Brežanka Martina Vadlja pretrčala 168 kilometara i ostvarila san

Autor: Nikola Cvjetović 19.04.2023

Žena, majka, kraljica - 43-godišnja majka mladih i perspektivnih sportaša Dajane i Vita, „teta“ u Dječjem vrtiću Matulji, instruktorica triatlona mlađih uzrasnih kategorija u Triatlon klubu „Matulji“ na posljednjem izdanju ultra trail utrke 100 milja Istre pretrčala za nešto duže od 44 sata prešla 168,8 kilometara.

Bregi – Ona je žena, majka, kraljica! Triatlonka, odgajateljica, trenerica! Ona je Brežanka Martina Vadlja - 43-godišnja majka mladih i perspektivnih sportaša Dajane i Vita, „teta“ u Dječjem vrtiću Matulji, instruktorica triatlona mlađih uzrasnih kategorija u Triatlon klubu „Matulji“ - koja je na posljednjem izdanju ultra trail utrke Istria 100 by UTMB pretrčala 168,8 kilometara. Hrabrost ili ludost, upornost ili samo iskonska ljubav prema sportu? – samo su neka od pitanja koja se otvaraju dok gledate ovu sitnu ženu nevjerojatne snage i energije. Vadlja je najdužu „red“ dionicu istarske utrke na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina natjecatelja iz cijelog svijeta pretrčala za 44 sata, 37 minuta i 34 sekunde.

Prkosila je nevjerojatno teškim vremenskim uvjetima na ovoj danonoćnoj utrci, a ciljem u Umagu prošla ponosna jer je ostvarila još jednu svoju veliku želju. Utrku na koju je krenula iz Labina završila je na 5. mjestu u svojoj kategoriji te ciljem prošla kao treća Hrvatica.

- Ovaj moj san, da završim najzahtjevniju utrku Istria 100 by UTMB, ne bi bio moguć bez podrške, a to je moja obitelj i prijatelji. Njih desetak pratilo me na svakoj okrijepnoj stanici. Čekali su me, hranili, dizali, podupirali, a vjerujte da nije bilo lako. Dionica preko Učke bila je posebno zahtjevna. Bilo je vjetra, snijega i magle, kasnije kiše i grašice. Za Učku sam se, s obzirom na hladnoću, preslabo obukla. Bilo je i puno blata, na đonovima tenisica zemlje. Klizalo mi se, a obuća je bila teška i mokra… Bio je to veliki izazov, ali trenutak prolaska kroz cilj donio mi je toliko radosti i zadovoljstva, kazala je Martina kojoj su podršku na utrci dali mama, kćer, dva brata i njihove obitelji, sestrična koja je za tu priliku stigla iz Međimurja…

Vadlja otkriva kako je na ideju o nastupu došla na utrci Sto milja Istre pred šest godina, kada je bila podrška bratu Andreju. Godinu dana kasnije odlučila se za dionicu dugu 42 kilometra, a onda svake godine okušala se na stepenici više – pa završila utrku dugu 68, 128 i na koncu ovu, dugu 168 kilometara.

- Moram priznati da se nisam nešto specijalno pripremala za ovu utrku, ali isto tako reći da sam od kad znam za sebe konstantno u sportu, u treningu. Tako sam i uoči ove utrke stalno trčala, plivala, biciklirala, išla na jogu, a uz sve to naravno radila u vrtiću, trenirala male triatlonce u matuljskom klubu i odgajala dva teenagera, sportaša. Kada me netko pita koliko treniram, znam reći da volim imati korisne treninge. Trening mi predstavlja i kad pred kućom kopam vrt i kada obavljam kućanske poslove i kada se odlučim iz Bregi prošetati nekoliko kilometara do posla u Matuljima i na isti se način vratiti kući… Zapravo mogu reći da sam konstantno u pokretu i da mi je vrlo vjerojatno takav životni stil omogućio da završim ovu utrku – rekla je Martina, a o svojim ciljevima za dalje onako pomalo samozatajno otkrila da želja uvijek ima, a jedna od sljedećih je završiti half Ironman, odnosno proći 113 kilometara, plivajući, trčeći i vozeći bicikl.

Više sa portala poduckun.net ...