Dina Levačić nova je ACI-jeva ambasadorica: Karijera Dine sve je samo ne prosječna, od samoga je početka obilježena prefiksom 'naj'

Autor: Nikola Cvjetović 21.03.2024

Vrhunski uspjesi naše sportašice prepoznati su i na globalnoj sceni. Naime, Dina Levačić početkom je ove godine izabrana za najbolju sportašicu 2023. godine po izboru Međunarodne plivačke organizacije na otvorenim vodama (WOWSA).

Rijeka - Dina Levačić, proslavljena hrvatska daljinska plivačica, već sada se može pohvaliti mnogobrojnim plivačkim podvizima i vrhunskim rezultatima, a njene godine samo su dokaz da je pred njom još puno velikih izazova, avantura te preplivanih maratona. Iznimni rezultati kojima se Dina može pohvaliti u proteklih 10 godina s razlogom privlače pozornost sportske i opće javnosti, stoga i ne čudi kako njen sportski put nije prošao ispod radara niti brojnim partnerima i sponzorima, među kojima i najvećem lancu marina na Mediteranu – ACI d.d. Do suradnje ACI-ja i Dine došlo je potpuno prirodno, budući da i mlada plivačica, ali i nacionalni nautički lanac njeguju i žive ljubav prema moru te žive s njime u simbiozi.

Mlada hrvatska daljinska plivačica prva je Hrvatica koja je preplivala La Manche, a može se pohvaliti i kako je osim La Manchea preplivala mostove Manhattana u New York Cityju te Kalifornijski zaljev od otoka Cataline do San Pedra, čime si je priskrbila trostruku krunu daljinskog plivanja i postala šesta osoba u povijesti, a tek druga žena, kojoj je za 90 dana to pošlo za rukom. Dininu dosadašnju karijeru prate brojni uspjesi i iznimni rezultati, a jedno od najvećih postignuća zasigurno joj je preplivavanje svih sedam velikih plivačkih maratona. Naime, Dina ne samo da je preplivala velikih „Oceanovih sedam“, već je to uspjela kao najmlađa žena u povijesti. Jedna od zanimljivosti koji se vežu od ovu hrvatsku daljinsku plivačicu jest i to da je prije deset godina, točnije 2014. godine preplivala i najduži plivački maraton na svijetu, onaj u muljevitoj rijeci Parani, dug čak 88 kilometara te pritom zauzela visoko peto mjesto. O veličini i važnosti Dininih uspjeha govori i titula osobe godine 2023. prema izboru Večernjeg lista. Njezini rezultati govore sami za sebe, a njihovo množenje, kao i nadolazeći planovi, znak su da ne planira ubrzo stati.

Vrhunski uspjesi naše sportašice prepoznati su i na globalnoj sceni. Naime, Dina Levačić početkom je ove godine izabrana za najbolju sportašicu 2023. godine po izboru Međunarodne plivačke organizacije na otvorenim vodama (WOWSA). Dinina preplivavanja Cookovog prolaza, Galway Baya, Fastnet Rocka, bristolskog kanala u 2023. godini su dobila najveće priznanje te ovoga puta Hrvatsku pozicionirala u sam svjetski vrh, ostavivši iza sebe plivačke velesile kao što su SAD, Njemačka, Velika Britanija i brojne druge.

Veliki uspjesi mlade plivačice ove godine i u Africi
Od svojih samih početaka nacionalni nautički lanac posvećen je promociji Republike Hrvatske i njenih regija kroz sport i turizam, pritom podržavajući različite sportske aktivnosti, događanja, pojedince i ekipe. Dosadašnji profesionalni i društveni angažman kompanije obilježila je sjajna suradnja s istaknutim hrvatskim sportašima, među kojima su i proslavljeni hrvatski olimpijac, danas vrhunski jedriličar Ivica Kostelić, mlada jedriličarka Palma Čargo koja će ove godine po prvi puta nastupiti na Olimpijskim igrama, a tu su i Hrvatska vaterpolo reprezentacija, kao i Hrvatski savez daljinskog plivanja i mnogi drugi. Nova suradnja, ova s Dinom Levačić, nastavak je dugogodišnje tradicije aktivne podrške perspektivnim mladim sportašima, vrhunskim profesionalcima, koji prije svega označavaju sadašnjost, ali i budućnost hrvatskog sporta.
„Izrazito mi je drago što u 2024. godini u nove avanture idem sa svojim novim partnerom ACI-jem. Drago mi je što su prepoznali moj rad, trud i zalaganje te što su prepoznali vrijednost ove suradnje koja je došla nekako prirodno, s obzirom da su i oni, ali i ja, izrazito vezani za more. Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje kao najvećeg lanca marina na Mediteranu i da ćemo nastaviti ovu suradnju i u budućnosti.“

ACI je početkom godine Dinu pratio i na sam jug Afrike te joj pružio podršku u osvajanju novih plivačkih izazova. U veljači se mlada daljinska plivačica okušala u tri tjedna dugoj avanturi u Africi, gdje je postala prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala Robben Island, otok poznat po zloglasnom političkom zatvoru, osobito prepoznatom u vrijeme aparthejda. Uz Robben Island, Dina je osvojila još dva velika plivačka izazova, koje je dosad uspjelo svladati tek nekoliko ljudi na svijetu – False Bay i Cape Point. Riječ je o plivačkim duljinama na kojima prirodnu selekciju čine i morske struje, jaki vjetrovi te najveća kolonija bijelih psina na planetu, što je Dini predstavljalo samo dodatni motiv za osvajanje ovog velikog izazova.
Izvrsnost, briga o moru i zajednici te ljubav prema sportu zajednički su imperativ Dine i ACI-ja

Nakon osvojene Južne Afrike, Dina planira osvojiti i Dalmaciju. Naime, pred njom je projekt 104 Dalmatinca, u sklopu kojega će oplivati oko istog broja dalmatinskih otoka, otočića i hridi. Cilj je projekta promocija hrvatskih otoka te približavanje istih domaćim i stranim turistima, kao i promocija Dalmacije i njenih prirodnih ljepota. Ukoliko vremenski uvjeti budu dopuštali, Dina će neka od svojih preplivavanja započeti i završiti u ACI marinama diljem Dalmacije. Riječ je o još jednoj u nizu lijepih priča koje povezuju sport, zajednicu i ljubav prema moru, što krasi našu vrhunsku daljinsku plivačicu, ali i nacionalni nautički lanac.

Promicanje aktivnog života i poticanje mladih generacija na bavljenje sportom – zdrav fizički, mentalni i socijalni razvoj djece i mladih nit su vodilja kojom se ACI vodi pri svom društveno odgovornom poslovanju. Cilj je kompanije učiniti sve što je u njenoj moći kako bi buduće naraštaje usmjerila prema zdravom i održivom načinu života, ljubavi prema sportu, moru te naposljetku – nautici. Najnovija suradnja, ova s Dinom Levačić sklopljena je u zajedničkom cilju – povezivanju hrvatskog Jadrana, što plivanjem, što nautikom. Upravo perspektiva koju vrhunska hrvatska daljinska plivačica ima prepoznata je od strane ACI-ja koji će Dinu podržati u njenim nadolazećim karijernim izazovima i natjecanjima. Na ovaj način domaća nautička kompanija još je jednom dala svoj obol razvoju sporta te potvrdila svoj status jednog od najvećih pobornika hrvatskog sporta te najvjernijeg promicatelja istog.

Više sa portala poduckun.net ...