[FOTO] 42. Buzetski dani 2023. - Merli na treningu tri sekunde do rekorda

Autor: Miroslav Krpan 17.09.2023

CHRISTIAN MERLI (Osella FA30) snimio M.Krpan

Na treninzima nastupilo više od 215 vozača, od kojih 181 iz 14 zemalja u bodovnim konkurencija

Buzet – Subotnji dan tradicijske međunarodne automobilističke utrke na brdskoj stazi Most-Peničići 42.Buzetski dani 2023., u organizaciji Autokluba Buzet protekao je u znaku treninga više od 215 automobilista pristiglih iz 14 zemalja. Među njima je 181 sudionik u nekoj od bodovnih utrka FIA European Hill Climb Championshipa modernih i povijesnih vozila, potom FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone povijesnih automobila, te državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije.

VILIAM PRODAN (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Očekivano najbolji rezultat dana u drugoj je vožnji ostvario već sigurni novi europski prvak Talijan Christian Merli koji je svojim prototipom Osella FA30, stazu od Mosta do Peničići duljine 5.001 metar, prošao za 2:07,639 minuta, što je tek tri sekunde slabije od njegova službenog i apsolutnog rekorda buzetske staze što ga drži još od 2017.godine u vremenu 2:04,689 minuta prosjekom 144,388 km/sat. Uvjeti za trening bili su idealni, a očekivano suho i toplo vrijeme najavljeno za nedjelju, kada su dvije bodovne vožnje, daje nadu da bi rekord konačno mogao pasti.

Buzet - europska meka automobilizma (snimio M.Krpan)

U ukupnom poretku drugo je vrijeme polučio Čeh Petr Trnka (Norma M20 FC) s 5,569 sekundi slabijim rezultatom, dok je treći bio Španjolac Joseba Iraola Lanzagorta (Nova NP01) s gotovo devet sekundi slabijim rezultatom. Merli je u Buzet stigao s osiguranim petim naslovom prvaka Europe, dok će za ovogodišnje drugo i treće mjesto Kategorije II odluka pasti u nedjelju između Čeha i Španjolca. U Kategoriji I najboljom vožnjom treninga, šestim mjestom ukupno ostvario je Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R) ispred Karola Krupe (Poljska) i našeg Dimitrijevića.

TOMISLAV MUHVIĆ (Mitsubishi Lancer Evo IX) snimio M.Krpan

Najbolje vrijeme treninga hrvatskih vozača 2:23,349 minuta ostvario je Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) u Formuli Reynard 01L, a među prvih deset, upravo desetim vremenom je hrvatski prvak Kategorije I Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Seat Leonu vozeći 2:32,759 minuta. Od hrvatskih vozača unutar 20 vremena još su Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer EVO IX) s 16.vremenom i 20.ukupno najbolje plasirani istarski vozač, domaćin iz Buzeta Viliam Prodan u Škodi Fabia. U okvirima hrvatskog prvenstva zanimljive će se borbe voditi, a favoriti su već na treninzima pokazali da žele važne bodove na pretposljednjoj utrci sezone.

Nedjeljni program buzetskog Praznika automobilizma počinje prvom vožnjom u 9 sati, druga je neposredno nakon svečanog otvaranja i predviđena je za 13,30 sati.

NINO ANDREJEVIĆ (AK Opatija) snimio M.Krpan
DEJAN DIMITRIJEVIĆ (AKK Fly with Kolman Zagreb) snimio M.Krpan
Više sa portala poduckun.net ...