Derbi della Učka: Sutra na rasporedu 60. ogled Rijeke i Istre 1961

Autor: Nikola Cvjetović 13.04.2024

Kada se govori o utakmicama Rijeke i Istre/Istre 1961 posebno mjesto zauzimaju Elvis Scoria i Fausto Budicin koji su za oba kluba bili u igračkoj i trenerskoj ulozi.

Rijeka - Povijest rivalstva između najboljih nogometnih klubova iz Rijeke i Pule seže još u rane 20-te godine prošlog stoljeća kada su brojni riječki (Juventus Enea, CS Olympia, CS Gloria, CS Fiume, Veloce, Magazzini Generali) i pulski (Polese, Grion, Edera) klubovi često igrali utakmice službenog ili neslužbenog predznaka. Nakon 1946. godine takve međusobne utakmice bile su rjeđe, ali su zato sve više dobivale natjecateljski naboj. Početak rivaliteta riječkog i pulskog nogometa označava anegdota iz 1946. godine kada su Kvarner i pulski USC Operai odigrali su dvije kvalifikacijske utakmice za popunu tek formirane Prve jugoslavenske lige.

U prvoj utakmici odigranoj u Rijeci pobijedili su Puljani rezultatom 2:1, a u uzvratu su Riječani slavili s 4:1 i izborili plasman u Prvu jugoslavensku ligu iako je utakmica odigrana u sjeni velike nesreće koja se dan ranije dogodila u Puli. Naime, eksplozija mine na jednoj od pulskih gradskih plaža odnijela je živote mnogih kupača zbog čega je nogomet tih dana bio u drugom planu. Ipak, odgode utakmice nije bilo što je izazvalo negativne reakcije pulskih navijača koji su nezadovoljni takvim ishodom u 74. minuti prekinuli susret. Svjedoci tih vremena bilježe još jednu anegdotu koja potkrepljuje početak ovog rivalstva. U poluvremenu iste utakmice domaćin je Riječanima poslužio čaj kojeg iz predostrožnosti nije popio nitko od igrača i stručnog stožera. Kušao ga je tek jedan klupski djelatnik koji je, pisali su kroničari tih vremena, prespavao cijelo drugo poluvrijeme utakmice!

U idućih 45 godina rivalstvo Rijeke s pulskim klubovima malo je utihnulo, najviše zato što su se rijetko susretali u drugoj ligi ili Kupu bivše države, a oživljeno je raspadom Jugoslavije i formiranjem Prve HNL u kojoj su se našla oba kluba.

Od hrvatske samostalnosti, Rijeka je protiv Istre i Istre 1961 (od 2004. do danas klub je nosio i nazive Uljanik, Pula 1856, Pula Staro Češko, NK Pula) odigrala 79 utakmica u svim natjecanjima uz 48 pobjeda Rijeke, 19 remija u 12 pobjeda pulskih klubova. Rijeka je protiv Istre 1961 odigrala 59 prvenstvenih utakmica te ostvarila 38 pobjeda, 16 remija i pet poraza.

Zanimljivost ogleda Rijeke i Istre/Istre 1961 svakako su dali i brojni igrači koji su nosili dresove oba kluba, a posebno oni s istarskog poluotoka koji su u riječkom dresu dočekali svoje blistave trenutke. Najtrofejniji među njima je Andrej Prskalo koji je u Rijeku došao iz Istre 1961 pa osvojio šest trofeja (i još jedan ranije) te je najtrofejniji riječki nogometaš, ali a trag su ostavili i Elvis Scoria, Luka Marić, Fausto Budicin, Mateo Bertoša…

S trenerske klupe obje momčadi vodili su Milivoj Bračun, Nenad Gračan, Srećko Juričić, Robert Rubčić, Zoran Vulić, Goran Tomić, Elvis Scoria i Fausto Budicin.

Kada se govori o utakmicama Rijeke i Istre/Istre 1961 posebno mjesto zauzimaju Elvis Scoria i Fausto Budicin koji su za oba kluba bili u igračkoj i trenerskoj ulozi.

Jedini igrač koji je u međusobnim utakmicama postizao golove u dresu oba kluba je Sandi Križman, a najbolji strijelac u ogledima Bijelih i Zeleno-žutih je Antonio Mirko Čolak s devet golova.

Više sa portala poduckun.net ...