toyota GR Yaris Rally1) i 11,6 sekundi ispred posade Ogier-Landais. Prvi jutarnji brzinski ispit odlučujućeg dana, Trakošćan-Vrbno duljine 13,15 km, završio je iznenađenjem. Japanac Takamoto Katsuta i Aaron Johnston (Toyota) bili su najbrži, nepune dvije sekunde ispred Francuza Adriena Fourmauxa i Alexandre Carla (Ford Puma Rally1 Hybrid). Evans je bio treći, Ott Tänak (Hyundai) četvrti, Neuville peti, a Ogier tek šesti. Neuville je zadržao vodstvo s 2,6 sekundi prednosti ispred Evansa, a Ogier je čuvao treće mjesto s 11,6 sekundi slabijim skorom. I tad je došao red na brzinski ispit Zagorska Sela-Kumrovec, duljine 14,24 km, za koji mnogi znalci automobilizma, a prvenstveno vozači, kažu da je najteži od teških. Brz i zavojit, uzak, s puno zamki, uz dotane sigurnosne postavke kako se ne bi kratili zavoji, a usprkos tome pun sitnog, ali i krupnijeg šljunka. Među osam top vozača WRC1 prvi je stradao Fourmaux pokupivši jedan betonski graničnik, razbio auto, uklonio se na travu i počeo je popravak. Izgubili su 25 minuta, vratili se, završili,.... Ogier je uspješno, izuzetno oprezno odvezao svojih 8:13,4 minute, da bi iza njega krš i lom doživio Evans, uz piruetu, pokupivši i veću granu zabijenu kod zadnjeg lijevog kotača. Gubitak 19,6 sekundi u odnosu na najbržeg. Posljednji starta vodeći, a primisao kako je Neuvilleu put pobjede otvoren kratko je trajala. Svoj danak, gotovo u istom sektoru, platio je i on, gubitkom čak 23,3 sekunde, težim oštećenjem zadnjeg spojlera,bet aerodinamike, bez Hybrida,... Najbrži je bio Tänak, a Ogier je, dva brzincka prije kraja preuzeo vodstvo s 9,1 sekundom ispred Evansa i 10,2 ispred Neuvillea. Put pobjede bio mu je širom otvoren.


STOTO POSTOLJE OGIERA


Novi prolazak BI Trakošćan ponovo u korist Japanca Takamota, Evans neznatno slabiji, Tänak pa Ogier. Nesretni Neuville tek sedmi s novim zaostatkom. Poredak vodeće trojke identičan uoči Power stage Kumrovec i odlučujućih kilometara i metara koji su znali odlučivati pobjednika. Bodovi izazova plijenili su pažnju konkurenata, a najboljim se pokazao Francuz Fourmaux, Ogier treći, Evans peti, Neuville neutješan na 11.mjestu.
Pobjednik je odlučen s 9,7 sekundi prednosti, Ogier ostvaruje svoju 59.pobjedu i jubilarno stoto postolje u WRC nastupima. Pehist Neuville još jednom bez pobjede, ipak opet na postolju u Hrvatskoj, ali tek kao treći.

GRYAZIN-ALEKSANDROV (snimio: M. Krpan)

Šestorica su vozača ostvarivala najbolja vremena na brzinskim ispitima: Neuville 9 puta, Evans i Ogier po tri, Fourmaux i Katsuta po dva i jedan Tänak. Najviše bodova u nedjeljnom programu ostvario je Japanac Katsuta, a Power stage pripao je Fourmauxu.
Poslije četiri ovogodišnja WRC rallyja Neuville je i dalje prvi s 86 bodova, Evans drugi 80, Formaux treći 59, Tänak četvrti 53 i Ogier peti s 45 bodova.

U skupini drugog razreda WRC2, promjenjivim tempom vožnje, do pobjede je stigao Rus latvijskog porijekla Nikolay Gryazin uz suvozača Konstantina Aleksandrova (Citroen C3 Rally2) sa 38,2 sekunde boljim vremenom od Francuza Yohana Rossela i Arnauda Dunanda (Citroen C3), dok je treći bio mladi finski tandem Sami Pajari-Enni Mälkönen (Toyota Yaris Rally2) uz 23,2 sekunde slabijim vremenom od Rossela.
Najuspješnijim juniorom u konkurenciji JWRC, ali i pobjednikom skupine Rally3 estonski je tandem Romet Jürgenson-Siim Oja (Ford Fiesta Rally3).

OGIER_-_LANDAIS (snimio M. Krpan)


Po zaključenju vožnje skupina WRC2 i WRC1, trojici najboljih ovogodišnjeg Croatia rallya na prigodnoj su svečanosti uručena simbolična priznanja, već tradicionalno u obliku glagoljice, a uručivali su ih Robert Markt,predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, Željko Kolar, župan zagorsko-krapinski i Tomislav Družak,državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta RH. Dodjela priznanja svim nagrađenima obavljena je po dolasku u Zagreb ispred sjedišta INA Industrije nafte.


PRODAN- STIPERSKI NAJBOLJA HRVATSKA POSADA


Sedam je hrvatskih posada, što je prosjek sudjelovanja naših vozača u sva četiri izdanja WRC-a u Hrvatskoj, sudjelovalo od starta do cilja. Neki s zapaženim uspjehom i rezultatom, neki s manje prije svega sreće, kako u vožnji tako i s tehničke strane svojih automobila.

PRODAN-STIPERSKI (snimio: M. Krpan)

Ipak, u konačnici ostaje upisan najbolji hrvatski plasman do sada (jedno mjesto bolje u odnosu na 2023.). Buzetsko-zagrebački tandem, članovi Autokluba Opatija Motorsport, Viliam Prodan i Marko Stiperski (Ford Fiesta Rally3) osvojili su 28.mjesto ukupnog poretka. Ujedno su u skupini WRC3 izvrsni sedmi. Posada Autokluba Rijeka Tomas Hrvatin-Đani Smičić (Peugeot 208 Rally4) plasirali su se na 39.mjesto, ali upisali i pobjedu skupine RC4, dok su ukupno dva mjesta niže svoj nastup okončali Igor Mandić-Albert Ivančić (Ford Fiesta rally4), kombinirana posada AK Delta i AK Istra racing team Pazin, zaključivši nastup na drugom mjestu skupine RC4.

Poredak preostalih hrvatskih posada u ukupnom poretku: 48. Slaven Šekuljica-Damir Petrović (Ford Fiesta Rally3), 50. Igor Tomljanović-Florijan Šalec (Renault Clio Rally5 – prvi skupine RC5), 55.Jan Pokos-Vili Ošlaj (Ford Fiesta Rally3) i 55.Željko Magličić-Ivan Poljak (Ford Fiesta Rally4 – uz „super rally“).
Organizatori WRC Croatia rallya bili su Autoklub D.T.Motorsport Poreč i Autoklub CRO Dakar Team Zagreb uz tehničku realizaciju Autokluba Delta Sport Zagreb.

Više sa portala poduckun.net ...