Formula driver u Ogulinu: Treći ogled sezone

Autor: Miroslav Krpan 19.08.2022

Hrvoje Belinić (AK Pula -Rovinj)

Na usponu padina Kleka vozi se peti puta, a u konkurenciji najmasovnije domaće automobilističke discipline bit će 118 vozačica i vozača

OGULIN – Na padine obiližnjeg Kleka, nadomak Ogulina, vraćaju se automobilisti kako bi svojim nastupom obilježili skromni jubilej. U nedjelju 21.kolovoza održava se peta „Formula driver Ogulin 2022.-Memorijal Ivica Kišasondi“, treće ovogodišnje natjecanje međunarodnog HAKS Kupa, ujedno bodovano i za Prvenstvo auto i karting lige Zapad HAKS-a.

Mlada ekipa entuzijasta i zaljubljenika brzina Autokluba Klek prionula je poslu i pripremi staze na dionici od „Baze“ prema ŠRC „Kneja“, dugoj 4.300 metara, s deset usporenja brzine (šikana). Očekuje se nastup 118 vozačica i vozača. Za bodove HAKS Kupa prijavljeno je 63 sudionika iz 20 hrvatskih klubova, među kojima su po jedan talijanski,slovenski, autstrijski i njemački automobilist. Preostalo su sudionici zasebnog dijela natjecanja za Nagradu organizatora, a zastupljeni su uz vozače Hrvatske, Slovenci i Talijani.

Trenutni lider ovogodišnjeg Kupa Talijan Marco Tessari ne stiže u Ogulin, a na stazi neće biti još jednog Talijana Marca Mazzonija, koji ove sezone brani boje AK Buzet Autosport. Njih su dvojica poslije dva natjecanja (Buzet i Učka) na prvom i trećem mjestu ukupnog poretka. Prigoda je to više da se preostala četvorica favorita međusobno dokazuju, a posebno da uđu među pet najboljih za dodatne bonus bodove koji su ove sezone u formuli „Top 5“ novost ove discipline. Marino Poropat (Renault Sport Clio) u formuli driver u bojama AK Buzet Autosporta, trenutno je drugi, četvrti je s dva boda manje Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa HVR), dok s jednom pobjedom i pehom na Učki bez bodova u generalci, ipak visoko kotira prošlogodišnji ogulinski pobjednik Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) u Renaultu Clio. Iz skupine favorita još je tu Talijan Franco Giacomazzi (Lancia Delta Evo Proto), prošle sezone ukupni pobjednik HAKS Kupa Formule driver koji je u dva nastupa upisao tek jedno drugo mjesto (Buzet), ali je uvijek „opasan“ protivnik za vrh ljestvice. Među vozačicama pobjedama već drugu sezonu dominira Slovenka Sanja Paradiž (Suzuki Cultus), dok i ovog puta, među 15 juniora, najviše se tipuje na aktualno najboljeg među mladcima Vrsaranina Karla Pelicara (AKORK Skok racing 1993) u Peugeotu 106. Ne smije se zaboraviti još nekoliko znakovitih imena, „klan“ Radovanovića Aleksandar,Tvrtko i Matej (AK Delta Zagreb), potom Marka Plešea (AK Ozalj) i mladu braću Sandra i Sebastiana Jaketiča (AK Vrbovsko racing).

Sudionici natjecanja okupit će se u Ogulin već u subotu poslijepodne kada je od 15 do 18 sati verifikacija dokumenata i tehnički prijam vozila, dok natjecateljski program u nedjelju 21.kolovoza počinje službenim treningom od 8,30 sati, svečano je otvaranje, pod pokroviteljstvom Grada Ogulina, u 11 sati, a 20 minuta kasnije kreće prva od dvije bodovne vožnje. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17 sati u parku vozača, popularnoj „Bazi“.

Više sa portala poduckun.net ...