[DA SE NE POZABI] Luciano Sušanj, neponovljivi atletičar – 50 godina od nedostižnog rezultata na 800 m u atletici

Autor: Portal Poduckun 04.09.2024

Luciano Sušanj na veličanstvenom stadionu Olimpico

Prošlo je točno 50 godina od toga nezaboravnog dana za ljubitelje atletike, sporta i sportskog života čiji je primjer ostao Luciano Sušanj.

Rijeka - U Rimu, glavnom gradu Italije, od 1. do 8. rujna 1974. godine održano je 12. Europsko prvenstvo u atletici na veličanstvenom stadionu Olimpico.

Te je srijede, 4. rujna u popodnevnim satima održana finalna utrka na 800 m za muškarce. Utrka je proglašena šlagerom toga prvenstva, odnosno „kraljice sporta“ – atletike.

Sa startnim brojem 992 prijavljen je bio naš Riječanin, Luciano Sušanj. Konkurencija je bila neponovljiva, s nestrpljenjem smo očekivali startni pucanj. Do prvoga je prolaza utrka bila izjednačena i tada, po prvi puta u toj disciplini, Sušanj kreće u neviđeni 400-metarski „produženi sprint“. Rezultat na semaforu pokazao je 1:44:07 te je Luciano Sušanj postao prvak Europe i nacionalni rekorder.

Luciano Sušanj

Prošlo je točno 50 godina od toga nezaboravnog dana za ljubitelje atletike, sporta i sportskog života čiji je primjer ostao Luciano Sušanj. Njegov rekord na nacionalnoj razini traje još i danas. Vrijedilo je te sam ponosan da sam dugo vremena poznavao Luciana. Pamtim lijepe uspomene i druženja, ali zbog moje profesije i neke teške trenutke bilo njega ili njegove familije.

Cijeli život Luciana Sušnja bio je posvećen sportu i gradu u kojemu je živio. Iako više nije s nama, vrijedi se prisjetiti tih dugih 50 godina i reći jedno veliko HVALA.

Milivoj Rubinić

Više sa portala poduckun.net ...