[FOTO] Braći Grego pripalo Otvoreno PH u klasi šljuka

Autor: Nikola Cvjetović 12.11.2023

U klasi optimist najbolji je bio Borna Mohac (Val, Crikvenica), u klasi ILCA6 Val Matulja (Istra, Lovran), a u klasi ILCA4 Maro Bratonja (Opatija, Opatija).

Ičići - Braća Grego ukupni su pobjednici Otvorenog prvenstva Hrvatske u klasi šljuka što se od 10. do 12. studenog održavalo na akvatoriju ispred Ičića. Na regati se okupilo 11 posada iz Hrvatske i Italije, a drugo mjesto pripalo je posadi Volarić/Pavlak, dok su treći bili Vranić/Galić. Prvi dan regate obilježio je nedostatak vjetra, što je onemogućilo održavanje plova unatoč izlasku na more. Drugi dan donio je promjenu s kasnom tramontanom koja je omogućila održavanje jednog plova. Nakon što se razvedrilo, uslijedio je prekrasan sunčan dan, pružajući idealne uvjete za jedrenje. Treći dan regate obilježila su dva plova na jutarnjoj tramontani. Posade su startale ispred grada Opatije već u 7:45 ujutro, a vjetar je puhao brzinom između 10 i 15 čvorova. Tramontana, poznata po svojim refulima, zahtijevala je od posada iznimnu vještinu u čitanju regatnog polja.

Značajno je istaknuti da je ovo prvi put da Yacht Club Croatia organizira regatu za klasu Šljuka. Cilj organizacije je popularizirati ovu klasu među mlađim jedriličarima, ali i pružiti priliku starijim jedriličarima za povratak jedrenju u klasi.

- Zahvaljujemo svim sudionicima i onima koji su doprinijeli uspješnoj organizaciji prvenstva. Planira se nastavak ovog događaja i u budućim godinama, čime se nastoji dodatno promovirati jedrenje u klasi Šljuka/Snipe u Hrvatskoj, poručili su organizatori.

Osim za klasu šljuka, održana je i regata za klase optimist, laser 4.7 i laser radial. Na ACI Optimist Cupu okupilo se 45 jedriličara u klasi optimist, a prvo mjesto nakon dva odjedrena plova pripalo je Borni Mohac (Val, Crikvenica). Drugo mjesto u ukupnom poretku, ujedno i najbolja djevojka, bila je Alexandra Ivanova (Opatija, Opatija), a treće mjesto pripalo je Juraju Lencoviću (JK Galeb, Kostrena). U klasi ILCA6 nastupilo je pet posada, a najbolji je bio Val Matulja (Istra, Lovran), drugi je bio njegov brat Mistral Matulja (Istra, Lovran), a treći Patrik Spišić (Jugo, Mali Lošinj). Maro Bratonja (Opatija, Opatija) slavio je u klasi ILCA4 u kojoj je nastupilo devet posada. Drugo mjesto pripalo je Karlu Ugrinu (Galeb, Kostrena), a treći je bio Niko Braut (Punat, Punat).

Foto: Daniel Zdelarec Nani

Braća Grego pobjednici Otvorenog prvenstva Hrvatske u klasi šljuka

Više sa portala poduckun.net ...